269
Τα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας Los Angeles Times | REUTERS/Lucy Nicholson

Ομαδικές απολύσεις και λουκέτα στα αμερικανικά media

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2024, 19:43
Τα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας Los Angeles Times
|REUTERS/Lucy Nicholson

Ομαδικές απολύσεις και λουκέτα στα αμερικανικά media

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2024, 19:43

Τουλάχιστον 115 δημοσιογράφοι της καλιφορνέζικης εφημερίδας Los Angeles Times (LAT) θα απολυθούν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες απώλειες εσόδων της επιχείρησης, οι οποίες υπολογίζονται σε 30-40 εκατ. δολάρια ετησίως.

Η σχετική ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρείας (ιδιοκτήτης είναι ο Κροίσος της βιοτεχνολογίας Πάτρικ Σουν-Σιόνγκ) αναφέρεται σε απομάκρυνση του 1/5 των συντακτών.

Το συγκεκριμένο έντυπο θεωρείται από τα ιστορικότερα των ΗΠΑ, καθώς ιδρύθηκε πριν από 142 χρόνια.

«Η σημερινή απόφαση είναι επώδυνη για όλους, όμως είναι επιτακτική ανάγκη να δράσουμε γρήγορα και να λάβουμε μέτρα ώστε να χτίσουμε μια βιώσιμη και ευημερούσα εφημερίδα για τις μελλοντικές γενιές, με περισσότερες συνδρομές και διαφημιστικά έσοδα» είπε ο Σουν-Σιόνγκ, ο οποίος είχε αγοράσει την εφημερίδα το 2018 καταβάλλοντας 500 εκατ. δολάρια.

Οι συνδικαλιστές της εφημερίδας σχολίασαν ότι οι LAT δεν μπορούν να παίξουν κανέναν ρόλο στην αμερικανική δημοκρατία «με γυμνούς τους εργαζομένους τους», αλλά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τις απολύσεις.

Οι οικονομικές δυσκολίες, πάντως, δεν αφορούν μόνο τα παραδοσιακά μέσα. Η κρίση του Τύπου επηρεάζει και τα μέσα ενημέρωσης της διαδικτυακής εποχής, όπως είναι ο όμιλος Vice Media, ήδη πτωχευμένος από τον παρελθόντα Μάιο.

Επίσης, τον Απρίλιο του 2023 το BuzzFeed ανακοίνωσε το κλείσιμο του ειδησεογραφικού ιστοτόπου BuzzFeed News, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την απόλυση 180 εργαζομένων.

Ομαδικές απολύσεις συντακτών σε ποσοστό 5% (περί τα 300 άτομα) σχεδιάζονται και στον όμιλο media Condè Nast, o οποίος διαθέτει γερά λογότυπα, όπως τα περιοδικά Vanity Fair και Vogue.

Για τον λόγο αυτόν 400 από τους δημοσιογράφους και τους διοικητικούς υπαλλήλους του ομίλου απήργησαν την περασμένη Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι απεργήσαντες συντάκτες απέφυγαν να καλύψουν ακόμη και τις υποψηφιότητες για τα βραβεία Οσκαρ, παρότι τα Μέσα τους απευθύνονται σε κοινό με σχετικά ενδιαφέροντα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...