395
Ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε φωτογραφία από παλαιότερη αντιπαράθεσή τους στη Βουλή | INTIMEnews

Δημοσκόπηση GPO: Σταθερό προβάδισμα 9,6% ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ – Ποιο κόμμα μένει εκτός

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2022, 14:36
Ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε φωτογραφία από παλαιότερη αντιπαράθεσή τους στη Βουλή
|INTIMEnews

Δημοσκόπηση GPO: Σταθερό προβάδισμα 9,6% ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ – Ποιο κόμμα μένει εκτός

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2022, 14:36

Προβάδισμα ασφαλείας 9,6 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθεί να διατηρεί η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με δημοσκοπηση της GPO για λογαριασμό του powergame.gr

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 31,8%  (από 31,2% τον περασμένο Ιανουάριο), έναντι 22,2% του ΣΥΡΙΖΑ (22% τον Ιανουάριο).

Ακολούθει με μικρή κάμψη, 13,8% από 14,4% τον προηγούμενο μήνα, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ με 5,5% (από 6,2%), η Ελληνική Λύση με 4,1% (από 3,9%) και το ΜεΡΑ25 με 2,3% (από 3%).

Aλλο κόμμα επιλέγει το 3,1% των ερωτηθέντων (έναντι 3,9% στην προηγούμενη μέτρηση), λευκό ή άκυρο το 1,7% (1,2%), ενώ επιθυμία να μην ψηφίσει εκφράζει το 2,4% (2,1%).

Μικρή άνοδο εμφανίζει το ποσοστό των αναποφάσιστων με 11,4% (10,4% τον περασμένο Ιανουάριο).

Η καταγραφή των ποσοστών γίνεται με δεδομένο ότι οι εκλογές -όπως αυτές και αν γίνουν- θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ στο πλαίσιο αυτό ενδιαφέρον εμφανίζουν οι απαντήσεις των πολιτών για το εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου που η ίδια είχε ψηφίσει στην αρχή της θητείας της, ώστε το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα να ανέβει από 40 σε 50 έδρες.

Εδώ, η επιφύλαξη της κοινής γνώμης για την αλλαγή καταγράφεται σαφώς, καθώς το 55,6% των ερωτηθέντων εκφράζουν αρνητική γνώμη ενώ το 29,4% θεωρεί ότι πρέπει να γίνει η αναθεώρηση του εκλογικού νόμου ( ένα όχι ευκαταφρόνητο 15% δεν παίρνει θέση στο ερώτημα).

Οοον αφορά τη δημοφιλία – ποσοστά έγκριση των υπουργών της κυβέρνησης, ο  υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση  με 74,5% στις θετικές γνώμες των πολιτών. Επονται ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης με 59%, ο  υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με 48,2%, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας με 42,8%, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με 39,5%, ενώ την πρώτη εξάδα συμπληρώνει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης με 39,3%.


*Η έρευνα διεξήχθη από τις 9 έως τις 11 Μαρτίου 2022., σε σχεδιασμένο δείγμα 1.000 ατόμων, 17 ετών και άνω. Στρωματοποιημένη μέθοδος, το δείγμα κατανεμήθηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, με αναλογία ως προς τις Περιφέρειες. Η συλλογή στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνενετύξεις, με γραπτό δομημένο ερωτηματολόγιο. Μέγιστο στατιστικό σφάλμα της μέτρησης είναι το 2.9% . Tα αποτελέσματα της έρευνας έχουν σταθμιστεί με τη σύνθετη στάθμιση ως προς το φύλο, την ηλικία και την κομματική προτίμηση. Επισημαίνεται πως τα στοιχεία της μέτρησης αποτελούν την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν τη δεδομένη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...