455
Στις δηλώσεις της η υπουργός Παδείας στάθηκε στο γεγονός ότι τα παιδιά επιστρέφουν στον φυσικό τους χώρο, με τους φίλους και τους καθηγητές τους | ΙΝΤΙΜΕnews

Κεραμέως: Προτεραιότητά μας να μείνουν τα σχολεία ανοικτά

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2021, 09:57
Στις δηλώσεις της η υπουργός Παδείας στάθηκε στο γεγονός ότι τα παιδιά επιστρέφουν στον φυσικό τους χώρο, με τους φίλους και τους καθηγητές τους
|ΙΝΤΙΜΕnews

Κεραμέως: Προτεραιότητά μας να μείνουν τα σχολεία ανοικτά

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2021, 09:57

Το 4ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με αφορμή την πρεμιέρα επαναλειτουργίας των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Με εξαίρεση τις «κόκκινες» περιοχές, εκείνες δηλαδή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, όπου τα μαθήματα στα Λύκεια συνεχίζονται με τηλεκπαίδευση, οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας επέστρεψαν τη Δευτέρα στις τάξεις τους έπειτα από δυόμισι μήνες.

Στις δηλώσεις της, η υπουργός επανέλαβε ότι προτεραιότητα είναι να παραμείνουν τα σχολεία ανοικτά.

«Προτεραιότητά μας να ανοίξουν τα σχολεία, πάντοτε προσέχοντας και τη δική σας υγεία και τη δημόσια υγεία συνολικά. Γι’ αυτό επιμένω πολύ στη σημασία των μέτρων, τα οποία θα τηρούμε παντού, είτε στο σχολείο είτε εκτός, και η μάσκα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο», είπε, μιλώντας σε μαθητές και μαθήτριες του σχολείου.

Αφού διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μπορούν να γίνονται διά ζώσης τα μαθήματα, η κυρία Κεραμέως κάλεσε τους μαθητές άνω των 16 ετών και τους εκπαιδευτικούς να κλείσουν το ραντεβού τους –μέσω της ειδικής πλατφόρμας edu.testing.gov.gr– για να κάνουν δωρεάν τεστ κορονοϊού, προκειμένου, όπως είπε, «να έχουμε ανά πάσα στιγμή πληρέστερη εικόνα για την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία».

Το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνοδεύεται από μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού: υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, χρήση αντισηπτικών και τακτικούς αερισμούς των χώρων.

Επιπλέον, τα διαλείμματα γίνονται ανά ομάδες μαθητών, ενώ σταθερές πρέπει να είναι οι ομάδες των μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες. Σχολαστικοί είναι οι καθαρισμοί όλων των χώρων των σχολείων, ενώ ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί για την προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήση μουσικών οργάνων κ.ά.

Οι σχολικές γιορτές θα γίνονται επίσης με μέτρα και οι σχολικές επισκέψεις ή οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.

Παράλληλα συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ στα σχολεία, ενώ σε  λειτουργία βρίσκεται και η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr. Οπως έχει τονιστεί από το υπουργείο Παιδείας, ο έλεγχος αυτός χρησιμεύει προκειμένου να υπάρχει μια καλύτερη επιδημιολογική εικόνα των σχολείων.

Τις επιφυλάξεις της για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων έχει εκφράσει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα πρόληψης και ο τρόπος με τον οποίο αναμένεται να λειτουργήσουν οι σχολικές δομές δεν επαρκούν.

«Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουν τα σχολεία, αφενός δημιουργεί συνθήκες εξάπλωσης του ιού και αφετέρου, προδιαγράφει το νέο κλείσιμό τους το επόμενο διάστημα», αναφέρει η Ομοσπονδία και παρά τη λειτουργία του edu.testing.gov.gr, επιμένει στο αίτημα για άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές και τη λήψη  μέτρων «για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς».

Τέλος, η ΟΛΜΕ ζητεί να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών, να αξιοποιηθούν χώροι και αίθουσες, με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...