Την ώρα που στις Βρυξέλλες έχουν βγει τα μαχαίρια κατά της βρετανο-σουηδικής AstraZeneca για την αθέτηση της συμφωνίας, που ως αποτέλεσμα θα καθυστερήσει τον εμβολιασμό εκατομμυρίων ανθρώπων, η Βρετανία φέρεται να έχει περισσότερα εμβόλια από ό,τι χρειάζεται για όλη τη χρονιά.
Το περίσσευμα μάλιστα αναμένεται να το δωρίσει σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τους Times, που επικαλούνται πηγές στα ανώτατα κλιμάκια της βιομηχανίας. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ισως ένα παράθυρο για να λυθεί και το θέμα με την ΕΕ; Δύσκολο, αλλά δεδομένων των τεράστιων πιέσεων που αναπτύσσονται γύρω από το όλο θέμα, όχι απίθανο.
Το Λονδίνο, που είχε υπογράψει τα συμβόλαια μήνες πριν από την έγκριση των εμβολίων –και συγκεκριμένα με την AstraZeneca, τον Μάιο, τρεις ολόκληρους μήνες πριν την ΕΕ– έχει παραγγείλει 367 εκατ. δόσεις, που αναλογούν σε 5,5 για κάθε πολίτη. «Είναι πολύ περισσότερα από όσα χρειάζεται η κυβέρνηση», δήλωσε ένας αξιωματούχος.
Ενας από τους στόχους της ειδικής επιτροπής της Βρετανίας για τον εμβολιασμό είναι να δώσει εμβόλια σε φτωχότερες χώρες, όπως και της Νορβηγίας.
Η πρόεδρος της Κομισιόν απείλησε την Τρίτη ότι η ΕΕ θα επιβάλει ελέγχους –ένας ευφημισμός τού «μπλοκάρει»– στις εξαγωγές του εμβολίου των Pfizer-BioNTech στη Βρετανία, στη σκιά της εμπλοκής με την AstraZeneca η οποία δεν σκοπεύει (ή δεν μπορεί) να τηρήσει τη συμφωνία της με τις Βρυξέλλες να παραδώσει 80 εκατ. δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου. Η εταιρεία επικαλείται προβλήματα στη γραμμή παραγωγής της στο Βέλγιο και η ΕΕ ζητεί να υποκατασταθεί από το εργοστάσιο στη Βρετανία. Ομως, ο Πασκάλ Σοριό, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, απάντησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς αυτό το εργοστάσιο ασχολείται μόνο με τα εμβόλια που θα δωθούν στη Βρετανία.
Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι απειλές της ΕΕ. Φαίνεται ότι ξέσπασε η πρώτη μεγάλη σύγκρουση μετά τη συμφωνία για το Brexit ανάμεσα στις δύο πλευρές και ένας γερμανός ευρωβουλευτής δήλωσε στους Times ότι προβλέπει πως το ζήτημα θα εξελιχθεί σε «εμπορικό πόλεμο», καθώς και ότι τόσο η AstraZeneca όσο και το Λονδίνο πρέπει να σκεφθούν σοβαρά τις κινήσεις τους.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο βρετανός πρωθυπουργός προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, τονίζοντας ότι η παραγωγή των εμβολίων πρέπει να είναι μια μεγάλη πολυεθνική προσπάθεια.
Η πηγή των Times σχολίασε ότι το αίτημα των Βρυξελλών να παραλάβει μέρος των εμβολίων που προορίζονται για τη Βρετανία είναι απλώς «λόγια για να λέγονται».
«Δεν μπορούν να σταματήσουν τα εμβόλια για τα οποία έχουν υπογραφεί συμβόλαια. Μερικά από αυτά τα εμβόλια έχουν ήδη χορηγηθεί στον κόσμο που περιμένει τη δεύτερη δόση. Θα ήταν θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για εκατομμύρια ανθρώπους αν σταματήσει αυτή η διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News