667
| INTIMENEWS/CreativeProtagon

Ενα χάλκινο μετάλλιο… μετά συγχωρήσεως

Sportscaster Sportscaster 18 Απριλίου 2023, 09:15

Ενα χάλκινο μετάλλιο… μετά συγχωρήσεως

Sportscaster Sportscaster 18 Απριλίου 2023, 09:15

Ο Λευτέρης Πετρούνιας είχε, μόλις, κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής (έχοντας ισοβαθμήσει με τον Αρμένιο Βάχαγκν Νταβτιάν, που κέρδισε το αργυρό), και ο προπονητής του, Δημήτρης Ράφτης, ένιωσε την ανάγκη να… ζητήσει «συγγνώμη» για την επιτυχία του αθλητή του. «Λυπούμαστε αν στεναχωρήσαμε τον κόσμο…». Ο «άρχοντας των κρίκων» μας έχει καλομάθει. Από το 2015 κι έπειτα, ό,τι άλλο κρέμεται στο στήθος του εκτός από χρυσάφι, μας κακοφαίνεται.

Ο Ράφτης εξήγησε ότι ο Πετρούνιας αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα τραυματισμού, το οποίο δεν του επέτρεψε να προπονηθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Επίσης, ότι στην Αττάλεια κλήθηκε να εκτελέσει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο δεν έχει, ακόμη, τελειοποιηθεί. Με στόχο να προκύψει μια «ρουτίνα», που θα είναι ανταγωνιστική για το παγκόσμιο πρωτάθλημα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ήταν άθλος του Λευτέρη, που ανέβηκε στο πόντιουμ των νικητών. Αλλά εμείς, όλα αυτά τα ακούμε βερεσέ. Από εκείνον απαιτούμε την πρωτιά – τίποτα λιγότερο δεν μας είναι αρκετό. Η είδηση πέρασε «στα ψιλά», και για αυτό δεν φταίει μόνον η αργία του Πάσχα.

Ο Πετρούνιας έχει καταγραφεί στη συνείδησή μας ως ένας ανίκητος πρωταθλητής, και η πεποίθηση αυτή δεν μας αφήνει να δούμε καθαρά τη μεγάλη εικόνα: στα 32 του, έπειτα από δυο χειρουργικές επεμβάσεις στους ώμους, παραμένει ανταγωνιστικός στο κορυφαίο επίπεδο. Στην Αττάλεια κέρδισε το 13ο του μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση και 8ο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (6 χρυσά και 2 χάλκινα). Το επίτευγμα αυτό είναι σπάνιο, όχι μόνο στην ενόργανη γυμναστική, αλλά και σε όλα τα ατομικά σπορ.

Το ήθελε πολύ κι εκείνος αυτό το χρυσό μετάλλιο, με το οποίο θα έφτανε τους 7 τίτλους στη διοργάνωση, κάτι που δεν έχει καταφέρει κανένας αθλητής σε ένα μόνο όργανο, στα 68 χρόνια ιστορίας του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η απογοήτευσή του ήταν φανερή, προχθές, όταν οι κριτές ανακοίνωσαν τη βαθμολογία. Αν και στη μυθική του καριέρα έχει, ήδη, πετύχει πράγματα που οι συναθλητές του δεν τολμούν ούτε να ονειρευθούν, ο Πετρούνιας ακόμη διψάει για δόξα. «Από την Τρίτη κιόλας σηκώνουμε μανίκια, γιατί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι κοντά!», έγραψε σε ανάρτησή του στα social media.

Το έβδομο ευρωπαϊκό του μετάλλιο θα έχει κι άλλη ευκαιρία να το κατακτήσει, το 2024, ώστε να καταρρίψει το ρεκόρ του θρυλικού ούγγρου σπεσιαλίστα του πλάγιου ίππου, Κρίστιαν Μπέρκι, ο οποίος κατέχει έξι τίτλους στο ίδιο όργανο. Αλλά ο βασικός του στόχος είναι να στεφθεί Ολυμπιονίκης για δεύτερη φορά. Πώς μπορεί να πάρει την πρόκριση για τους Αγώνες στο Παρίσι; Με την κατάκτηση ενός από τα τρία μετάλλια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί τον προσεχή Οκτώβριο στο Βέλγιο. Αν δεν τα καταφέρει εκεί, θα χρειαστεί να το κάνει μέσα από τη σειρά των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Ετσι είχε κερδίσει τη συμμετοχή του στο Τόκιο.

Συνηθίσαμε να μετράμε τους αθλητές με τη μεζούρα, το χρονόμετρο, τους βαθμούς. Με τα μετάλλια. Ωστόσο, η μεγαλύτερη νίκη στον αθλητισμό δεν είναι να ξεπερνάς τους άλλους, αλλά τον εαυτό σου.

Η σύζυγος του Πετρούνια, Βασιλική Μιλλούση, επέστρεψε στη διεθνή σκηνή στα 39 της χρόνια έπειτα από (σχεδόν) μια πενταετία απουσίας. Είχε αποσυρθεί τον Οκτώβριο του 2018 για να κάνει οικογένεια. Γέννησε τις δυο κόρες τους, τη Σοφία και την Ελένη, όμως η αγάπη της για το αγώνισμά της, τη δοκό ισορροπίας, ποτέ δεν έσβησε μέσα της. «Η ελληνίδα θεά της δοκού επιστρέφει», ανέφερε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία γυμναστικής μετά την τελευταία της προπόνηση στην Αττάλεια. Η νίκη της απέναντι στον ηλικιακό ρατσισμό και τα στερεότυπα για τις πρωταθλήτριες που γίνονται μητέρες, είναι πιο σημαντική από οποιοδήποτε μετάλλιο.

Η υπέρβαση του 26χρονου γυμναστή, Αντώνη Τανταλίδη, είναι ακόμη πιο αξιοθαύμαστη. Πριν από 11 μήνες ένα ατύχημα στην προπόνηση τον είχε οδηγήσει στο χειρουργείο. Επειτα από την εξάωρη επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, ήταν αμφίβολο αν θα μπορούσε να σταθεί ξανά στα πόδια του. Κινδύνευε να μείνει τετραπληγικός. Πάλεψε για την αποκατάστασή του, νίκησε τους φόβους του, και στην Αττάλεια κέρδισε το μετάλλιο της ζωής.

Η Αθανασία (Νάσια) Μεσίρη αγωνίστηκε στον τελικό, και τερμάτισε έβδομη. Το δικό της μετάλλιο είναι η παρουσία της ανάμεσα στις κορυφαίες ευρωπαίες αθλήτριες του άλματος. Είναι, μόλις, 15 ετών. Εφέτος πηγαίνει στην Α’ Λυκείου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...