575
| SOOC/Reuters/CreativeProtagon

Επισπεύσατε τις έρευνες για τα Τέμπη: Επιστολή Μητσοτάκη σε Ντογιάκο

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2023, 10:46
|SOOC/Reuters/CreativeProtagon

Επισπεύσατε τις έρευνες για τα Τέμπη: Επιστολή Μητσοτάκη σε Ντογιάκο

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2023, 10:46

Την επίσπευση της έρευνας για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη, ζήτησε τη Δευτέρα, με επιστολή του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αποτελεί εύλογο και δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει άμεση και σε βάθος διαλεύκανση όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη», ανέφερε στην επιστολή του ο Πρωθυπουργός, σε μία ακόμα ένδειξη της επιθυμίας της κυβέρνησης να υπάρξουν άμεσα και απτά αποτελέσματα στον τομέα των ερευνών για τα αίτια και τους υπευθύνους αυτής της τραγωδίας.

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Ντογιάκο την προτεραιοποίηση των υποθέσεων που αφορούν την τραγωδία στα Τέμπη στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός επεσήμανε στον κ. Ντογιάκο πως ειδικότερα σε σχέση με την ποινική αξιολόγηση συστημικών σφαλμάτων, πρέπει να προχωρήσει ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, επισημαίνοντας ότι το πόρισμα της επιτροπής «αυτονοήτως θα κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές αρχές που διεξάγουν την έρευνα για να καταστεί μέρος της δικογραφίας».

Η επιστολή του κ. Μητσοτάκη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ήταν η ακόλουθη:

«Αξιότιμε κ. Εισαγγελεύ

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε αποτελεί εύλογο και δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει άμεση και σε βάθος διαλεύκανση όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Προς τούτο σας ζητώ εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης την προτεραιοποίηση των σχετικών υποθέσεων και την ανάθεση τους εφόσον το κρίνετε, στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο.

Ειδικότερα σε σχέση με την ποινική αξιολόγηση συστημικών σφαλμάτων στον τομέα των σιδηροδρόμων, περιλαμβανομένης και της τυχόν καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών, παρακαλώ να προχωρήσετε ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί για να προβεί στην αποτίμησή τους από διοικητική και τεχνική άποψη.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής, αυτονοήτως θα κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές αρχές που διεξάγουν την έρευνα το πόρισμα της για να καταστεί μέρος της δικογραφίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη

Σε ανακοίνωσή του για την επιστολή Μητσοτάκη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «ανεπίτρεπτη επιχείρηση παρέμβασης στη Δικαιοσύνη».

«Αφού διόρισε μόνος του μία Επιτροπή που θα ελέγξει την κυβέρνησή του, τώρα υποδεικνύει εμμέσως στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να καταστήσει μέρος της δικογραφίας το πόρισμα των εκλεκτών του», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

«Οι αναγκαίες πραγματογνωμοσύνες για τα αίτια της τραγωδίας θα διενεργηθούν με βάση όσα προβλέπει ο νόμος και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και όχι από οποιαδήποτε Επιτροπή της αρεσκείας του.

»Οι Δικαστές ανταποκρινόμενοι στο θεσμικό τους ρόλο καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποκρούσουν κάθε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο τους», καταλήγει η ανακοίνωση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Eπικοινωνία με Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Το πρωί της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν. Αντικείμενο της συνομιλίας, η τεχνική υποστήριξη της ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρόμου.

Οπως έκανε μάλιστα γνωστό η πρόεδρος της Κομισιόν, εντός της εβδομάδας αναμένονται στην Αθήνα ειδικοί από την Επιτροπή και τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της ΕΕ.

«Σήμερα το πρωί συζήτησα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για περαιτέρω τεχνική υποστήριξη που μπορεί να παράσχει η ΕΕ στην Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων της και τη βελτίωση της ασφάλειάς τους», έγραψε στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ειδικοί από την Επιτροπή και τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της ΕΕ θα ταξιδέψουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα. Η ασφάλεια των σιδηροδρόμων είναι πρωταρχικής σημασίας», τόνισε στην ανάρτησή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...