382
Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ διενεργούν rapid tests για τον κορονοϊό | Intime

Η μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με Covid τρόμαξε τους ειδικούς

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 1 Φεβρουαρίου 2021, 13:37
Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ διενεργούν rapid tests για τον κορονοϊό
|Intime

Η μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με Covid τρόμαξε τους ειδικούς

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 1 Φεβρουαρίου 2021, 13:37

Το ενδεχόμενο η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας να είναι αποτέλεσμα του βρετανικού στελέχους διερευνούν οι ειδικοί, μετά την αποκάλυψη ότι 50 άτομα από το Κέντρο Φροντίδας στο Μαρούσι, που διαγνώστηκαν θετικά την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν μολυνθεί με τον μεταλλαγμένο ιό (εδώ).

Οι ειδικοί δεν είχαν παρατηρήσει αλλαγές στο επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής λόγω της κινητικότητας στις γιορτές, ούτε όμως δικαιολογούσε χρονικά το άνοιγμα κάποιας άλλης δραστηριότητας, όπως τα δημοτικά σχολεία, την αύξηση 45% στα κρούσματα που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (εδώ).

Κάτι που σημαίνει ότι το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος ενδέχεται να είναι το κομμάτι του παζλ που έλειπε από τους ειδικούς για μία καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης, όμως δεν ήταν δυνατή η ανίχνευσή του, καθώς ο αριθμός των αναλύσεων που γίνονται από το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών φαίνεται ότι πλέον είναι δυσανάλογος με τις ανάγκες που υπάρχουν.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, προκειμένου να αυξηθούν οι αναλύσεις, το μικροβιολογικό τμήμα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ αναλαμβάνει από σήμερα εξετάσεις του γενετικού κώδικα του ιού από διαγνωσμένους ασθενείς, ώστε να ανιχνευθούν μεταλλαγμένα στελέχη. Στόχος είναι να γίνονται άμεσα γνωστά τα άτομα που έχουν το μεταλλαγμένο στέλεχος και να ξεκινά όσο γίνεται πιο γρήγορα η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Την ίδια στιγμή, την αύξηση επιβεβαιώνουν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, καθώς, όπως αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, «καθημερινά έχουμε πλέον 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής».

Διευκρινίζεται ότι έχει φανεί μέχρι σήμερα ότι το βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού είναι από 50% έως 70% πιο μεταδοτικό.

Τους ειδικούς στη σύσκεψη απασχόλησε τo πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας και το υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι προετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο.

Το ζητούμενο της σημερινής τηλεδιάσκεψης του υπουργείου Υγείας ήταν να υπάρξει ετοιμότητα σε όλη τη χώρα, τόσο στην επιδημιολογική επιτήρηση όσο και στο σύστημα υγείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...