Οι δολοφονικές ενέργειες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν είναι αποκλειστικά αμερικανικό φαινόμενο – έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται και στην Ευρώπη. Τα γαλλικά σχολεία σύντομα θα διαθέτουν κουμπιά πανικού για να προειδοποιούν την αστυνομία σε περίπτωση τρομοκρατικών επιθέσεων, μετά τη δολοφονία ενός δασκάλου από νεαρό ισλαμιστή τον περασμένο μήνα.
Το σύστημα λειτουργεί ήδη σε λίγες πόλεις και κωμοπόλεις, αλλά η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν σκοπεύει να το εισαγάγει σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. «Αυτό που αναζητώ είναι αποτελεσματικά μέτρα» είπε καθώς προσπαθούσε να κατευνάσει το άγχος μεταξύ των μαθητών, των γονέων και του σχολικού προσωπικού.
Σύμφωνα με τους Times, η Σοφί Βενετιτέ, γενική γραμματέας ενός σωματείου δασκάλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλώνει ότι τα σχολεία δεν πρέπει να μετατραπούν σε «καταφύγια», αλλά ο Μαξίμ Ριπέρ, αντιπρόεδρος ενός άλλου σωματείου, διαφωνεί: «Ολα τα μέτρα είναι ευπρόσδεκτα» λέει.
Τον περασμένο μήνα, ο 57χρονος Ντομινίκ Μπερνάρ μαχαιρώθηκε και σκοτώθηκε έξω από το γυμνάσιο όπου εργαζόταν, στο Αράς της βορειοανατολικής Γαλλίας. Ο 20χρονος Μοχάμεντ Μογκουτσόφ, πρώην μαθητής του σχολείου, του οποίου η οικογένεια είχε μεταναστεύσει στη Γαλλία από την Ινγκουσετία –τη μουσουλμανική δημοκρατία στη Ρωσία– κατηγορήθηκε για τον φόνο, που συνέβη λίγο μετά την ηχογράφηση μηνύματος στο οποίο διακήρυττε την πίστη του στο Ισλαμικό Κράτος.
Πριν από τρία χρόνια, ο Σαμουέλ Πατί, καθηγητής Ιστορίας και Γεωγραφίας, αποκεφαλίστηκε έξω από το γυμνάσιο στο οποίο εργαζόταν στην περιοχή του Παρισιού από έναν ισλαμιστή τρομοκράτη από την Τσετσενία – μια επίσης πλειοψηφικά μουσουλμανική ρωσική δημοκρατία.
Το άγχος έχει αυξηθεί εξαιτίας μιας σειράς προειδοποιήσεων για βόμβες που αποδείχθηκαν κακόβουλες φάρσες, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα. Η Μπορν θέλει τα σχολεία να εγκαταστήσουν τα κουμπιά πανικού που εισήχθησαν τα τελευταία χρόνια στη Νίκαια της Γαλλικής Ριβιέρας, όπου 87 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τρομοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια παράστασης πυροτεχνημάτων για την Ημέρα της Βαστίλης –τη γαλλική εθνική εορτή– το 2016.
Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν εξοπλιστεί με κουμπιά πανικού, τα οποία μόλις πατηθούν, σημαίνει συναγερμός στο δημοτικό αστικό κέντρο επιτήρησης. Οι χειριστές στο κέντρο ακούν αυτόματα τι συμβαίνει στο σχολείο και μπορούν να διατάξουν την επέμβαση της αστυνομίας, εφόσον χρειαστεί.
Ωστόσο, οι επικριτές του μέτρου ισχυρίζονται ότι το σύστημα στη Νίκαια κόστισε αρκετά εκατομμύρια ευρώ και ότι τα σχολεία στις φτωχότερες περιοχές δεν θα μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά. Μια μελέτη έδειξε ότι πολλά σχολεία ήδη δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν συναγερμούς κατά των εισβολών, οι οποίοι επρόκειτο να εγκατασταθούν πριν από έξι χρόνια.
Οι συγκεκριμένοι συναγερμοί είναι φθηνότεροι και λιγότερο εξελιγμένοι από τα κουμπιά πανικού υψηλής τεχνολογίας που οραματίζεται τώρα η γαλλική κυβέρνηση. Οταν ηχεί ο συναγερμός για εισβολή, το προσωπικό και οι μαθητές υποτίθεται ότι πρέπει να «διατηρήσουν την ψυχραιμία τους» και είτε να εγκαταλείψουν τις σχολικές εγκαταστάσεις είτε να ταμπουρωθούν σε μια τάξη.
Στην πράξη, ωστόσο, μόλις το 38,9% των σχολείων διαθέτουν συστήματα συναγερμού, σύμφωνα με μια μελέτη. «Περισσότερα σχολεία από όσα νομίζαμε διαθέτουν τις σειρήνες που ενεργοποιούν τον συναγερμό» ισχυρίζεται ο Μιγκέλ Λερόι, εκπρόσωπος μιας ομοσπονδίας τοπικών συμβουλίων.
Το σύστημα έχει τις ατέλειές του και προκαλεί αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπαιδευτικούς, αλλά τουλάχιστον βρίσκεται στον αντίποδα της πρότασης αμερικανών νομοθετών, οι οποίοι προωθούν τη διανομή ελαφρού οπλισμού στους δασκάλους και τους καθηγητές των σχολείων, ώστε να αντιμετωπίζουν οι ίδιοι τους εισβολείς, που ευθύνονται για αμέτρητες μαζικές δολοφονίες μαθητών στις ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News