631
O υπουργός Εξωτερικών στις κοινές δηλώσεις του με τον ρουμάνο ομόλογό του, Μπογκντάν Αουρέσκου | Twitter/NikosDendias

Δένδιας από το Βουκουρέστι: Δεν θα επιτρέψουμε νέα εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2021, 12:50
O υπουργός Εξωτερικών στις κοινές δηλώσεις του με τον ρουμάνο ομόλογό του, Μπογκντάν Αουρέσκου
|Twitter/NikosDendias

Δένδιας από το Βουκουρέστι: Δεν θα επιτρέψουμε νέα εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2021, 12:50

Νέο αυστηρό μήνυμα ότι δεν θα επιτραπεί επανάληψη της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού εξέπεμψε από το Βουκουρέστι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και επικαλούμενος πρόσφατα περιστατικά σε χώρες όπως η Πολωνία, η Λετονία και η Λιθουανία, θέλησε να υπογραμμίσει ότι δεν είναι μόνο τα κράτη πρώτης υποδοχής που κινδυνεύουν από την εν λόγω απειλή.

«Εχουμε γίνει μάρτυρες σε ανάλογες κινήσεις πολλές φορές στο παρελθόν και θα τονίσω ξεκάθαρα σε όλους ότι δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί», ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας στις κοινές δηλώσεις του με τον ρουμάνο ομόλογό του Μπογκντάν Αουρέσκου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν στο Βουκουρέστι.

«Πρόσφατα περιστατικά στα σύνορα της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας δείχνουν ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι ασφαλής από αυτή την απειλή. Το Αφγανιστάν μπορεί να είναι γεωγραφικά μακριά, αλλά είναι πολύ πολύ κοντά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη στην ευρύτερη περιοχή έχουν πρωταρχική ευθύνη και άμεσο ενδιαφέρον να πιέσουν για την προώθηση της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων, πάντα με προϋπόθεση την εκπλήρωση των γνωστών αιρεσιμοτήτων.

«Πρέπει να αποφύγουμε τη δημιουργία μαύρης τρύπας στα Δυτικά Βαλκάνια», ήταν η χαρακτηριστική επισήμανσή του και «αν η ΕΕ δεν συμπληρώσει το κενό, άλλοι που δεν σέβονται τις ίδιες αρχές θα προσπαθήσουν να το αναπληρώσουν. Κράτη δηλαδή που υποστηρίζουν εξτρεμιστικά κινήματα».

«Σε αντίθεση με το τι πιστεύουν άλλοι που προσπαθούν να αναβιώσουν αρχές του 19ου αιώνα», συνέχισε ο υπουργός σε μία έμμεση αναφορά του στην Τουρκία, Ελλάδα και Ρουμανία στηρίζουν αρχές και αξίες, με σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ για περίπου επτά δεκαετίες και συνεχίζουμε να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στη Συμμαχία, ενώ σε αντίθεση με άλλους συμμάχους, δεν υπονομεύουμε τη συνοχή της από μέσα, με αποσταθεροποιητικές κινήσεις όπως με αγορά όπλων ή με συμπεριφορά που είναι αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες του ΝΑΤΟ», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο υπουργός των Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας και Ρουμανίας, αφού σημείωσε ότι οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν ιστορία 140 ετών, τόνισε πως είναι ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο να συμμετάσχει στην ολομέλεια της «Ετήσιας Πρεσβευτικής Συνάντησης του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών», αλλά και να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Βέρνερ Γιοχάνις (δείτε το σχετικό tweet του ΥΠΕΞ κάτω) .

«Οι Έλληνες που ζουν στη Ρουμανία και οι Ρουμάνοι που ζουν στη Ελλάδα συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση των δύο λαών. Η Ελευσίνα και η Τιμισοάρα θα είναι σύντομα ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Παρά την πανδημία, υπογράμμισε, το διμερές εμπόριο έφτασε τα 2 δισ. ευρώ, οι ελληνικές επενδύσεις στη Ρουμανία φτάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ και η Ελλάδα είναι ένας αγαπημένος προορισμός των ρουμάνων τουριστών.

Στο σημείο αυτό επεσήμανε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της διασυνδεσιμότητας των δύο χωρών στις μεταφορές, στην ενέργεια και σε όλους τους κλάδους, κάτι που θα ευνοήσει όλες τις χώρες της περιοχής.

«Εργαζόμαστε μαζί σε περιφερειακά σχήματα όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (Organization of the Black Sea Economic Cooperation) και τη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South-East European Cooperation Process) και φυσικά μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, διαβεβαιώνοντας τον ρουμάνο ομόλογό του ότι «μπορείτε να βασίζεστε στην πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια της Ρουμανίας να μπει στην ευρωζώνη και τη ζώνη Σένγκεν, καθώς και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης».

Ο Νίκος Δένδιας δεν παρέλειψε να εκφράσει τη βαθιά ευγνωμοσύνη της ελληνικής κυβέρνησης για τη σημαντική βοήθεια που παρείχε η Ρουμανία κατά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Γιάννο Κρανιδιώτη, που σκοτώθηκε πριν από 22 χρόνια κατά τη μετάβασή του για συνάντηση στο Βουκουρέστι ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

«Ήταν πρωτοπόρος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ισχυρός υποστηρικτής της διεύρυνσης της ΕΕ, καθώς και της ενίσχυσης της συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τα ιδανικά και οι αρχές του μας καθοδηγούν ακόμη και σήμερα», ανέφερε ο επκεφαλής της ελληνικής διπλωματίας για τον Γιάννο Κρανιδιώτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...