590
| REUTERS/Loren Elliott/File Photo

«Κουράστηκα»: Παραιτείται στα 42 της από πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας η Τζασίντα Αρντερν

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2023, 09:23
|REUTERS/Loren Elliott/File Photo

«Κουράστηκα»: Παραιτείται στα 42 της από πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας η Τζασίντα Αρντερν

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2023, 09:23

H Τζασίντα Αρντερν πρόλαβε να γίνει πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας και στα 42 της να δηλώσει ότι βαρέθηκε, κουράστηκε, ότι θέλει κάτι άλλο. «Για μένα, είναι καιρός», συνόψισε η κυρία Αρντέρν, 42 ετών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο εκδήλωσης των Εργατικών, του κόμματός της. «Απλούστατα δεν έχω την ενέργεια για ακόμη τέσσερα χρόνια», ξεκαθάρισε, ανακοινώνοντας ότι θα εγκαταλείψει το αξίωμα τον επόμενο μήνα —το αργότερο ως την 7η Φεβρουαρίου—, έπειτα από πέντε και πλέον χρόνια στην εξουσία.

Η Αρντερν ανέλαβε πρωθυπουργός κυβέρνησης συμμαχίας το 2017, στα 37 της, προτού οδηγήσει το Εργατικό Κόμμα σε εκλογικό θρίαμβο και στην απόλυτη πλειοψηφία στο νεοζηλανδικό κοινοβούλιο τρία χρόνια αργότερα.

Οπως επεσήμανε ο Guardian, η Αρντερν δεν είναι τόσο δημοφιλής πια: τελευταία βλέπει τη δημοτικότητά της καθώς και αυτήν του κόμματός της να πέφτει στις δημοσκοπήσεις, εν όψει των εκλογών της 14ης Οκτωβρίου.

Από τις νεότερες επικεφαλής κυβέρνησης στον κόσμο, μόλις η δεύτερη που έγινε μητέρα ενώ βρισκόταν στην εξουσία, έκανε την απρόσμενη για πολλούς ανακοίνωση στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου το 2023.

Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή της αφότου το νεοζηλανδικό κοινοβούλιο ξεκίνησε τις θερινές διακοπές του –είναι καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο–, η Τζασίντα Αρντέρν εξήγησε ότι έτρεφε την ελπίδα πως θα αξιοποιούσε την παύση αυτή για να βρει την ενέργεια που χρειαζόταν για να συνεχίσει να κυβερνά. «Αλλά δεν ήμουν σε θέση να το κάνω», πρόσθεσε.

H Αρντερν έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώ στο ακροατήριο μεταξύ των στελεχών του Εργατικού Κόμματος ήταν και ο εδώ και πολλά χρόνια σύντροφός της και πατέρας του παιδιού της, o 47χρονος Κλαρκ Γκέιφορντ. Αποχώρησαν μαζί και χαμογελαστοί μετά την εκδήλωση.

Η Τζασίντα Αρντερν με τον Κλαρκ Γκέιφορντ μετά την ανακοίνωση της παραίτησής της (AAP Image/Ben McLay via REUTERS)

Η Αρντερν διευκρίνισε ότι ως τις εκλογές του Οκτωβρίου θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της στο κοινοβούλιο και επέμεινε πως η αποχώρησή της δεν σχετίζεται με τις αρνητικές δημοσκοπήσεις για το κόμμα της. «Δεν αποχωρώ επειδή πιστεύω ότι δεν μπορούμε να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, αλλά επειδή πιστεύω ότι μπορούμε και ότι θα το κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι Εργατικοί θα ψηφίσουν για να αναδείξουν τον νέο ή τη νέα ηγέτη τους ως την Κυριακή. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αρντερν και υπουργός Οικονομικών, Γκραντ Ρόμπερτσον, γνωστοποίησε παράλληλα ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τη διαδοχή της.

 

Η απερχόμενη πρωθυπουργός επέμεινε ότι δεν υπάρχει κανένας κρυφός ή πολιτικός λόγος πίσω από την αποχώρησή της.

«Ανθρωπος είμαι. Δίνουμε όσα μπορούμε, για όσο μπορούμε, και μετά είναι καιρός (να αποχωρήσεις). Και για μένα, είναι καιρός», σημείωσε. «Το ότι έγινα πρωθυπουργός είναι η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου και θέλω να ευχαριστήσω τους Νεοζηλανδούς για το προνόμιο που μου έδωσαν να κυβερνήσω τη χώρα για πεντέμισι χρόνια», συνέχισε. Ομως μαζί με «το προνόμιο έρχεται η ευθύνη, συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης να ξέρεις πότε είσαι πρόσωπο κατάλληλο για να κυβερνήσει και πότε δεν είσαι».

Πέρα από τις κρίσεις των ακινήτων, της παιδικής φτώχειας, της κλιματικής αλλαγής, η απερχόμενη πρωθυπουργός χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την πολύνεκρη τρομοκρατική ενέργεια στην Κράιστσερτς, την έκρηξη ηφαιστείου, την πανδημία του κορονοϊού, τη συνεπακόλουθη οικονομική κρίση. Η εξουσία είχε «μεγάλο» προσωπικό κόστος, παραδέχθηκε. «Ξέρω τι χρειάζεται αυτή η δουλειά και ξέρω ότι δεν έχω πλέον αρκετό καύσιμο στο ντεπόζιτο για την κάνω σωστά. Είναι τόσο απλό».

«Οσο για την περίοδο που άσκησα την εξουσία, ελπίζω ότι θα αφήσω τους Νεοζηλανδούς με την πεποίθηση πως μπορείς να έχεις ευγένεια αλλά και δύναμη, συμπόνια αλλά και αποφασιστικότητα, αισιοδοξία αλλά και απόλυτη συγκέντρωση. Οτι μπορείς να είσαι ένα ξεχωριστό είδος ηγέτη: το δικό σου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...