Συνθήκη μεταξύ της Γαλλίας και της Ιταλίας για ενισχυμένη διμερή συνεργασία, ένα κείμενο εκτάσεως 13 σελίδων, θα υπογράψουν σύντομα οι ηγέτες των δύο χωρών, Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι αντίστοιχα, ώστε να δημιουργήσουν μια «ειδική σχέση» μεταξύ των δύο κρατών στον Πολιτισμό, στις Μεταφορές, στην Οικολογία αλλά και σε τομείς με ιδιαίτερη βαρύτητα όπως η Ασφάλεια.
Το πρότυπο της νέας γαλλοϊταλικής συνθήκης, λέει η Repubblica, είναι η γαλλοογερμανική συνθήκη που είχαν υπογράψει το 1963 ο Σαρλ ντε Γκολ με τον Κόνραντ Αντενάουερ και η οποία «επικαιροποιήθηκε» το 2019 από τον Μακρόν και την Ανγκελα Μέρκελ. Το σχέδιο της νέας συνθήκης είναι ήδη έτοιμο, εγκεκριμένο από τη γαλλική πλευρά, και αναμένεται να εξεταστεί λεπτομερώς και από την Ιταλία πριν από την τελική έγκρισή του. Οι δύο ευρωπαίοι πολιτικοί συζήτησαν το ζήτημα σε πρόσφατη συνάντησή τους, στις 2 Σεπτεμβρίου στη Μασσαλία, και υποσχέθηκαν να υπάρξει ολοκλήρωσή του μέχρι το τέλος του έτους.
Η ιδέα περί του συμφώνου γεννήθηκε το 2017 στη Σύνοδο Κορυφής της Λυών, όταν το συζήτησαν ο Μακρόν και Πάολο Τζεντιλόνι, συνοδευόμενοι από αρμόδιους για θέματα ΕΕ κυβερνητικούς παράγοντες των δύο χωρών. Το μεσοδιάστημα από τότε μέχρι σήμερα το κάλυψε ο θόρυβος από τα Κίτρινα Γελέκα, στη μία χώρα, και από τη δράση των «Πεντάστερων», στην άλλη. Τώρα, για την παλιά ιδέα, δείχνει ενδιαφέρον ο Ντράγκι.
Το προοίμιο του συμφώνου επιβεβαιώνει «τη διαρκή και κατηγορηματική δέσμευση για την ευρωπαϊκή ενότητα» καθώς και τον κοινό στόχο περί «κυρίαρχης Ευρώπης όσον αφορά την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων» και περί «ένταξης στο ΝΑΤΟ». Ενα πολύ βασικό μέρος του συμφώνου, επίκαιρο μετά τα γεγονότα του Αφγανιστάν όπως λέει η Repubblica, αφορά τη συνεργασία για την ασφάλεια, με τη δημιουργία ενός γαλλοϊταλικού Συμβουλίου Αμυνας, σε επίπεδο υπουργών Αμυνας, οι οποίοι θα συναντώνται τακτικά και με σκοπό ντον στρατηγικό σχεδιασμό και την προώθηση «του κοινού διαλόγου στον τεχνικό και στον επιχειρησιακό τομέα».
Προτεραιότητες στην Αφρική
Στόχος των αμυντικών διαβουλεύσεων Γαλλίας και Ιταλίας θα είναι «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η θαλάσσια ασφάλεια, ο έλεγχος των όπλων, οι ενεργειακές προκλήσεις, οι υβριδικές απειλές και η παραπληροφόρηση». Θα υπάρχουν επίσης τακτικές συναντήσεις μεταξύ των κατόχων των άλλων τμημάτων με ad hoc μορφές. Οσον αφορά την Αφρική, στο σύμφωνο γίνεται λόγος για «ενίσχυση κοινών πρωτοβουλιών ανάπτυξης, σταθεροποίησης και ασφάλειας με προτεραιότητες για τη Μεσόγειο Αφρική, το Σαχέλ και το Κέρας της Αφρικής».
Στον συνημμένο «οδικό χάρτη» υπάρχουν συγκεκριμένα έργα, για παράδειγμα η τακτική ανταλλαγή διπλωματών και αξιωματικών ασφαλείας και σύσταση νέας μιας επιχειρησιακής μονάδας από χωροφύλακες και καραμπινιέρους. Με το γερμανικό πολιτικό σκηνικό υπό αναδόμηση μετά τις επικείμενες εκλογές και με την απομάκρυνση της νυν καγκελαρίου Μέρκελ από το προσκήνιο οριστική και αμετάκλητη, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί θέτουν και φιλόδοξους ευρωπαϊκούς στόχους: την «ολοκλήρωση του συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο» και την «επανίδρυση του χώρου Σένγκεν».
Το Σύμφωνο Σταθερότητας
Οσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο διέπει τη λειτουργία της Ευρωζώνης, ο υπό κατάρτιση γαλλοϊταλικός άξονας υποστηρίζει «την επίτευξη επαρκούς συνδυασμού πολιτικών για την Ευρωζώνη και τη δημιουργία νέων ιδίων πόρων». Η Γαλλία και η Ιταλία δεσμεύονται να συντονίσουν τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς όπως η παραγωγή μπαταριών και ημιαγωγών και η ανάπτυξη υδρογόνου. Σε επίπεδο διακυβέρνησης, αναφέρεται η ανάγκη επέκτασης της ειδικής πλειοψηφίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, καταργώντας τον όρο της ομοφωνίας.
Υπάρχει και το πολιτιστικό σκέλος, όπως είπαμε, που είναι αφιερωμένο στις σχετικές «ανταλλαγές», με κίνητρα για τη διδασκαλία και την εκμάθηση των δύο λατινογενών γλωσσών, αλλά και προτάσεις όπως το «grand tour» καλλιτεχνών και η λειτουργία πλατφόρμας με αντικείμενο τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές. Για την οικολογία, το σύμφωνο προωθεί τη λεγόμενη «μετάβαση» στην «πράσινη εποχή» και δεσμεύεται για την προστασία των αλπικών και μεσογειακών οικοσυστημάτων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News