267
Φόρτωση μεταλλεύματος βωξίτη | Shutterstock

Στο μικροσκόπιο η μεταβίβαση εταιρείας εξόρυξης βωξίτη

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2022, 10:31
Φόρτωση μεταλλεύματος βωξίτη
|Shutterstock

Στο μικροσκόπιο η μεταβίβαση εταιρείας εξόρυξης βωξίτη

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2022, 10:31

Στην άσκηση κακουργηματικών διώξεων σε βάρος γνωστού επιχειρηματία, συνεργατών του και των παιδιών τους προέβησαν οι εισαγγελικές αρχές της χώρας για την υπόθεση του μονοπωλίου βωξίτη στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπαμ της Κυριακής», πρόκειται για το στήσιμο παρένθετης εταιρείας με έδρα στην αλλοδαπή, προκειμένου να βαφτιστεί ως διεθνής η συμφωνία εξαγοράς ελληνικής εταιρείας εξόρυξης, μέσω της οποίας απέκτησε το μονοπώλιο βωξίτη στην Ελλάδα ο γαλλικός κολοσσός Imerys.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι γόνοι των προαναφερθέντων επιχειρηματιών ουσιαστικά χρησιμοποιήθηκαν ώστε η ελληνική εταιρεία να περάσει στην αγγλική Kerneos η οποία αμέσως απορροφήθηκε από την Ιmerys, με το τίμημα της συναλλαγής (αρκετά εκατομμύρια ευρώ) να καταβάλλεται στη Βρετανία (αντί για την Ελλάδα) και μέσω δαιδαλωδών λογαριασμών σε λογαριασμούς τους στην Κύπρο.

Το ιστορικό

Το 2015 η KERNEOS Α.Ε. και ΕΛΜΙΝ Α.Ε. εξαγόρασαν την Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε. από την εταιρεία «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά» (η KERNEOS κατείχε, ήδη από το 2012, το πλειοψηφικό μερίδιο (53%) της ΕΛΜΙΝ).

Ενα χρόνο αργότερα, οι εταιρείες ΕΛΜΙΝ και Ευρωπαϊκοί Βωξίτες συγχωνεύθηκαν και στα μέσα του 2017, έπειτα από επτά μήνες διεργασιών, η KERNEOS εξαγοράστηκε από τον πολυεθνικό όμιλο IMERYS (ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2017 ). Εκείνη την εποχή η εταιρεία μετονομάστηκε σε IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Το 2019, με σύμβαση μεταβίβασης μετοχών, η Imerys Aluminates S.A (πρώην ΚΕRΝΕΟS S.A.) μεταβίβασε το 100% των μετοχών που κατείχε στην ΙΜΕΡΥΣ ΒΩΞΙΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ προς την εταιρεία «IMERYS Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάς Μονοπρόσωπη Εταιρεία ΑΕ» και τον διακριτικό τίτλο «IMERYS GREECE S.A» (πρώην «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάδος).

Απώτατος μέτοχος της IMERYS GREECE S.A είναι η IMERYS S.A, εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Παρισιού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...