Σε αμοιβαίες κινήσεις διπλωματικής αβρότητας προέβησαν κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με το τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μία ακόμη εξέλιξη που καταδεικνύει την πρόθεση – τουλάχιστον- των δύο πλευρών να συνεχίσουν στο κλίμα συνεννόησης και αλληλοϋποστήριξης που εγκαινιάστηκε αμέσως μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου στη γείτονα.
Αν και οι διαφορές παραμένουν (όπως άλλωστε σημείωσε και σε συνέντευξη Τύπου μετά την επιστροφή του από το Κάιρο) ο τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης στη βελγική πρωτεύουσα ότι πλέον υπάρχει καλύτερη ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό Δένδιας και Τσαβούσογλου ανακοίνωσαν ότι η Αγκυρα θα στηρίξει την Ελλάδα στην υποψηφιότητά της για μία θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και από την πλευρά της η Αθήνα την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).
FM @NikosDendias held a constructive meeting w/ #Türkiye FM @MevlutCavusoglu in #Brussels. Following the meeting, the two Ministers walked and entered together the hall of the International Donors' Conference in support of the people in Türkiye & Syria, which takes place tdy pic.twitter.com/PLwKwG1Aei
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) March 20, 2023
Αμφοτεροι οι υπουργοί αναφέρθηκαν στο ιδιαίτερα φιλικό κλίμα της συνάντησης τις Βρυξέλλες, με τον κ. Τσαβούσογλου να ευχαριστεί προσωπικά τον «φίλο Νίκο» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- για την αλληλεγγύη που επέδειξε η Ελλάδα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και το γεγονός ότι ο κ.Δένδιας επισκέφθηκε ο ίδιος τις πληγείσες περιοχές.
Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ανέφερε συγκεκριμένα:
«Mόλις ολοκληρώσαμε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με το φίλο μου, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ακριβώς πριν από τη Διάσκεψη των Δωρητών για την Τουρκία και την Συρία στην οποία θα πάμε μαζί αμέσως μετά. Είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Μεβλούτ, γιατί ήταν ο πρώτος υπουργός που με κάλεσε μετά την τραγωδία στα Τέμπη και να μου εκφράσει τα συλλυπητήριά του, τα συλλυπητήρια του Προέδρου Ερντογάν και επίσης βοήθεια εάν χρειαστεί.
»Είχα επίσης την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για τον φυλακισμένο σε τουρκική φυλακή, τον οποίο η Τουρκία έστειλε στην Ελλάδα για να παραστεί στην κηδεία του γιου του μετά την τραγωδία στα Τέμπη.
»Και το τρίτο “ευχαριστώ” που θέλω να εκφράσω στον Μεβλούτ έχει να κάνει με την πολύ σημαντική ανακοίνωσή του, ότι η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία της για τη θέση μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ’25-’26. Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον συνάδελφό μου ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη γενική γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).
»Ξανά, ήταν μεγάλη χαρά, αγαπητέ Μεβλούτ, που σε είδα και ελπίζω να συναντηθούμε σύντομα ξανά».
Η 🇹🇷 θα στηρίξει & θα ψηφίσει την υποψηφιότητα της 🇬🇷 για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Σ. Ασφαλείας ΟΗΕ & η Ελλάδα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γ. Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (δήλωση μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό μου @MevlutCavusoglu). pic.twitter.com/wn5qX300P9
— Nikos Dendias (@NikosDendias) March 20, 2023
«Ευχαριστώ πολύ αγαπητέ μου φίλε Νίκο», απάντησε με τη σειρά του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών. «Συνόψισες πολύ καλά την συζήτηση που είχαμε, αλλά πρώτα από όλα την πολύ καλή απόφαση και επίτρεψέ μου να ευχαριστήσω εσένα, την ελληνική κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας για το γεγονός ότι εξέφρασαν την στήριξή τους και την αλληλεγγύη τους σε εμάς μετά τους σεισμούς.
»Ησουν πολύ ευγενικός που μας επισκέφθηκες προσωπικά και επισκεφθήκαμε την περιοχή του Χατάι. Είμαι και πάλι πολύ ευγνώμων.
»Ημασταν αλληλέγγυοι με την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό μετά το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα. Δεν διστάσαμε, ο Πρόεδρος Ερντογάν και εμείς δεν διστάσαμε για την μεταφορά του φυλακισμένου όταν πέθανε ο γιος του, ο οδηγός του τραίνου. Αυτό είναι σημάδι εμπιστοσύνης .
»Είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε πολύ καλύτερη ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας. Η θετική ατμόσφαιρα αντικατοπτρίζεται στη συνεργασία μας στις διεθνείς πλατφόρμες και όπως είπε ο Νίκος και μοιράστηκε τις λεπτομέρειες αυτής της κοινής στήριξης, συμφωνήσαμε να στηρίξουμε τις υποψηφιότητές μας σήμερα και ελπίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε μια τέτοια συνεργασία στις διεθνείς πλατφόρμες επίσης και αυτό θα έχει αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις και συμφωνήσαμε να συναντηθούμε σύντομα ξανά και θα χαιρόμουν να σε φιλοξενήσω στην Τουρκία, νομίζω είναι η σειρά σου ή οπουδήποτε όταν έχουμε την ευκαιρία».
«Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία δεν είναι κατά της Τουρκίας»
Ικανοποίηση για την άμβλυνση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκφράστηκε και κατά τη συνάντηση Τσαβούσογλου με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι, στο Κάιρο, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο τούρκο ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επιστροφή του από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
«Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι οι σχέσεις μας, ιδίως με την Ελλάδα, έχουν ηρεμήσει και πάλι μετά τον σεισμό. Με άλλα λόγια, οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο ή οι σχέσεις των άλλων μαζί τους δεν πρέπει να αποτελούν εναλλακτική λύση η μία για την άλλη. Δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να έχουν καλές σχέσεις μαζί τους και επίσης μαζί μας», εξήγησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας και σε μία εμφανώς πιο ρεαλιστική θέση-μεταστροφή της τουρκικής εξωτερικης πολιτικής, επεσήμανε:
«Μετά την αποκατάσταση των σχέσεών της με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, η Τουρκία δεν μπορεί να απαιτήσει διακοπή σχέσεων με άλλες χώρες [Ελλάδα και Κύπρο]».
«Αλλά αν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία εδώ, δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας- το λέμε αυτό σε όλους. Ακόμη και αν συνεργαστούν μαζί μας όλοι αυτοί, εμείς λέμε δίκαιη κατανομή», έσπευσε να συμπληρώσει.
Ομοίως και για τις διμερείς συμφωνίες θαλάσσιας δικαιοδοσίας – οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών θέλησε να διευκρινίσει (σε μία επίσης πρωτοφανή για τα δεδομένα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και συμπεριφοράς εν γένει, τοποθέτηση) ότι «η συμφωνία για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας που συνάψαμε με τη Λιβύη, δεν είναι εναντίον της Αιγύπτου», όπως και «η συμφωνία της Αιγύπτου με την Ελλάδα δεν είναι επίσης εναντίον μας».
«Σε αυτήν τη συμφωνία, η αιγυπτιακή πλευρά είναι με το μέρος μας, θα μπορούσαμε να πούμε. Όταν οι σχέσεις ήταν ψυχρές, σεβάστηκαν τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Οι χώρες μπορούν να συνάψουν συμφωνία υδρογονανθράκων με οποιαδήποτε χώρα», πρόσθεσε, για να ισχυριστεί στη συνέχεια ότι η Αίγυπτος αντιτάχθηκε στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο με το επιχείρημα ότι «η θητεία της σημερινής κυβέρνησης στη Λιβύη έχει λήξει και δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία γιατί δεν είναι πλέον νόμιμη».
«Δεν λέει όμως ότι η υπογεγραμμένη συμφωνία είναι εναντίον τους. Το θέμα με το οποίο αισθάνεται άβολα η Αίγυπτος από την αρχή είναι για την παρουσία μας εκεί. Αλλά η παρουσία μας εκεί δεν αποτελεί απειλή για την Αίγυπτο», προσπάθησε να καθησυχάσει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Και για να γίνει ακόμη πιο πειστικός. αποκάλυψε ότι η Αγκυρα διατηρεί επαφή και με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ηγέτη των ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Λιβύη. «Είμαστε σε επαφή όχι μόνο με τη Δύση αλλά και με την Ανατολή. Ο πρέσβης μας επισκέπτεται αυτή την περιοχή», ανέφερε επί λέξει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News