Πολλαπλές και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, αναφέρει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε 180 χώρες.
Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι υπάρχουν καταγγελίες «για αυθαίρετες δολοφονίες, ύποπτους θανάτους υπό κράτηση, καταναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις και φυλακίσεις δεκάδων χιλιάδων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων πρώην βουλευτών της αντιπολίτευσης, δικηγόρων, δημοσιογράφων, αλλοδαπών πολιτών, αλλά και υπαλλήλων της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ», με κατηγορίες ότι έχουν δεσμούς με «τρομοκρατικές» ομάδες ή επειδή εκφράζουν ειρηνικά τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει πως από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και έπειτα, η Τουρκία έχει περιορίσει θεμελιώδεις ελευθερίες και παραβιάζει το κράτος δικαίου.
Αναφέρεται ότι από το 2016 και μέχρι σήμερα, οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα ή έχουν απολύσει πάνω από 60.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς και περισσότερους από 130.000 δημόσιους υπαλλήλους, έχουν αποπέμψει το ένα τρίτο της δικαστικής εξουσίας, έχουν συλλάβει ή φυλακίσει περισσότερους από 90.000 πολίτες και έχουν κλείσει περισσότερες από 1.500 ΜΚΟ για λόγους που σχετίζονται με την τρομοκρατία, όπως ισχυρίζονται και τις σχέσεις με τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η κυβέρνηση για την απόπειρα πραξικοπήματος.
Η έκθεση εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενώ τονίζονται οι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης στον Τύπο και το Ιντερνετ, η βία και οι απειλές βίας κατά δημοσιογράφων, το κλείσιμο ΜΜΕ και οι αδικαιολόγητες συλλήψεις ή ποινικές διώξεις δημοσιογράφων και άλλων για κριτική πολιτικών ή αξιωματούχων της κυβέρνησης.
Επίσης, διαπιστώνεται σοβαρός περιορισμός των ελευθεριών του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και της μετακίνησης.
Αναφέρεται ακόμα, ότι η τουρκική κυβέρνηση έλαβε περιορισμένα μέτρα για τη διερεύνηση, δίωξη και τιμωρία μελών των δυνάμεων ασφαλείας και άλλων αξιωματούχων, που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οσον αφορά τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και της τρομοκρατικής οργάνωσης του PKK και των παρακλαδιών του, η έκθεση σημειώνει ότι συνεχίστηκαν και το 2020, αλλά μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή τον θάνατο μελών των δυνάμεων ασφαλείας, τρομοκρατών του ΡΚΚ και αμάχων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News