608
Ο Νίκος Δένδιας στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ | SKAI/YouTube

Αιχμές Δένδια: Δεν πάει καλά η τουριστική σεζόν – δεν αντέχεται η ακρίβεια στα τρόφιμα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2023, 13:23
Ο Νίκος Δένδιας στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ
|SKAI/YouTube

Αιχμές Δένδια: Δεν πάει καλά η τουριστική σεζόν – δεν αντέχεται η ακρίβεια στα τρόφιμα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2023, 13:23

Σε μια σειρά από παραδοχές που δεν περιγράφουν ακριβώς μια τετραετία γεμάτη αποκλειστικά με πολιτικές επιτυχίες –όπως συνήθως τονίζεται σε μία προεκλογική κυβέρνηση–, ή έστω περιγράφουν έναν δύσκολο δρόμο για την επόμενη κυβέρνηση, ιδίως στο θέμα της μεγέθυνσης της οικονομίας αλλά και της αντιμετώπισης της ακρίβειας, προχώρησε ο Νίκος Δένδιας, πρώην υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα Αθηνών (όπου στις εκλογές της 21ης Μαΐου πρώτευσε σε σταυρούς με πανελλήνιο ρεκόρ).

Ο κ. Δένδιας έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αταίριαστοι» των Χρήστου Κούτρα και Γιάννη Ντσούνου και παραδέχτηκε τόσο ότι δεν έχουν γίνει αρκετά για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα –μάλλον μια έμμεση αιχμή για τον πρ. υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη– όσο και το ότι η τουριστική σεζόν δεν τα πάει και πολύ καλά –μια αντίστοιχα έμμεση αιχμή για τις προβλέψεις και τη δουλειά του πρ. υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.

Ο κ. Δένδιας είπε για το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών πως «αυτό που οι πολίτες εξετίμησαν είναι μια κυβερνητική πρακτική που είχε στοιχεία σοβαρότητος. Βεβαίως είχαμε και αποτυχίες, κάναμε και λάθη», προσέθεσε με νόημα. Και όταν ρωτήθηκε ποιο θεωρεί μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης απάντησε: «Δεν θα έλεγα λάθος… Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετώπιζε η επόμενη κυβέρνηση είναι η ακρίβεια και η πίεση στα λαϊκά στρώματα. Η ΝΔ έδωσε πολλά χρήματα, πάρα πολλά χρήματα. Αλλά η ακρίβεια ας πούμε στα τρόφιμα δεν αντέχεται, να είμαστε ειλικρινείς. Γι’ αυτό δεν είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση μεν, αλλά η κυβέρνηση οφείλει να το αντιμετωπίσει», τόνισε.

«Μπορούμε να προσπαθήσουμε και μπορούμε να κάνουμε και βελτιωτικές κινήσεις. Συμφωνώ (πως η προσπάθεια δεν αρκεί). Δεν ήρθα εδώ για να σας πω “μπράβο, δοξάστε μας, τα κάνουμε όλα τέλεια”. Χρειάζεται αντιμετώπιση διότι έχει και κοινωνικές συνέπειες, δεν είναι οικονομικό φαινόμενο…», προσέθεσε, ενώ για το αν επαρκεί το market pass που εισήγαγε ο κ. Γεωργιάδης, σχολίασε:

«Είναι ένα μέτρο (το market pass), μπορούμε να κάνουμε και παραπάνω, μπορούμε να δούμε τι μας επιτρέπει ο Προϋπολογισμός. Εάν καταφέρουμε και πετύχουμε να αναπτύξουμε την οικονομία μας περισσότερο το εισόδημα προς διανομή θα είναι μεγαλύτερη. Αν δεν πετύχουμε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τότε δεν θα υπάρχει προς διανομή. Τη φτώχια όσο και αν τη μοιράσεις φτώχια παραμένει. Η ΝΔ αναπτυξιακά υπηρετεί καλύτερα το μέλλον του τόπου, αυτό το καταλαβαίνει οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από το αν τη συμπαθεί ή την αντιπαθεί. Με μεγαλύτερο επαγγελματισμό αντιμετωπίζει τα οικονομικά προβλήματα μιας χώρας που είναι όπως η Ελλάδα».

Ωστόσο ο ίδιος παραδέχτηκε ότι και για τον στόχο της ανάπτυξης υπάρχουν εμπόδια.

Η τουριστική σεζόν δεν εξελίσσεται πολύ καλά, παραδέχτηκε ο κ. Δένδιας όταν του επισημάνθηκε ότι οι αφίξεις του Ιουνίου δεν είναι οι προσδοκώμενες. «Το βλέπω και το νιώθω».

«Δεν πάει πολύ καλά η σεζόν. Είχαμε βάλει τον πήχη στον ουρανό. Ενώ δεν είναι κακή σεζόν καθαυτή, όμως είναι χαμηλότερη από αυτό που περιμέναμε. Για διάφορους λόγους, ακρίβεια αλλά και ο καιρός, δεν μας βοήθησε ο καιρός», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας. «Από εκεί και πέρα, να δούμε τι θα γίνει», πρόσθεσε.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε βεβαίως και για τα ελληνοτουρκικά. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως ο Χακάν Φιντάν, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, «είναι κάποιος με οποίο μπορείς να συνεννοηθείς», ενώ πρόσθεσε ότι περίμενε πως θα αντικατασταθεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ο Ερντογάν νομίζω διεξάγει την τελευταία θητεία του. Ένας πολύ σημαντικός πολιτικός για την Τουρκία. Φαντάζομαι πως θέλει να αφήσει αποτύπωμα ισόποσο με εκείνο του Κεμάλ», εξήγησε ο κ. Δένδιας. «Έχει μια επιλογή: πού θέλει να πάει η χώρα, να επιστρέψει προς τη Δύση; Αυτό θα έχει ως σημαντική παράμετρο τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Τέλος, όταν ρωτήθηκε αν έχει συζητήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το ενδεχόμενο παραμονής του στο υπουργείο Εξωτερικών, απάντησε: «Δεν έχει γίνει, όχι ότι αν είχε γίνει θα το έλεγα, αλλά δεν έχει γίνει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...