802
Το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζει να χορηγείται κανονικά σε όλο τον κόσμο | REUTERS/Thanh Hue

Ευρώπη και ΠΟΥ δεν ανησυχούν για το εμβόλιο της AstraZeneca

Το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζει να χορηγείται κανονικά σε όλο τον κόσμο
|REUTERS/Thanh Hue

Ευρώπη και ΠΟΥ δεν ανησυχούν για το εμβόλιο της AstraZeneca

Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσει η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στην Ελλάδα, λένε οι υπεύθυνοι, καθώς η ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων αναφέρει ότι η προκαταρκτική έρευνα δεν εντόπισε καμία αιτιολογική σχέση μεταξύ του εμβολίου και των δύο θανάτων που καταγράφηκαν σε Αυστρία και Δανία. Ωστόσο, τώρα θα πρέπει να διερευνηθούν ακόμη δύο θάνατοι που καταγράφηκαν έπειτα από εμβολιασμό στη Σικελία, αυτή τη φορά από διαφορετική παρτίδα του ίδιου εμβολίου.

Οι περισσότερες δόσεις από τη συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων, άλλωστε, έχουν ήδη χορηγηθεί στη χώρα μας, όπως λέει στο Protagon ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο ίδιος εμφανίζεται καθησυχαστικός και εξηγεί ότι «δεν υπήρξε κανένα περιστατικό μέχρι στιγμής που να χτυπήσει το καμπανάκι του συναγερμού». Αλλωστε, από τις 17 χώρες που έλαβαν τη συγκεκριμένη παρτίδα, μόνο στην Αυστρία και τη Δανία αναφέρθηκε από ένα ύποπτο περιστατικό.

«Στην Ελλάδα έχουν χορηγηθεί 170.000 δόσεις εμβολίων της AstraZeneca και υπάρχει ένα θρομβοεμβολικό περιστατικό που διερευνάται, αλλά δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχει συσχέτιση με το εμβόλιο», τονίζει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ ακολουθεί τις οδηγίες της ΕΜΑ και συνεχίζει κανονικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ωστόσο, τα επτά από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και συγκεκριμένα Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Λετονία και Ιταλία ανέστειλαν προληπτικά τους εμβολιασμούς με όσα εμβόλια είχαν απομείνει από τη συγκεκριμένη παρτίδα. Στη Λετονία, για παράδειγμα, από τις 9.600 δόσεις, είχαν πραγματοποιηθεί οι 8.410 μέχρι τη στιγμή που ανακοινώθηκε το περιστατικό θανάτου στην Αυστρία.

Το ίδιο έκαναν και χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ όπως η Νορβηγία και η Ισλανδία, ενώ και η Ταϊλάνδη ανέστειλε την έναρξη των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα της ΕΜΑ.

Το πρώτο «καμπανάκι»

Το ντόμινο με την αναστολή εμβολιασμών ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου, όταν ανακοινώθηκε στην Αυστρία (εδώ) ότι μία 49χρονη νοσηλεύτρια πέθανε μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό της και μία 35χρονη υπέστη πνευμονική εμβολή. Λίγες μέρες αργότερα, καταγράφηκε και ένας θάνατος στη Δανία. Επειδή και οι δύο γυναίκες έκαναν εμβόλιο από την ίδια παρτίδα (ABV5300) της AstraZeneca και το πρόβλημα υγείας που εκδήλωσαν αφορούσε την πηκτικότητα του αίματος, ήταν φυσικό να ξεκινήσει έρευνα.

Διευκρινίζεται ότι η παρτίδα με τις 1,6 εκατομμύριο δόσεις έχει προωθηθεί σε 17 χώρες της ΕΕ και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αυστρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία, τη Δανία, τη Βουλγαρία, τη Μάλτα, τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ισλανδία.

Ωστόσο, όπως γράφει το Politico, ενώ η Ιταλία δεν είχε λάβει καμία δόση από την παρτίδα ABV5300 που βρίσκεται υπό διερεύνηση, στη Σικελία καταγράφηκαν δύο θάνατοι σε άνδρες οι οποίοι είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca με αριθμό παρτίδας ABV2856. Πρόκειται για ένα 43χρονο στρατιωτικό, ο οποίος υπέστη καρδιακή προσβολή μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό του και έναν 50χρονο αστυνομικό, ο οποίος πέθανε 12 ημέρες μετά το εμβόλιο που έλαβε από τη συγκεκριμένη παρτίδα.

Στη Βρετανία

Την ίδια στιγμή στη Βρετανία έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 11 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, δηλαδή αριθμός υπερδιπλάσιος από αυτές που έχουν χορηγηθεί στις χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου στη Βρετανία, η οποία ενημερώθηκε από τις υγειονομικές υπηρεσίες την Πέμπτη, υπήρξαν τρεις θάνατοι και αναφέρθηκαν ακόμη 45 περιστατικά ατόμων που σχετίζονταν με θρόμβους στο αίμα μετά τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca και έναν θάνατο και 48 μη θανατηφόρα περιστατικά που σχετίζονται με θρόμβους στο αίμα μετά τη χορήγηση εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Σχολιάζοντας ως «υπερβολικά προσεκτική αντιμετώπιση» την αναστολή εμβολιασμού από διάφορες χώρες, ο Στίβεν Εβανς, καθηγητής φαρμακευτικής επιδημιολογίας από τη σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, εξήγησε ότι με «τις αναφορές των ανεπιθύμητων ενεργειών, υπάρχει δυσκολία στη διάκριση μεταξύ του αιτιώδους αποτελέσματος από τη σύμπτωση».

Δηλαδή ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο με τα συγκεκριμένα στατιστικά δεδομένα να διακρίνουμε εάν αυτοί οι άνθρωποι που εκδήλωσαν προβλήματα υγείας θα τα εκδήλωναν ούτως ή άλλως ή εάν όντως οφείλονται στον εμβολιασμό.

«Οι εμβολιασμοί να συνεχιστούν κανονικά»

Σε νεότερη ανακοίνωσή της η ΕΜΑ και μετά την αναστολή εμβολιασμών από συγκεκριμένες χώρες, υπογραμμίζει για ακόμη μία φορά ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε αυτές τις καταστάσεις» και ότι «τα οφέλη του εμβολίου συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων, γι’ αυτό και οι εμβολιασμοί θα πρέπει να συνεχιστούν κανονικά». Η διερεύνηση των θρομβοεμβολικών επεισοδίων βρίσκεται υπό διερεύνηση, καταλήγει η ανακοίνωση.

Μετά τις έντονες ανησυχίες που έχουν προκληθεί, το μεσημέρι της Παρασκευής θέση έλαβε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Δεν υπάρχει λόγος να μη χρησιμοποιείται το εμβόλιο της AstraZeneca», δήλωσε Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ στη Γενεύη. Η ίδια εξήγησε ότι «ως τις 9 Μαρτίου είχαν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο περισσότερες από 268 εκατομμύρια δόσεις . Μέχρι αυτή την ημερομηνία, κανένας θάνατος δεν είχε συνδεθεί με τη χορήγηση εμβολίων κατά της Covid-19».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...