«Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός βρίσκονται σε αρμονική συνύπαρξη. Οκτώ χρόνια μετά το 1922 οι ηγέτες των δυο χωρών υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης. Γι’ αυτό σήμερα, από τα Ηνωμένα Εθνη, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στην τουρκική ηγεσία αλλά και απευθείας στον τουρκικό λαό με αυτό το μήνυμα: η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλίες μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών. Γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε την Παρασκευή από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την ΑΟΖ της Κύπρου καθώς και τη «συνεχιζόμενη και ολοένα πιο επιθετική αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας», όπως αναμενόταν, σε συνέχεια και των προκλητικών ισχυρισμών Ερντογάν από το ίδιο βήμα την Τρίτη.
Υπενθύμισε ότι και στις προηγούμενες ομιλίες του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει δηλώσει ανοιχτός στο διάλογο και στην επίλυση των διαφόρων με τρόπο που θα συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο. Αλλωστε «η Τουρκία είναι σημαντική χώρα μέλος ΝΑΤΟ» και «έχει την ικανότητα να παίξει εποικοδομητικό ρόλο», συνέχισε και έφερε ως παράδειγμα την επιτυχή συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.
Ωστόσο επεσήμανε ότι η Τουρκία συνεχίζει να διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Είναι επίσης η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Και συμπλήρωσε: «Οσον αφορά την Ελλάδα, η ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται να έχει μια παράξενη εμμονή με τη χώρα μου. Η γλώσσα της γίνεται όλο και πιο πολεμική. Απειλούν ότι η Τουρκία “θα έρθει νύχτα“, αν το αποφασίσει. Αυτή είναι η γλώσσα ενός επιτιθέμενου και όχι ενός ειρηνοποιού. Δυστυχώς, δεν είναι κάτι καινούργιο. Και τι γίνεται με την αμφισβήτηση από την Τουρκία της ελληνικής κυριαρχίας στο ίδιο το Αιγαίο; Και πάλι, αυτή η ρητορική δεν είναι νέα. Η Τουρκία χτίζει σταδιακά μία συνολική αφήγηση ψευδών διεκδικήσεων στο Αιγαίο που εκτείνεται από την κρίση των Ιμίων στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα. Απειλεί την Ελλάδα με casus belli, εάν επιλέξουμε να ασκήσουμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. Αυτό το αφήγημα κορυφώθηκε, δυστυχώς, με την εξωφρενική αμφισβήτηση της Τουρκίας, πέρυσι, της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων νησιών όπως η Χίος και η Ρόδος, μια κυριαρχία που θεσπίστηκε με διεθνείς συνθήκες πριν από 100 χρόνια.
Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η αυξανόμενη ένταση της απειλής. Χαρακτηρίζεται από κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής. Σε συνδυασμό με μια μαζική εκστρατεία παραπληροφόρησης. Πολλαπλές παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη θάλασσα και στον αέρα, την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών και, δυστυχώς, μια μονομερής απόφαση άρνησης όλων των επαφών υψηλού επιπέδου».
Ο Πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η Τουρκία κάνει εκστρατεία παραπληροφόρησης και αναρωτήθηκε αν αυτή είναι συμπεριφορά σύμφωνη με χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που σέβεται τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
«Τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια περίοδο που η διεθνής κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πόλεμο στην Ουκρανία. Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλήσει για “κόκκινες γραμμές “, τότε λέω το εξής: οι τουρκικές αξιώσεις στην κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας είναι αβάσιμες και απαράδεκτες. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την “κόκκινη γραμμή” για όλους τους Ελληνες. Και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν θα συμβιβαστώ ποτέ σε ότι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί bullying από κανέναν», διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός.
