Οταν το ακόντιο της Ελίνας Τζένγκο πέταξε στον σκοτεινό ουρανό της Βαυαρίας και καρφώθηκε στα 65,81 μέτρα, οι θεατές στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου άφησαν να τους ξεφύγει ένα επιφώνημα έκπληξης και θαυμασμού, που ακούστηκε σαν υπόκωφη βοή. Η επίδοση ήταν απρόσμενα καλή κάτω από το ψιλόβροχο, το οποίο επηρέασε όλες τις υπόλοιπες ακοντίστριες. Και οι 11 μαζί έριξαν πέντε βολές, όλες κι όλες, πάνω από τα 60 μέτρα. Ουσιαστικά, η ελληνίδα πρωταθλήτρια είχε εξασφαλίσει το χρυσό μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στίβου από τη δεύτερη, κιόλας, προσπάθεια. Η Αντριάνα Βιλάγκος από τη Σερβία, που κατέκτησε το «αργυρό», έριξε, μόλις, 62,01μ.
Σε ηλικία 19 ετών, 11 μηνών και 19 ημερών, η Τζένγκο έγινε η νεαρότερη πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό, καταρρίπτοντας το αντίστοιχο ρεκόρ της Ελβίρα Οζολίνα, που κρατούσε από το 1962. Η Οζολίνα (ΕΣΣΔ) ήταν, τότε, σχεδόν 23 ετών.
Πλέον, η τρίτη Ελληνίδα που στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης σε αυτό το αγώνισμα, μετά την Αννα Βερούλη (1989) και τη Μιρέλα Μανιάνι (2002), είναι και η μικρότερη σε ηλικία αθλήτρια (ή αθλητής) από τη χώρα μας, που κέρδισε χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στον Μίλτο Τεντόγλου, ο οποίος στο Βερολίνο ήταν 20 ετών και 136 ημερών.
Το όνομά της -άγνωστο στους πολλούς μέχρι χθες- θα το ακούμε πολύ συχνά τα επόμενα χρόνια, διαβεβαιώνουν όσοι έχουν παρακολουθήσει την πορεία της. Το ταλέντο της είχε φανεί, ήδη, από το 2016, όταν πέτυχε την κορυφαία πανελλήνια επίδοση στην ηλικιακή της κατηγορία.
Το 2018, στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Μπουένος Αϊρες, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς ψηφίστηκε ως η καλύτερη νέα αθλήτρια της Ευρώπης. Το 2020, τέτοιες μέρες, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ20 έστειλε το ακόντιο στα 63,96 μ. Θα ήταν παγκόσμιο ρεκόρ Κ20, όμως η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου δεν της το αναγνώρισε, για γραφειοκρατικούς λόγους – επειδή δεν είχε γίνει εγκαίρως ο έλεγχος αντιντόπινγκ…
Η Ελίνα, μαθήτρια της Γ΄Λυκείου εκείνη την εποχή, είχε παραμελήσει τα μαθήματά της, είχε απαρνηθεί τις βόλτες με τις παρέες της, και ξημεροβραδιαζόταν στο χωράφι στο οποίο προπονείται, στον Αγιο Παύλο της Νέας Καλλικράτειας, στη Χαλκιδική. Απογοητεύτηκε τόσο, που λίγο έλειψε να τα παρατήσει, όπως έχει εξομολογηθεί η ίδια. Ευτυχώς, δεν το έκανε. Ενα χρόνο μετά, τον Αύγουστο του 2021, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20, στο Ναϊρόμπι. Και τον περασμένο Μάιο, στην Οστράβα, πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη εφετινή επίδοση στον Κόσμο, που της έδωσε δικαίωμα συμμετοχής στο Παγκόσμιο του Ορεγκον, και στο Ευρωπαϊκό του Μονάχου. Εστειλε το ακόντιο στα 65,40μ. – στην Ελλάδα μόνο η Μανιάνι το έχει ρίξει μακρύτερα (67,51μ. στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ). Ηταν η επιβεβαίωση ότι αποτελεί το «next big thing» του ελληνικού στίβου. «Πάω για μετάλλιο», είχε τονίσει μετά τον προκριματικό στο Μόναχο. Το είπε και το έκανε. Εφερε στην Ελλάδα το τέταρτο «χρυσό» της (και πέμπτο μετάλλιο συνολικά) στη διοργάνωση.
Γεννήθηκε στη Νέα Καλλικράτεια της Χαλκιδικής από αλβανούς μετανάστες, οι οποίοι ήρθαν στη χώρα στις αρχές των ‘90s. Στην Αλβανία ο πατέρας της ήταν αστυνομικός, και η μητέρα της, δασκάλα. Στην Ελλάδα, όπως έχει πει η ίδια η αθλήτρια στο Φως των Σπορ, ο πατέρας της έγινε οικοδόμος. Η μητέρα της καθάριζε σπίτια. Τα δύσκολα, φτωχικά παιδικά της χρόνια ήταν το πιο ισχυρό της κίνητρο για να κοπιάσει και να πετύχει. «Θέλω να βοηθήσω την οικογένειά μου. Εχω υποσχεθεί στη μάνα μου, να μην ξανακάνει αυτή τη δουλειά», έχει δηλώσει σε συνέντευξή της. Το ακόντιο ήταν το «όπλο» της στη μάχη για μια καλύτερη ζωή.
Η «τσάμπιον», όπως την αποκαλούν στα μέρη της, απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια πριν από τέσσερα χρόνια, στα 16 της. Εχει μεγάλες φιλοδοξίες: «Θέλω να γράψω ιστορία με μετάλλια και συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Θέλω να γίνω αθλήτρια κατηγορίας Μπολτ». Εχει τις δυνατότητες, και δουλεύει σκληρά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News