768
Εμπειρη και εμφανίσιμη, η Σάρα Βάγκενκνεχτ ανακοινώνει το νέο αριστερό κόμμα της, αποδυναμώνοντας το Die Linke | Sean Gallup/Getty Images

Γερμανία: Ακροαριστερή πολιτικός ιδρύει νέο λαϊκιστικό κόμμα

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2023, 22:16
Εμπειρη και εμφανίσιμη, η Σάρα Βάγκενκνεχτ ανακοινώνει το νέο αριστερό κόμμα της, αποδυναμώνοντας το Die Linke
|Sean Gallup/Getty Images

Γερμανία: Ακροαριστερή πολιτικός ιδρύει νέο λαϊκιστικό κόμμα

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2023, 22:16

Μια δημοφιλής πολιτικός της σκληρής αριστερής πολιτικής στη Γερμανία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ιδρύσει ένα νέο πολιτικό κόμμα, δημιουργώντας πιθανώς μια ισχυρή νέα αντι-συστημική δύναμη που θα μπορούσε να ανατρέψει περαιτέρω την ήδη κατακερματισμένη πολιτική ζωή της χώρας.

Η Σάρα Βάγκενκνεχτ, ιστορικό πρόσωπο της γερμανικής Αριστεράς και του Die Linke, με ρίζες στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ανατολικής Γερμανίας, λέει ότι η νέα παράταξή της, που αποκαλείται προσωρινά Buendnis Sahra Wagenknecht (Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ – BSW), θα εκπροσωπήσει το μεγάλο τμήμα του γερμανικού εκλογικού σώματος που είναι βαθιά απογοητευμένο από την κυρίαρχη πολιτική.

«Ζούμε σε μια εποχή παγκόσμιων πολιτικών κρίσεων» δήλωσε στο Βερολίνο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico. «Και σε αυτή την εποχή η Γερμανία έχει πιθανώς τη χειρότερη κυβέρνηση στην ιστορία της. Πολλοί δεν ξέρουν πλέον ποιον να ψηφίσουν ή ψηφίζουν από θυμό και απόγνωση».

Η Βάγκενκνεχτ, συχνή προσκεκλημένη στα τοκ σόου της γερμανικής τηλεόρασης, κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των πιο δημοφιλών πολιτικών της χώρας. Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι το κόμμα της θα μπορούσε να γίνει μια σημαντική πολιτική δύναμη – σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του υπολογίζονται στο 12% σε εθνικό επίπεδο, ακριβώς πίσω από τους Πράσινους.

Το νέο κόμμα της Βάγκενκνεχτ θα μπορούσε επίσης να επιτύχει κάτι που κανένα συστημικό κόμμα δεν κατάφερε ποτέ: να μειώσει την υποστήριξη προς την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία σημειώνει άνοδο στις δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα, φθάνοντας στο 22%.

Οι επικριτές της λένε ότι θα μπορούσε να το επιτύχει επειδή παπαγαλίζει τις πολιτικές του AfD: Ενώ διατηρεί μια παραδοσιακή αριστερή στάση σε ένα επεκτατικό κράτος πρόνοιας, για παράδειγμα, η Βάγκενκνεχτ έχει παρασυρθεί προς τα δεξιά σε ορισμένα κοινωνικά ζητήματα, δημιουργώντας ένα είδος ιδεολογικού υβριδίου.

Οπως και το AfD, κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί τις αστικές ελίτ και αγνοεί τις ανησυχίες των ψηφοφόρων της υπαίθρου. Διαφωνεί επίσης με τις προσπάθειες του κυβερνώντος κεντροαριστερού συνασπισμού να επισπεύσει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια –πρωτοβουλία την οποία αποκαλεί «τυφλό, απρογραμμάτιστο οικολογικό ακτιβισμό»– προωθώντας νέους κανόνες για το πώς οι Γερμανοί ζεσταίνουν τα σπίτια τους.

