Η εφετινή ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (Γ.Σ.) άρχισε τις εργασίες της στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου. Το κλίμα, βέβαια, είναι εκρηκτικό, όχι επειδή από το 1945 μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν σοβαρές πολεμικές κρίσεις στον πλανήτη, όχι επειδή είναι πρωτόγνωρη η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ, Σοβιετικής Ενωσης (Ρωσίας) και Κίνας.
Τη διαφορά με την εποχή του Βιετνάμ, λόγου χάρη, με εκείνες του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Λιβύης την κάνει ο τόπος της εφετινής σύγκρουσης των υπερδυνάμεων, δηλαδή το ευρωπαϊκό έδαφος. (Ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ, το 1999, θεωρείται ιστορική παρένθεση, συνέχεια του Πολέμου στο Κόσοβο και του Γιουγκοσλαβικού Εμφυλίου.)
Το πρόγραμμα της Γ.Σ. περιλαμβάνει ομιλίες αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών για μείζονα και περιφερειακά ζητήματα, ωστόσο κεντρικό θέμα της Γ.Σ. είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα στείλει ένα βίντεο, όπως συνηθίζει σε ανάλογες περιπτώσεις, στη Νέα Υόρκη όμως θα ταξιδέψουν η σύζυγός του Ολένα Ζελένσκα και ο υπουργός Εξωτερικών του Ντμίτρο Κουλέμπα.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ο οποίος θα μιλήσει την προσεχή Τετάρτη, δηλαδή μόλις επιστρέψει από το Λονδίνο όπου παρέστη στην κηδεία της Ελισάβετ.
Τα Δυτικά Μέσα φρονούν ότι θα ο Μπάιντεν είναι καταπέλτης εναντίον της Ρωσίας και των συμμάχων της, έτσι ανέφεραν ότι «έχει ήδη προειδοποιήσει» τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ότι διακυβεύονται οι αμερικανοσινικές σχέσεις και στο οικονομικό επίπεδο: «Θα ήταν σοβαρό λάθος να πιστεύουμε ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα παραμείνουν αμετάβλητες σε περίπτωση που η Κίνα προμηθεύσει στον Πούτιν όπλα» δήλωσε προσφάτως.
Συνεπώς, κατά κάποιον τρόπο παίζεται η τύχη της παγκοσμιοποίησης που γνωρίζουμε από το 2001 και μετά, δηλαδή από την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (η Ρωσία δεν έγινε ποτέ μέλος του).
Λοιπόν, απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των «μεγάλων κεφαλών» των υπερδυνάμεων δεν θα υπάρξουν στην αμερικανική μητρόπολη. Ο ρώσος πρόεδρος δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ, στη Γ.Σ. θα μιλήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο Σεργκέι Λααβρόφ. Ακριβώς το ίδιο θα πράξει και ο γενικά δύσκολος στις μετακινήσεις κινέζος πρόεδρος, αφού στη Γ.Σ. θα μιλήσει ο δικός του απεσταλμένος και όχι ο ίδιος.
Ασφαλώς θα υπάρξουν διπλωματικές επαφές σε κατώτερο επίπεδο, μεσαίο ας πούμε, κάτι που συνήθως παράγει αποτελέσματα (συνεννόησης).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News