809
Η Αννα ήταν ένα από τα πρόσωπα του Athens Home for All της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση | ONASSIS STEGI/ATHENS HOME FOR ALL

Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ. στις κατηγορίες περί misgendering

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2023, 17:42
Η Αννα ήταν ένα από τα πρόσωπα του Athens Home for All της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
|ONASSIS STEGI/ATHENS HOME FOR ALL

Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ. στις κατηγορίες περί misgendering

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2023, 17:42

Ανακοίνωση σχετικά με «δημοσιεύματα που αναπαράγονται στο διαδίκτυο με αφορμή υπόθεση ανθρωποκτονίας στον Αγιο Παντελεήμονα και κάνουν λόγο για misgendering της ΕΛ.ΑΣ., αγνόηση της σχετικής νομοθεσίας και έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις ορθές ορολογίες που αφορούν στις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες» εξέδωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας την Τετάρτη, δύο ημέρες αφότου έγινε γνωστή η τραγική είδηση της δολοφονίας της Αννας Ι., τρανς γυναίκας και μετανάστριας, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Σύμφωνα με το εν λόγω δελτίο Τύπου, «η Ελληνική Αστυνομία, σεβόμενη την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα όλων των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, έχει αναλάβει δράσεις και προγράμματα για την εκπαίδευση του προσωπικού της, με στόχο να ενισχυθεί η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα σχετικά με τη σεξουαλική ταυτότητα και την έκφραση του φύλου».

Στο πλαίσιο αυτό «δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα το αστυνομικό προσωπικό να σέβεται τον αυτοπροσδιορισμό και τα προσωπικά αισθήματα των ατόμων καθώς και να χρησιμοποιεί ορθή γλώσσα αποφεύγοντας την κατάχρηση των φύλων ή την αναφορά σε άτομα με λανθασμένο τρόπο». «Στην προκειμένη περίπτωση», συνέχισε η ΕΛ.ΑΣ., «η πρώτη ενημέρωση για το περιστατικό από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ουδέποτε αναφέρθηκε σε “άνδρα” όπως εσφαλμένα περιγράφεται στα δημοσιεύματα αλλά σε “άτομο”.

»Ειδικότερα η ενημέρωση που εκδόθηκε την 21:52 ώρα της Δευτέρας, 10 Ιουλίου 2023, ήταν η ακόλουθη:

»“ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ. ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ Δ.Α.Α.”».

Υπενθυμίζουμε πως οι ειδησεογραφικές αναρτήσεις που αναφέρονταν στον θάνατο της Αννας, έκαναν χρήση γένους διαφορετικού από αυτό που αντιστοιχούσε στην ταυτότητα φύλου του θύματος, δηλαδή misgendering.

Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα βασίζονταν στο ακόλουθο τηλεγράφημα από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων –το οποίο μοιάζει να «κατηγορεί», άρα, η ΕΛ.ΑΣ.– το βράδυ της Δευτέρας:

«Νεκρός εντοπίστηκε σήμερα το απόγευμα ένα αλλοδαπός άνδρας κουβανικής καταγωγής σε σπίτι στην περιοχή του Αγιου Παντελεήμονα.

Την σορό του άνδρα εντόπισε η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, που πήγε για να εισπράξει το ενοίκιο, και ειδοποίησε άμεσα την Αστυνομία.

Το θύμα έφερε θανάσιμα τραύματα από μαχαίρι.

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών».

Καταλήγοντας, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., θέλησε να διαβεβαιώσει εκ νέου πως η Αστυνομία σέβαται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, τονίζοντας:

«Αυτονόητο είναι ότι ατομικές περιπτώσεις παραβίασης της ορθής γλώσσας ή της αναγνώρισης της ταυτότητας ατόμων από την Ελληνική Αστυνομία αντιμετωπίζονται με την απαιτούμενη σοβαρότητα.

Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να εργάζεται με σκοπό τη βελτίωση και αναβάθμιση των διαδικασιών της, ώστε να διασφαλίζεται πέρα από κάθε αμφιβολία ότι όλοι οι πολίτες αντιμετωπίζονται με σεβασμό, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».

Τι λέει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών

Εκτενή αναφορά στα παραπάνω πραγματοποίησε και το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών, και γενικότερα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, καθώς και των προσώπων που εργάζονται στο σεξ, του οποίου η δολοφονηθείσα ήταν μέλος.

Μεταξύ άλλων, το ΣΥΔ επεσήμανε: «H είδηση της δολοφονίας της άτυχης Αννας, βγήκε στο φως της δημοσιότητας μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, με εντελώς ψευδή στοιχεία (misgendering) για το θύμα, αποκρύπτοντας με αυτό τον τρόπο ότι πρόκειται για δολοφονία τρανς γυναίκας προσφύγισσας. Παρόλο που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδόθηκε αμέσως ότι το θύμα είναι τρανς γυναίκα πολλές διαδικτυακές εφημερίδες και άλλα Μέσα συνεχίζουν ακόμη και σήμερα (σ.σ. Τετάρτη 12/7) να μην αναγνωρίζουν ότι το θύμα είναι τρανς γυναίκα, αρνούμενα να διορθώσουν την λανθασμένη πληροφορία και να αποκαταστήσουν την αλήθεια.

Σύμφωνα με την Ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που εκδόθηκε σήμερα, αναφορικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται στο διαδίκτυο τα οποία κάνουν λόγο για misgendering της ΕΛ.ΑΣ. προς την τρανς γυναίκα, απαντάει ρητά πως η πρώτη ενημέρωση που δόθηκε για το περιστατικό από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ουδέποτε αναφέρθηκε σε “άνδρα” όπως εσφαλμένα περιγράφεται στα δημοσιεύματα αλλά σε “άτομο”. Αυτό όμως προκαλεί έντονα το αίσθημα της ανησυχίας για το πώς μια πληροφορία από την Ελληνική Αστυνομία διαστρεβλώθηκε με αυτό τον τρόπο από τα ΜΜΕ, όταν μάλιστα, το θύμα είναι τρανς πρόσωπο, και συγκεκριμένα τρανς γυναίκα και όταν αυτή η διαστρέβλωση της πληροφορίας δεν έχει γίνει σε άλλα περιστατικά, που να είναι τουλάχιστον εν γνώση μας. Οσον αφορά την Ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας αν και αναφέρεται στο σεβασμό του αυτοπροσδιορισμού, της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων όλων των ατόμων, αναφέροντας ένα γενικό πλαίσιο, αυτό της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αποφεύγει να αποκαταστήσει την αρχική ενημέρωση που ήταν σε ουδέτερο φύλο και να αναφερθεί στο θύμα ως τρανς γυναίκα».

Κατά το ΣΥΔ, άλλωστε, προβληματίζει «η παντελής απουσία της έννοιας της “ταυτότητας φύλου” από την ανακοίνωση καθώς το θύμα ήταν τρανς πρόσωπο και στο κομμάτι των εκπαιδεύσεων των αστυνομικών αναφέρεται μόνο σε “σεξουαλική ταυτότητα” και “έκφραση του φύλου”, δημιουργώντας αρκετά ερωτηματικά καθώς ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν σχετίζεται με την ταυτότητα φύλου ενός προσώπου και ίσως δεν είναι και το κυρίως αίτιο στη προκειμένη δολοφονία».

Το σωματείο απαίτησε «την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την σε βάθος έρευνα από τις αρμόδιες Αρχές» καθώς «και την πλήρη διερεύνηση ρατσιστικού κινήτρου για λόγους ταυτότητας/έκφρασης φύλου, προσφυγικού στάτους, εθνικής καταγωγής, χρώματος και επαγγελματικής δραστηριότητας» (αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...