Ταυτόχρονα, η Βάγκενκνεχτ ζητά, όπως και το AfD, περιορισμούς στους αιτούντες άσυλο που εισέρχονται στη χώρα, και έχει τεθεί με σθένος κατά της υποστήριξης της γερμανικής κυβέρνησης στην Ουκρανία, απαιτώντας τη διακοπή των αποστολών όπλων και την ανανέωση των στενών σχέσεων της χώρας της με τη Μόσχα.

«Εχουμε αποκοπεί από τη φθηνή ρωσική ενέργεια με τις οικονομικές κυρώσεις, χωρίς να έχουμε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις» ανέφερε στην ανακοίνωσή ίδρυσης του νέου κόμματος. Αυτό, πρόσθεσε, έχει προκαλέσει μια «πραγματική Εξοδο των σημαντικών βιομηχανιών, και μια τεράστια απώλεια ευημερίας».

Οι θέσεις της έχουν προκαλέσει τον θαυμασμό των μελών του AfD, οδήγησε κάποιους, μάλιστα, να την καλέσουν να γίνει μέλος του δικού τους κόμματος. «Σας ικετεύω, κυρία Βάγκενκνεχτ , ελάτε μαζί μας!» είπε ο Μπγιόρν Χέκε, ένας από τους πιο ακραίους πολιτικούς του AfD, σε μια ομιλία του στη Δρέσδη νωρίτερα φέτος.

Η Βάγκενκνεχτ απέκλεισε ξεκάθαρα οποιαδήποτε πιθανή συνεργασία με το AfD. Η ίδια και οι υποστηρικτές της λένε ότι η άνοδος του AfD είναι ένας λόγος για τον οποίο κινούνται για να ιδρύσουν το δικό τους κόμμα, ως μια πιο εύγευστη εναλλακτική στις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

«Δημιουργούμε ένα κόμμα, έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι που σκέφτονται να ψηφίσουν το AfD, ή το έχουν ήδη κάνει, από θυμό και απόγνωση –και όχι επειδή είναι ακροδεξιοί– να έχουν τώρα μια σοβαρή εναλλακτική για να στραφούν» δήλωσε ανακοινώνοντας την ίδρυση του BSW, την Τρίτη.

Η γερμανίδα πολιτικός σκοπεύει να δημιουργήσει το νέο της κόμμα στις αρχές του επόμενου έτους με την πρόθεση να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου, καθώς και στις γερμανικές πολιτειακές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2024 στο Βρανδεμβούργο, στη Θουριγγία και στη Σαξονία — όλα προπύργια του AfD, όπου το ακροδεξιό κόμμα προηγείται αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις.

Το σχέδιο της Βάγκενκνεχτ να ιδρύσει νέο κόμμα είναι επίσης ένα σοβαρό πλήγμα για την Αριστερά (Die Linke), η οποία θα χάσει τώρα 10 από τους 38 βουλευτές της στο ομοσπονδιακό γερμανικό Κοινοβούλιο της Μπούντεσταγκ – καθώς αναμένεται να ενταχθούν στο νέο κόμμα.

Η κίνηση μπορεί επίσης να διασπάσει περαιτέρω το πολιτικό τοπίο της Γερμανίας, στην οποία κατά το μεγαλύτερο διάστημα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κυριαρχούσαν μεγάλα Volksparteien (λαϊκά κόμματα) — με την κεντροδεξιά συμμαχία μεταξύ της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης και της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης στη μία πλευρά και το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα από την άλλη.

Αυτά τα πάλαι ποτέ κυρίαρχα κόμματα έχουν δει την υποστήριξη και την επιρροή τους να μειώνεται. Εκεί η Βάγκενκνεχτ βλέπει μια ευκαιρία: «Θέλουμε να έχουμε μια ευρεία βάση και νομίζω ότι θα είναι καλό, οι άνθρωποι που ψήφισαν [τον τρέχοντα κυβερνητικό συνασπισμό], για παράδειγμα, και που τώρα είναι βαθιά απογοητευμένοι, να εμπιστευθούν το σχέδιό μας και να θελήσουν να μας υποστηρίξουν» λέει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...