Παράλληλα είπε ότι η γειτονική χώρα από το Μάρτιο του 2020 εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ακτοφυλακή μας έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Μπορούμε να είμαστε πιο χρήσιμοι αν συνεργαστούμε ενεργά. Αλλωστε οι βάρκες με τους απελπισμένους ανθρώπους αφήνουν τις ακτές της Τουρκίας στο φως της ημέρας», συμπλήρωσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του κουβέντες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ανέφερε ότι ο Οργανισμός ιδρύθηκε πριν από 77 χρόνια με στόχο την εναρμόνιση των σχέσεων μεταξύ των κρατών και την ενίσχυση της ασφαλείας. Παρά τις πολλές επιτυχίες σήμερα τα ενωμένα έθνη βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι, σε ένα κρίσιμο σημείο, πρόσθεσε.
«Είτε θα ενωθούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις του αυταρχισμού με πλήρη επίγνωση ότι θα υπάρχει τίμημα ή θα διστάσουμε και στο τέλος θα αποτύχουμε. Η πρώτη επιλογή θα διασφαλίσει τις αξίες αυτού του οργανισμού», υπογράμμισε.
«Σήμερα οι αναμνήσεις της σκοτεινής ηπείρου έχουν ξαναέρθει στην επιφάνεια. Αυτό που θεωρούσαμε αδιανόητο συνέβη. Πιστεύαμε ότι δεδομένης της τραγωδίας και των καταστροφικών συνεπειών των πολέμων, κανένας δεν θα τολμούσε να παραβιάσει τα σύνορα. Κάναμε λάθος», συμπλήρωσε.
Παράλληλα δήλωσε πως ως Ευρωπαίοι είμαστε υπερήφανοι στο πλευρό Ουκρανίας και επιβάλαμε αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία. «Πλέον η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει. Πήραμε ξεκάθαρη θέση σε αυτό τον αδικαιολόγητο πόλεμο. Η εισβολή της Ρωσίας δεν πρέπει να πετύχει όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για να στείλουμε μήνυμα σε αλλά αυταρχικά καθεστώτα που παραβιάζουν Διεθνές Δίκαιο. Αυτό το μήνυμα το στείλαμε δυνατά και ξεκάθαρα πολλοί ηγέτες εδώ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», τόνισε.
«Δεν θέλουμε έναν κόσμο στον οποίο η εξουσία είναι για το ισχυρό κράτος και όχι για το αδύναμο, και όπου οι διαφορές επιλύονται από στρατηγούς και όχι από διπλωμάτες», ανέφερε.
Επιπλέον είπε πως όλη η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ενός δύσκολου χειμώνα καθώς δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και τέτοιο πληθωρισμό.
«Η Ρωσία», συνέχισε, «έχει μετατρέψει τους φυσικούς της πόρους σε όπλο. Δεν θα πετύχει. Θα στηρίξουμε τους πολίτες μας. Θα συγκεντρώσουμε ευρωπαίους πόσους για την ενεργειακή επάρκεια και γρήγορα θα απεξαρτηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο. Θα προωθήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι φθηνές και ασφαλείς», σημείωσε.
Ο Πρωθυπουργός μίλησε επίσης για το Κυπριακό. «Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα στη μεταπολεμική Ευρώπη που έχει δεχτεί επίθεση. Για σχεδόν 50 χρόνια, οι Κύπριοι ζουν σε ένα διαιρεμένο νησί ως αποτέλεσμα μίας παράνομης εισβολής και στρατιωτικής κατοχής. Η Αγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, απομονωμένοι και μόνοι στη διεθνή κοινότητα, συνεχίζουν να επιμένουν σε απαράδεκτες αξιώσεις για λύση δύο κρατών. Αρνούνται να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνημένη διευθέτηση στη βάση των διαδοχικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε.
Επιπρόσθετα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση: «Η πράσινη μετάβαση βρίσκεται στον πυρήνα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησής μου. Ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος μας, στοχεύει στην κινητοποίηση όλων των τομέων της οικονομίας καθώς καταρτίζουμε έναν οδικό χάρτη για τη μετάβασή μας στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050».
