434
Οπλισμένοι αντάρτες Χούθι σε πορεία στην Υεμένη κατά των επιθέσων Βρετανών και Αμερικανών ως απάντηση στις επιδρομές τους κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. | REUTERS/Khaled Abdullah

«Η Βρετανία δικαιούται να απαντήσει στο χτύπημα του τάνκερ από τους Χούθι»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2024, 11:23
Οπλισμένοι αντάρτες Χούθι σε πορεία στην Υεμένη κατά των επιθέσων Βρετανών και Αμερικανών ως απάντηση στις επιδρομές τους κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
|REUTERS/Khaled Abdullah

«Η Βρετανία δικαιούται να απαντήσει στο χτύπημα του τάνκερ από τους Χούθι»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2024, 11:23

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της «διατηρούν το δικαίωμα να απαντήσουν» μετά το χτύπημα ενός πετρελαιοφόρου και την πυρπόλησή του στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ισχυρίστηκαν ότι οι ναυτικές δυνάμεις τους πραγματοποίησαν μια επιχείρηση με στόχο αυτό που περιέγραψαν ως το «βρετανικό πετρελαιοφόρο Marlin Luanda» στον Κόλπο του Aντεν, σύμφωνα με τον Guardian. Τα στοιχεία αποστολής δείχνουν ότι το πλοίο πλέει υπό τη σημαία των Νήσων Μάρσαλ.

Χρησιμοποίησαν «κατάλληλους ναυτικούς πυραύλους, η επίθεση ήταν άμεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρέα.

Επιβεβαίωσαν οι ΗΠΑ

Ο στρατός των ΗΠΑ επιβεβαίωσε επίσης την επίθεση, δημοσιεύοντας μια δήλωση στην πλατφόρμα X ότι «οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν τρομοκράτες Χούθι εκτόξευσαν έναν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι και έπληξαν το πετρελαιοφόρο με σημαία των Νήσων Μάρσαλ».

Στην ανάρτηση προστίθεται ότι το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου και ανέφερε ζημιές, αλλά δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μέχρι στιγμής, προσθέτοντας ότι «άλλα πλοία του συνασπισμού ανταποκρίθηκαν και παρέχουν βοήθεια».

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Ο όμιλος εμπορευμάτων Trafigura δήλωσε ότι το πλοίο έπλεε για λογαριασμό του.

Η εταιρεία, η οποία έχει γραφεία στη Βρετανία, δήλωσε ότι λειτούργησε ο πυροσβεστικός εξοπλισμός επί του σκάφους για τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά και ότι η ασφάλεια του πληρώματος ήταν η «πρωταρχική προτεραιότητά της».

Ενας εκπρόσωπος της Trafigura δήλωσε: «Νωρίτερα στις 26 Ιανουαρίου, το Marlin Luanda, ένα δεξαμενόπλοιο που έπλεε για λογαριασμό της Trafigura, χτυπήθηκε από πύραυλο καθώς διέσχιζε την Ερυθρά Θάλασσα. Ο πυροσβεστικός εξοπλισμός επί του σκάφους λειτούργησε για την καταστολή και τον έλεγχο της πυρκαγιάς που προκλήθηκε σε μια δεξαμενή φορτίου στη δεξιά πλευρά. Η ασφάλεια του πληρώματος είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Παραμένουμε σε επαφή με το σκάφος και παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση. Στρατιωτικά πλοία στην περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη για να παράσχουν βοήθεια».

Τι λέει η κυβέρνηση

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε: «Γνωρίζουμε τις αναφορές ότι το M/V Marlin Luanda, ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία των Νήσων Μάρσαλ, έχει υποστεί ζημιές από επίθεση στον Κόλπο του Αντεν. Οι τρέχουσες αναφορές δείχνουν ότι δεν υπάρχουν θύματα και σκάφη που βρίσκονταν κοντά έχουν σπεύσει στο σημείο. Εχουμε καταστήσει σαφές ότι οποιεσδήποτε επιθέσεις στην εμπορική ναυτιλία είναι εντελώς απαράδεκτες και ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί μας διατηρούν το δικαίωμα να απαντήσουν αναλόγως».

Το δεξαμενόπλοιο μετέφερε ρωσική νάφθα που αγοράστηκε κάτω από το ανώτατο όριο τιμών σύμφωνα με τις κυρώσεις της G7, δήλωσε εκπρόσωπος της Trafigura.

Εν τω μεταξύ, το Reuters ανέφερε ότι το πλοίο Free Spirit, ναυλωμένο από τη Vitol που μεταφέρει αργό πετρέλαιο, έκανε στροφή πριν φτάσει στον Κόλπο του Αντεν λίγο μετά την επίθεση στο Marlin Luanda, σύμφωνα με στοιχεία της  LSEG.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...