Η νίκη της Ουκρανίας στο Φιδονήσι μπορεί να είναι αποφασιστικής σημασίας για τη θαλάσσια μεταφορά των σιτηρών που τώρα βρίσκονται στα σιλό της Οδησσού. Ισως σημαίνει και το τέλος των φιλοδοξιών του Πούτιν για κατάληψη των νοτίων επαρχιών της Ουκρανίας. Αυτή είναι η υποδοχή που επιφύλαξε το βρετανικό Μέσο Telegraph στην είδηση ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αποφάσισαν να αποσυρθούν από το μικρό νησί.
Οι Ρώσοι χαρακτήρισαν την κίνησή τους «καλής θέλησης», ώστε να ευοδωθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ να απελευθερωθούν τα ουκρανικά σιτάρια. Ο βρετανός αρθρογράφος πάντως, ο Ντόμινικ Νίκολς, βετεράνος των επιχειρήσεων στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στα Βαλκάνια και στη Βόρεια Ιρλανδία, έγραψε ότι οι Ρώσοι έχασαν το ενδιαφέρον τους για το Φιδονήσι επειδή στην Οδησσό έχουν αναπτυχθεί τα γαλλικά συστήματα Πυροβολικού Caesar, τα οποία κατέστησαν αν όχι ανέφικτη πάντως πολύ δύσκολη την απόβαση στρατευμάτων τους εκεί.
Οσον καιρό οι Ρώσοι κατείχαν το Φιδονήσι εμπόδιζαν κάθε προσπάθεια μεταφοράς των σιταριών, αλλά τώρα εκεί θα αναπτυχθούν αντιαεροπορικά συστήματα της Ουκρανίας και το σκηνικό θα αλλάξει. Θα αποναρκοθετηθεί και η Μαύρη Θάλασσα από τις ρωσικές νάρκες, εφ’ όσον μειωθεί και η απειλή από τα απομεινάρια του ρωσικού στόλου.
Ο Νίκολς υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα υπ’ αυτές τις συνθήκες, γράφοντας ότι οι ναυτικές δυνάμεις της θα μπορούσαν να ηγηθούν στην επιχείρηση καθαρισμού των θαλασσίων οδών και να συνοδεύσουν τα εμπορικά πλοία. Για τις βρετανικές ναυτικές δυνάμεις δεν τίθεται ζήτημα συμμετοχής, έγραψε, ωστόσο άλλες ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις της περιοχής, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, «ενδέχεται να εμπλακούν, όχι όμως σε ΝΑΤΟϊκή αποστολή».
Ο αρθρογράφος εκτίμησε ότι αν η αποχώρηση των Ρώσων από το Φιδονήσι σημαίνει εγκατάλειψη της προσπάθειάς τους να καταλάβουν την Οδησσό, τότε συνετελέσθη «τεράστια εξέλιξη» στον πόλεμο. Σχολίασε: «Οι πόλεμοι μερικές φορές κρίνονται από τους φαινομενικώς πιο ασήμαντους παράγοντες. Ο χρόνος θα δείξει αν η απόφαση της Ρωσίας συνιστά τέτοια τέτοιον λόγο».
Το Φιδονήσι έγινε σημαία για τους Ουκρανούς – και κατόπιν γραμματόσημα, με τον φαντάρο που έβρισε τους Ρώσους και το ρωσικό καταδρομικό «Μοσκβά» που επλήγη από πυραύλους και βυθίστηκε αργότερα. «Αυτό ήταν ένα από τα πιο εκπληκτικά πλήγματα που κατάφερε η Ουκρανία στους εισβολείς».
Με το Φιδονήσι ουκρανικό, η απειλή για τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας θα αυξηθεί, ο κίνδυνος επίθεσης στην Οδησσό θα μειωθεί και οι πιθανότητες να συντρίψει το Κρεμλίνο την οικονομία της Ουκρανίας δεν θα καρποφορήσουν. Εφ’ όσον απελευθερωθούν τα σιτηρά, θα πέσουν και οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως όταν ρυθμιστούν οι αγορές.
Στο κλείσιμο του κειμένου του ο Νίκολς επανέλαβε ότι από τα μικρά γεννιούνται τα μεγάλα: «Οι τακτικές ενέργειες μπορεί να έχουν στρατηγικά αποτελέσματα. Οι πόλεμοι κερδίζονται ή χάνονται από λεπτομέρειες. Αυτό το κομμάτι βράχου στη Μαύρη Θάλασσα ίσως είναι μία τέτοια τεραστίας σημασίας λεπτομέρεια».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News