Στις τρομακτικές επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel, ιδίως στη Θεσσαλία, αναφέρθηκε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ.
Οπως σημείωσε, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην ΕΡΤ, «το φαινόμενο αυτό υπερκέρασε κατά πολύ τον Ιανό (τον Σεπτέμβριο του 2020). Στον Ιανό είχαμε 400 χιλιοστά βροχής, εδώ έχουμε να κάνουμε σε πολλές περιπτώσεις με πάνω από 700, 800, 900 χιλιοστά βροχής», τόνισε.
«Είναι ένα φαινόμενο το οποίο υπερκάλυψε κατά πολύ τους γνωστούς χάρτες πλημμύρας των χιλίων χρόνων (δηλαδή, η μεγαλύτερη πλημμύρα που έχει καταγραφεί σε διάστημα χιλίων χρόνων) που είχε εκδώσει το υπουργείο το 2019 με οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως «μέσα στα τρία-τέσσερα τελευταία χρόνια, έχουμε δύο γεγονότα που ξεπέρασαν τα πλημμυρικά φαινόμενα της χιλιετίας».
Ο ίδιος διευκρίνισε πως η κακοκαιρία Daniel προκάλεσε όχι μόνο πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και έντονες διαβρώσεις και οι μεγάλες κατολισθήσεις. Εκανε δε την εκτίμηση ότι στον Παλαμά Καρδίτσας τα νερά θα υποχωρήσουν μετά από μία εβδομάδα.
Σχετικά με το κόστος των ζημιών στην αγροτική παραγωγή, εκτίμησε πως θα ξεπεράσει την εκτίμηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, υπερβαίνοντας το 1 δισεκατομμύριο ευρώ (κόστος δηλαδή υπερδιπλάσιο εκείνου του Ιανού).
Την ίδια εκτίμηση είχε κάνει ο κ. Λέκκας και το βράδυ της Πέμπτης, πάλι από την τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ, σε παρέμβασή του στην εκπομπή «Επίλογος».
Σε άλλες δηλώσεις του, στο Mega το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Λέκκας είπε ότι εξαιτίας των πλημμυρών στη Θεσσαλία καταστράφηκε περίπου το 22% της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας!
Τα χωράφια, όπου έχει γίνει εναπόθεση λάσπης, θα αργήσουν πάρα πολύ να μπορέσουν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες. Ο κάμπος θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε χρόνια για να γίνουν τα εδάφη ξανά εύφορα, προειδοποίησε ο ίδιος…
«Οι αγροτικές εκτάσεις είναι περιοχές που θα αργήσουν να ανακάμψουν. Δεν είναι μόνο η αγροτική αναπαραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, δηλαδή το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, είναι ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες, δεδομένου ότι δεν έχουν οργανικά στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News