469
Τα τρακτέρ πίεσαν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέσυρε την πρόταση της Κομισιόν για τα φυτοφάρμακα | REUTERS/ CreativeProtagon

Στροφή της Κομισιόν: Τα τρακτέρ διέσωσαν τα φυτοφάρμακα

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2024, 17:38
Τα τρακτέρ πίεσαν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέσυρε την πρόταση της Κομισιόν για τα φυτοφάρμακα
|REUTERS/ CreativeProtagon

Στροφή της Κομισιόν: Τα τρακτέρ διέσωσαν τα φυτοφάρμακα

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2024, 17:38

Στροφή 180 μοιρών από την Κομισιόν όσον αφορά τα φυτοφάρμακα, μάλιστα από τα χείλη της ίδιας της προέδρου της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προφανέστατα η κίνηση έγινε προς κατευνασμό των αγροτών που πολιόρκησαν με τρακτέρ, δεμάτια σανού και κοπριές κτίρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, αλλά και κρατικές ή κυβερνητικές υποδομές σε σχεδόν όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Φον ντερ Λάιεν μίλησε στην Ευρωβουλή, στο Στρασβούργο της Γαλλίας, και είπε ότι από τους κανονισμούς περί πράσινης ανάπτυξης εξαιρείται η γεωργία. «Οι αγρότες μας πρέπει να εισακουστούν», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, έτσι «αποσύρονται τα μέτρα για τα φυτοφάρμακα». Ωστόσο επιφυλάχθηκε να επανέλθει: «Ο ‘‘Κανονισμός για την αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων’’ ή SUR κατέστη σημείο πόλωσης. Θα προτείνουμε την απόσυρσή του, όμως το θέμα παραμένει. Η Κομισιόν θα υποβάλει νέα πρόταση».

Η Repubblica έγραψε ότι, παρά ταύτα, οι αγρότες της Ιταλίας δεν σταματούν την κινητοποίησή τους και συνεχίζουν την πορεία τους προς τη Ρώμη και προς το Σαν Ρέμο της Γένοβας. Οι αγρότες της Ιταλίας χάρηκαν μεν, ωστόσο ζητούν επιπλέον την ακύρωση όλων των συμφωνιών με τις εκτός ΕΕ χώρες, διότι θίγονται από την πτώση τιμών που προκαλούν οι αθρόες εισαγωγές.

Μάλιστα, κάποιοι από τον αγροτικό κόσμο, που συνεχίζει να διαμαρτύρεται, επέκριναν την κίνηση της Φον ντερ Λάιεν ως αποτέλεσμα συγκυριακής πίεσης και ζητούν αναθεώρηση όλης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στην κατεύθυνση της δίκαιης αμοιβής για την προσφορά αγροτικής εργασίας. Ιδίως οι μικροπαραγωγοί εστιάζουν στην ουσία της καταγγελίας τους, ότι δηλαδή τα κεφάλαια της ΚΑΠ τα καρπώνονται μεγάλες εταιρείες που ασκούν βιομηχανική γεωργία, και όχι οι ίδιοι.

Τι είναι τα φυτοφάρμακα

Η Corriere della Sera έδωσε υπό μορφήν ερωταπαντήσεων μια ιδέα για τη φύση, τη λειτουργία και τα αποτελέσματα των φυτοφαρμάκων.

Ποια είναι η λειτουργία των φυτοφαρμάκων στη γεωργία; Ο όρος φυτοφάρμακα καλύπτει ευρεία γκάμα προϊόντων που χρησιμοποιούνται για να διατηρήσουν τις καλλιέργειες υγιείς και για να αποτρέψουν την καταστροφή τους από ασθένειες. Περιλαμβάνουν ζιζανιοκτόνα, παρασιτοκτόνα, εντομοκτόνα, κ.λπ.

Γιατί θεωρούνται επικίνδυνα; Μεταξύ των αντενδείξεων που συνδέονται με την υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων είναι η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, η μείωση της γονιμότητας του εδάφους, η εξαφάνιση κάποιων χρήσιμων εντόμων και οι πιθανολογούμενοι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία.

Τι λέει η ΕΕ για τα φυτοφάρμακα; Η ΕΕ έχει λεπτομερή νομοθεσία περί εμπορίας και χρήσης φυτοφαρμάκων. Δεν διατίθενται στην αγορά άνευ εγκρίσεως. Η εποπτεύουσα αρχή, η EFSA (European Food Safety Authority), αξιολογεί τις δραστικές ουσίες, ενώ τα κράτη-μέλη της ΕΕ κρίνουν και εγκρίνουν ή απορρίπτουν τα φυτοφάρμακα σε εθνικό επίπεδο.

Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τροποποίησε την πρόταση της Κομισιόν, υπό την έννοια της μείωσης των φυτοφαρμάκων κατά 30% μέχρι το 2035.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις; Υπάρχουν γενετικές τεχνολογίες αιχμής, ικανές να μειώσουν δραστικά τη χρήση φυτοφαρμάκων, όπως λόγου χάρη στην καλλιέργεια της αμπέλου. Επιπλέον, υπάρχουν τεχνικές που μέσω drones και αεροφωτογραφιών επιτρέπουν τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των φυτοφαρμάκων μειώνοντας την ποσότητά τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...