603
O Ουγκούρ Σαχίν και o Αλμπερτ Μπουρλά: τους έφερε πιο κοντά η γειτνίαση των πατρίδων τους | CreativeProtagon/Phizer/BioNtech

Μπουρλά-Σαχίν, δυο καλοί φίλοι και το εμβόλιό τους

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2020, 15:14
O Ουγκούρ Σαχίν και o Αλμπερτ Μπουρλά: τους έφερε πιο κοντά η γειτνίαση των πατρίδων τους
|CreativeProtagon/Phizer/BioNtech

Μπουρλά-Σαχίν, δυο καλοί φίλοι και το εμβόλιό τους

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2020, 15:14

Πριν από δύο χρόνια, ο καθηγητής Ουγκούρ Σαχίν, μιλώντας σε συνέδριο λοιμωξιολόγων στο Βερολίνο, προέβλεψε το κοντινό μέλλον. Η εταιρεία του, είπε, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία «αγγελιοφόρου RNA», όπως λέγεται, για να αναπτύξει ένα εμβόλιο ως όπλο σε περίπτωση παγκόσμιας πανδημίας.

Δύο χρόνια αργότερα, ο γεννημένος στην τουρκία μετανάστης στη Γερμανία και η σύζυγός του, Οζλέμ Τουρετσί, γεννημένη στη Γερμανία, κόρη επίσης τούρκων μεταναστών, βρίσκονται στην κορυφή της κούρσας για το εμβόλιο του κορονοϊού χάρη σε αυτήν ακριβώς την τεχνολογία.

Σύμμαχός τους ο Αλμπερτ Μπουρλά, ο ελληνοεβραίος από τη Θεσσαλονίκη, που μετά τις σπουδές του στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου και τις διάφορες μετεκπαιδεύσεις, έφτασε να ηγείται του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer.

Δεν είναι μόνο η επιστημονική τους κατάρτιση και η δυνατότητα επιχειρηματικής συνεργασίας που έφερε κοντά τους δύο άνδρες. Είναι και η καταγωγή τους από τις δύο γειτονικές χώρες, που όπως είπαν και οι δύο στους New York Times, ήταν καταλυτικός παράγοντας και τους συνέδεσε με στενή φιλία, παρά τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο πατρίδες τους, όπως σημειώνει η εφημερίδα.

«Οταν είδαμε ότι αυτός είναι από την Ελλάδα και εγώ από την Τουρκία, η σχέση μας έγινε προσωπική από το ξεκίνημά της», είπε ο 55χρονος Σαχίν.

Οταν μιλά για τον Σαχίν, ο Μπουρλά δεν τσιγκουνεύεται τα καλά του λόγια: «Ο Ουγκούρ είναι ένας εξαιρετικά μοναδικός άνθρωπος. Μόνο η επιστήμη τον ενδιαφέρει. Το επιχειρηματικό σκέλος δεν είναι στα ενδιαφέροντά του. Δεν του αρέσει καθόλου. Είναι επιστήμονας και άνθρωπος με αρχές. Τον εμπιστεύομαι 100%».

Δείτε βίντεο από την επίσκεψη του Αλμπερτ Μπουρλά στην BioNTech, τον περασμένο Σεπτέμβριο:

Οι δύο εταιρείες συνεργάζονταν από το 2018 για το εμβόλιο της γρίπης. Οταν ο Σαχίν, τον Ιανουάριο, διάβασε στο Lancet για τον κορονοϊό και συνειδητοποίησε ότι ξεκινά μία νέα θανατηφόρα πανδημία, άφησε ό,τι έκανε και είπε στην ομάδα του ότι ξεκινούν αμέσως να δουλεύουν για το εμβόλιο του κορονοϊού. Οι άδειες ακυρώθηκαν και οι 1.800 εργαζόμενοι στην εταιρεία, στα εργαστήριά της στη Γερμανία και την Αγγλία, έπεσαν με τα μούτρα στην αποστολή τους.

Τον Μάρτιο, συμφώνησε με την Pfizer για τη συνεργασία τους, καθώς, όπως είπε, ήταν η μοναδική εταιρεία που ήταν απόλυτα έτοιμη για αυτή τη δουλειά. Είναι τόση η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, που όπως αποκάλυψαν στους NYT, δεν έχουν ακόμα υπογράψει τα τελικά συμβόλαια. Δεν είναι, πάντως, κάτι που τους ανησυχεί: «Η εμπιστοσύνη και η προσωπική σχέση είναι τόσο σημαντικές σε αυτή τη δουλειά, γιατί τα πάντα κινούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς», τόνισε ο Σαχίν.

Ο τούρκος μετανάστης, καθηγητής επίσης στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς, και η σύζυγός του, παρόλο που είναι πλέον από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Γερμανία, ζουν σε ένα μικρό διαμέρισμα μαζί με την έφηβη κόρη τους, κοντά στην εταιρεία τους, μετακινούνται με ποδήλατο και δεν έχουν αυτοκίνητο.

Ο Ουγκούρ Σαχίν μαζί με τη σύζυγό του Οζλέμ Τουρετσί ίδρυσαν τη γερμανική BioNTech

Είναι δύο από τους πιο πετυχημένους μετανάστες στη χώρα και δεν είναι λίγοι αυτοί που σπεύδουν να το τονίσουν. «Αυτό το ζευγάρι είναι ένα φωτεινό παράδειγμα πετυχημένης ενσωμάτωσης», έγραψε το συντηρητικό επιχειρηματικό site Focus.

Ο βουλευτής Γιοχάνες Βόγκελ, με τη σειρά του, έγραψε στο Twitter ότι αν τα πράγματα ήταν όπως τα θέλει το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, δεν θα υπήρχε η BioNTech με τους δύο τούρκους στην κορυφή της εταιρείας.

«Αν είχαν λόγο οι επικριτές του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης, δεν θα υπήρχε η συνεργασία τους με την Pfizer. Αλλά αυτό είναι που μας κάνει ισχυρούς: μία χώρα μεταναστών, η οικονομία της αγοράς και η ανοιχτή κοινωνία!», σχολίασε ο γερμανός πολιτικός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...