Ο κατάλληλος άνθρωπος στο κατάλληλο πόστο! Αυτή η μάλλον ευχετική φράση (αφού κατά τεκμήριο στη ζωή τα πράγματα εξελίσσονται αντιστρόφως) έγινε πραγματικότητα με την τοποθέτηση του άλλοτε πιλότου και νυν συνταξιούχου Τσέσλι «Σάλι» Σαλενμπέργκερ στη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας. Τα συγχαρητήρια ας δοθούν πρώτα στους επιλέξαντες και μετά στον επιλεγέντα.
Για όσους δεν συγκρατούν ονόματα, υπενθυμίζουμε ότι ο Σάλενμπέργκερ είναι ο άνθρωπος που, ως εν ενεργεία πιλότος, κατόρθωσε να κατεβάσει με ασφάλεια το αεροπλάνο του πάνω στον ποταμό Χάντσον, μέσα στο καταχείμωνο, ύστερα από βλάβη εν πτήσει. Τότε όλη η Αμερική τον ανακήρυξε ήρωα – και ήταν, αφού υπερέβαλε εαυτόν για να σώσει τους επιβάτες του και τελικά πραγματοποίησε το ανέφικτο, αν και ο ίδιος πάντα έλεγε και λέει ότι απλώς έκανε τη δουλειά του και τίποτε περισσότερο.
Η σημασία του επιτεύγματος του «Σάλι», το οποίο χαρακτηρίστηκε και «θαύμα στον Χάντσον», προβλήθηκε κατά κόρον, ακόμη και μέσα από την ομώνυμη κινηματογραφική δημιουργία του Κλιντ Ιστγουντ, βασισμένη στο αυτοβιογραφικό έργο του ίδιου του Σάλενμπέργκερ «Υπέρτατο Καθήκον» («Highest Duty: My Search for What Really Matters»). Το φιλμ σημείωσε πιένες, και τα εξ αντανακλάσεως εύγε εισέπραξε και ο δημοφιλής ερμηνευτής χολιγουντιανών ρόλων Τομ Χανκς.
Δείτε ένα βίντεο με τον ευρισκόμενο σε τηλεοπτικό πλατό Τομ Χανκς να δέχεται την… επίσκεψη του «Σάλι»:
Η πολιτική σημασία
Φυσικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέλεξε τον 70χρονο σήμερα Σάλενμπέργκερ για τη θέση του πρεσβευτή στον Οργανισμό που εδρεύει στο Μόντρεαλ έχοντας κατά νου ότι, πέρα από το «θαύμα» στο μεγάλο ποτάμι της Νέας Υόρκης, ο σεμνός και ικανός πιλότος υπήρξε και κυβερνήτης μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Ετσι, στο πρόσωπό του τιμήθηκαν και οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.
Οπωσδήποτε το γεγονός ότι ο «Σάλι» ψήφισε Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές έπαιξε τον ρόλο του. Κυρίως όμως ότι κατακεραύνωσε δημοσίως τον Τραμπ τον Σεπτέμβριο του 2020 χαρακτηρίζοντάς τον «παντελώς ανίκανο». Τότε ο πιλότος είχε προτείνει στον αμερικανικό λαό την άμεση απομάκρυνσή του από τον Λευκό Οίκο και εισακούστηκε. Η συγκυρία έκανε την ανακοίνωση της Τρίτης 15 Ιουνίου ακόμη πιο σημαντική: ο διορισμός του Σάλενμπέργκερ, μαζί με άλλων διπλωματικών βέβαια, έγινε την παραμονή της συνάντησης Μπάιντεν – Πούτιν στην Ελβετία. Ο αμερικανός πρόεδρος θέλει να ολοκληρώσει το πρώτο του διεθνές ταξίδι και με κινήσεις που σκοπό έχουν να μεταφέρουν σε όλους το μήνυμα ότι «η Αμερική επέστρεψε».
Ολοι οι νέοι διορισμοί πρεσβευτών πρέπει να τύχουν και της έγκρισης της διχασμένης, ως γνωστόν, Γερουσίας. Ομως ο διορισμός του «Σάλι» μάλλον δεν θα αποτελέσει σημείο τριβών.
Τι έγινε στο ποτάμι
Το απίστευτο αεροπορικό συμβάν στον Χάντσον έγινε τον Ιανουάριο του 2009 και ήταν αποτέλεσμα ενός όχι απίθανου, πάντως σχετικά σπανίου περιστατικού. Το αεροπλάνο του «Σάλι» μόλις είχε απογειωθεί από το νεοϋορκέζικο αεροδρόμιο «La Guardia» και πετούσε σε μικρό ύψος, όταν ένα σμήνος από χήνες απορροφήθηκε από τις τουρμπίνες και προκάλεσε σοβαρή δυσλειτουργία και στους δύο κινητήρες του αεροσκάφους. Ενα μέρος της δόξας που κατέκτησε εκείνη η πτήση, η 1549 της US Airways, οφείλεται συνεπώς και στη θυσία των μεγαλόσωμων και κατά τα λοιπά άκακων πτηνών.
Ξαφνικά καπνοί και φλόγες ξεπήδησαν από το πουθενά. Ηταν θέμα δευτερολέπτων να ακολουθήσουν και οι προσευχές από τους 155 επιβάτες, πιθανώς και από το πλήρωμα. Ο «Σάλι» δεν άργησε να σκεφτεί, ούτε να αποφασίσει. Εκανε έναν παράτολμο αυτοσχεδιασμό και μπόρεσε να καθίσει το σκαρί του πάνω στα ποταμίσια νερά. Και αυτό ήταν. Ολοι τους βγήκαν ζωντανοί από εκεί μέσα.
Η Αμερική εξέλαβε το συγκλονιστικό αίσιο τέλος εκείνης της πτητικής περιπέτειας και κάπως συμβολικά, αφού η ίδια όπως και ο υπόλοιπος κόσμος βίωνε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης από την οποία ο λαός κάπως έπρεπε να εξέλθει αβλαβής, τουλάχιστον χωρίς τρομερές απώλειες. Ως οιωνός, ο θρίαμβος του πιλότου φάνταζε καλός.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News