Η Süddeutsche Zeitung έγραψε ότι η απόφαση του Twitter, πρωτίστως, και του Facebook, δευτερευόντως, να κλείσουν τους λογαριασμούς του Ντόναλντ Τραμπ είναι «σωστή αν και καθυστερημένη». Και μαζί «προβληματική». «Κατ’ ουσίαν οι αποφάσεις του Twitter και του Facebook είναι σωστές, όμως η διαδικασία είναι λανθασμένη. Διότι γίνεται προφανές ότι λίγοι άνθρωποι ελέγχουν την πιο σημαντική δομή επικοινωνίας στον κόσμο. Μια μετρημένη στα δάχτυλα ομάδα λευκών αποφασίζει μόνη της, τι και από ποιον επιτρέπεται να διακινήσει πληροφορίες στο Διαδίκτυο. Αυτές οι πλατφόρμες είναι ισχυρότερες από ότι πολλές κυβερνήσεις. Κολοσσοί ελέγχουν την πρόσβαση στην πληροφορία και θέτουν όρια της ελευθερίας λόγου».
Η Welt το πήγε παραπέρα, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα ολιγαρχών της τεχνολογίας», όπως ανέφερε η Deutsche Welle στην αποδελτίωση του γερμανικού Τύπου και ενώ τα διεθνή ΜΜΕ στέκονται με προβληματισμό για τον αποκλεισμό του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ από τη δημόσια σφαίρα. «H απόφαση για το τι είναι επιτρεπτό και τι όχι για τα δημόσια ώτα, δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια ολίγων ιδιωτών επιχειρηματιών»
Ο σκεπτικισμός του γερμανικού Τύπου απηχεί και τον προβληματισμό που εξέφρασε, δια του εκπροσώπου της, η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία αν και επέκρινε σφόδρα τη ρητορική και τη συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ κατηγορώντας τον ότι οδήγησε στην εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, χαρακτήρισε «προβληματικό» τον αποκλεισμό του προέδρου των ΗΠΑ από τα social media.
«Το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης είναι στοιχειώδους σημασίας», δήλωσε o Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίας για να προσθέσει ότι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν μόνο σύμφωνα με τους νόμους, όχι όμως έπειτα από απόφαση των διαχειριστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Υπό αυτή την έννοια, η Καγκελάριος θεωρεί προβληματικό το γεγονός ότι οι λογαριασμοί του Προέδρου των ΗΠΑ έχουν αποκλειστεί οριστικά», δήλωσε ο Ζάιμπερτ. Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU) τόνισε την ανάγκη για περισσότερη εποπτεία στα συγκεκριμένα δίκτυα. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε στις αμερικανικές εταιρίες το πώς θα συζητούμε και πώς όχι», δήλωσε στο Politico και τάχθηκε υπέρ αυστηρότερων κανονισμών ρύθμισης.
Αλλά και στη Γαλλία ακούστηκαν φωνές κατά της μονομερούς απόφασης του Twitter. «Η ρύθμιση του ψηφιακού κόσμου δεν μπορεί να γίνει από μια ψηφιακή ολιγαρχία», είπε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ.
- Διαβάστε: Λευτεριά στον Ντόναλντ Τραμπ
Θέση πήρε και ο Τιερί Μπρετόν, ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά. Θεωρεί ότι όπως η 11η Σεπτεμβρίου αποτέλεσε κομβική στιγμή για την παγκόσμια ασφάλεια, έτσι και σήμερα, 20 χρόνια αργότερα, βλέπουμε την αλλαγή στον ρόλο που έχουν οι ψηφιακές πλατφόρμες στη δημοκρατία μας. Πρόσθεσε ότι μπλοκάροντας τους λογαριασμούς του Τραμπ, επειδή τα μηνύματά του απειλούν τη δημοκρατία και υποκινούν μίσος και βία οι διαχειριστές των social media «αναγνωρίζουν την ευθύνη τους στην πρόληψη εξάπλωσης παράνομου περιεχομένου. Δεν μπορούν πλέον να κρύψουν τις ευθύνες αυτές από την κοινωνία, υποστηρίζοντας ότι απλά φιλοξενούν όλες τις απόψεις».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News