210
Από παλαιότερη συνάντηση Ορμπαν - Στόλτενμπεργκ | ΑΠΕ ΜΠΕ/EPA/NOEMI BRUZAK

ΝΑΤΟ: «Πράσινο φως» για ένταξη της Σουηδίας και από Ορμπαν

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2024, 20:17
Από παλαιότερη συνάντηση Ορμπαν - Στόλτενμπεργκ
|ΑΠΕ ΜΠΕ/EPA/NOEMI BRUZAK

ΝΑΤΟ: «Πράσινο φως» για ένταξη της Σουηδίας και από Ορμπαν

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2024, 20:17

Η εκκρεμότητα που παραμένει από την Ουγγαρία ως προς την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ήταν το θέμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ με τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν.

«Είχαμε μια καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν» έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Γενς Στόλτενμπεργκ και χαιρέτισε τη «σαφή υποστήριξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Ο γενικός γραμματέας του NATO προσέθεσε πως αναμένει την επικύρωση του πρωτοκόλλου «μόλις συνέλθει εκ νέου το κοινοβούλιο».

Στη διάρκεια της ίδιας τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Ορμπαν επανέλαβε, όπως ανέφερε ο ίδιος, τη στήριξη της Βουδαπέστης στη σουηδική υποψηφιότητα. «Θα συνεχίσουμε να ζητάμε από το κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ της προσχώρησης της Σουηδίας (στο ΝΑΤΟ) και να ολοκληρώσει την επικύρωση (του πρωτοκόλλου ένταξης) με την πρώτη ευκαιρία», έγραψε στη δική του ανάρτηση ο ούγγρος πρωθυπουργός.

Το τηλεφώνημα των δύο ανδρών ήρθε λίγες ώρες αφότου η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ενώ η Ουγγαρία εδώ και καιρό είχε συνδέσει, στην πράξη, το δικό της «όχι» με την τουρκική άρνηση.

Μόλις η Βουδαπέστη πει το τελικό «ναι», η Σουηδία θα αποτελέσει το 32ο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...