Μίλησε και για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι στη μακρόχρονη και συνεχή προσπάθειά μας να επανενώσουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, έχουμε λάβει υποστήριξη από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών, καθώς και από τη Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO. Σας ευχαριστούμε για αυτή την υποστήριξη. Οσος καιρός κι αν χρειαστεί, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν τελικά στο σπίτι τους», τόνισε.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του υπογράμμισε: «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας είναι πολύπλοκες και πολύπλευρες. Οι λύσεις δεν είναι καθόλου απλές. Απαιτούν συμβιβασμό και προσπάθεια και θέληση. Απαιτούν πυγμή και αποφασιστικότητα. Και πάνω από όλα, μας απαιτούν να συνεργαστούμε και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους. Αυτό τελικά είναι το πνεύμα αυτών των Ηνωμένων Εθνών. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας στην επιδίωξη της ελευθερίας, στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι επόμενες γενιές θα μας κρίνουν πολύ αυστηρά αν αποτύχουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».
Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εδώ – Παρακολουθείστε τη στο παρακάτω βίντεο:
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter στην τουρκική γλώσσα με απόσπασμα από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ:
«Θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στους Τούρκους ηγέτες αλλά και στον τουρκικό λαό: η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία. Δεν είμαστε ο εχθρός. Είμαστε γείτονες και δίνουμε μεγάλη σημασία στις μεταξύ μας φιλικές σχέσεις».
Birleşmiş Milletler’den bu mesajla yalnız Türk liderlerine değil, Türk halkına da yönelerek şunu söylemek isterim: Yunanistan Türkiye’yi tehdit etmiyor. Biz düşman değiliz. Biz komşuyuz ve aramızdaki dostluk ilişkilerine çok önem veririz. #UNGA pic.twitter.com/bEcZcJiHnt
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 23, 2022
Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη
Με την ομιλία του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη.
Στο ιδιαίτερα πυκνό πρόγραμμα αυτών των τεσσάρων ημερών, ο Πρωθυπουργός σε όλες του τις ομιλίες, τις επαφές, τις συνεντεύξεις και τις συναντήσεις επί αμερικανικού εδάφους μετέφερε το μήνυμα της ισχυρής Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Στην οικονομία, όπου όπως είπε η χώρα γύρισε σελίδα, πετυχαίνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αντιμετωπίζουμε εξωγενείς κρίσεις όπως η πανδημία ή οι ανατιμήσεις στην ενέργεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία πιο αποτελεσματικά από άλλες χώρες.
Στα Ελληνοτουρκικά, όπου ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έδωσε συνολική και σαφή απάντηση σε όσα λέει η τουρκική ηγεσία και εξέθεσε την επιθετική συμπεριφορά με πολεμική γλώσσα της τουρκικής ηγεσίας στη διεθνή κοινότητα. Παράλληλα απευθυνόμενος προς τον τουρκικό λαό τόνισε πως η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή ενώ έθεσε ως κόκκινη γραμμή την αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας και διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν δέχεται bullying.
Στο Μεταναστευτικό, όπου απάντησε στην παραπληροφόρηση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που σώσει ανθρώπινες ζωές και θα εξακολουθήσει να φυλάει τα σύνορα.
Στο θέμα της Ουκρανίας, όπου επισήμανε την ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας στη σωστή πλευρά της ιστορίας και εξήγησε πόσο σημαντικό είναι να αποτύχει ο αναθεωρητισμός του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Για την Τουρκία, στο κυβερνητικό επιτελείο τόνισαν μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη ότι πλέον οι περισσότεροι έχουν κατανοήσει ότι η Ελλάδα έχει δίκιο και η Τουρκία έχει ξεφύγει πολλαπλώς. Διαπίστωσαν ότι η γειτονική χώρα αρχίζει να προκαλεί αντιδράσεις και για το γεγονός ότι δεν εφαρμόζει κυρώσεις έναντι της Ρωσίας.
Προσέθεσαν ότι στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε τίποτα αναπάντητο, επανέλαβε σαφώς την αδιαπραγμάτευτη προσήλωσή της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο, ανέδειξε τον πολυσήμαντο ρόλο της χώρας στην περιοχή ως πυλώνα σταθερότητας και ενεργειακού κόμβου και δικαίωσε εκείνους που θεωρούν πλέον την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News