Σε ανταπόκριση από την Αγκυρα, το πρακτορείο Reuters περιγράφει την ενόχληση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το γεγονός ότι -όπως τουλάχιστον λέει ο ίδιος- η κυβέρνηση Μπάιντεν συνδέει το ζήτημα της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία με την τουρκική επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της G-20 στο Νέο Δελχί, ο Ερντογάν είπε ότι στο περιθώριο των εργασιών της είχε μια σύντομη συνάντηση με τον Μπάιντεν – έστω και στα όρθια, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- και συζήτησαν (για ακόμη μία φορά) το θέμα της προμήθειας των F-16 στην Τουρκία.
Κατά δήλωσή του, ο αμερικανός πρόεδρος συνέδεσε εκ νέου το θέμα των F-16 με αυτό της επικύρωσης της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ από την Αγκυρα.
Συγκεκριμένα, χωρίς να κρύψει την ενόχλησή του για την προσέγγιση αυτή, ο Ερντογάν είπε:
«Είχαμε μια συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν, έστω και όρθιοι. Εκεί συζητήσαμε και το θέμα των F-16. Επανειλημμένως είπε ότι (το ζήτημα) συνδέεται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» και «αυτό μας ενοχλεί σοβαρά».
Η Τουρκία, η οποία ήταν το κύριο εμπόδιο στην πορεία της Σουηδίας προς το ΝΑΤΟ, ζήτησε τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει F-16 της Lockheed Martin Corp (LMT.N), αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σχεδόν 80 συστήματα εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της.
Μετά από μήνες αντιρρήσεων, ο Ερντογάν συμφώνησε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο να προωθήσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο τουρκικό κοινοβούλιο για επικύρωση.
Μια μέρα αργότερα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει στη μεταφορά των F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο.
Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα τόσο για τη δρομολόγηση της προμήθειας των F-16 όσο και για την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου για τη Σουηδία παραμένει ασαφές.
«Αν εσύ (σ.σ.: εννοεί τον κ. Μπάιντεν) συνδέεις τα F-16 με τη Σουηδία και λες ότι υπάρχει το Κογκρέσο μου να υπολογίσω, έχω και εγώ το δικό μου Κογκρέσο που είναι η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, για να επισημάνει ότι είναι η τουρκική εθνοσυνέλευση που θα αποφασίσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και όχι ο ίδιος.
«Η Σουηδία πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι «η προσέγγιση αυτή [της σύνδεσης των δύο θεμάτων] μας ενοχλεί σοβαρά».
Η Στοκχόλμη εξέφρασε πρόσφατα την ελπίδα ότι οι τούρκοι βουλευτές θα επικυρώσουν την υποψηφιότητά της για το ΝΑΤΟ, όταν συνεδριάσουν εκ νέου τον Οκτώβριο, όπως συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News