Τέσσερις λόγους για την επιστροφή του «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο, για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου, παραθέτει το τηλεοπτικό δίκτο CNNTurk, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.
Οπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εν λόγω πηγές σημειώνουν ότι, πρώτον, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη η επιστροφή του «Oruc Reis» στην περιοχή, καθώς τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πολλές φορές ότι μόλις τελείωνε η συντήρηση, το ερευνητικό σκάφος θα επέστρεφε. Κατά τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα δεν αξιοποίησε σωστά αυτή την περίοδο.
Δεύτερον, η Ελλάδα –όπως υποστηρίζουν– δεν εγκατέλειψε τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της. Σύμφωνα με την Αγκυρα, ενώ η ΕΕ και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι απορρίπτουν τον Χάρτη της Σεβίλλης, από Ελλάδα δεν υπήρξε επίσημη δήλωση ότι δεν αναγνωρίζεται.
Τρίτον, η Σύνοδος της ΕΕ για την Τουρκία ήταν «μία απογοήτευση» για τον Ερντογάν, με στελέχη του καθεστώτος να προειδοποιούν εξαρχής ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον διάλογο.
Τέταρτον, οι διπλωματικές πηγές που επικαλείται το CNNTurk επιμένουν να υποστηρίζουν ότι η Αγκυρα δεν βρήκε πλήρη ανταπόκριση στις εκκλήσεις της για ειλικρινή διάλογο.
Μιλώντας στο in.gr, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, καταλογίζει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις εξελίξεις αυτές στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω της άτολμης στάσης που έχει κρατήσει μέχρι τώρα απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα.
Μόνο αν η ΕΕ λάβει ουσιαστική δράση θα σταματήσει ο Ερντογάν να περιφρονεί τους Ευρωπαίους, παρατήρησε ο κ. Φίλης, κάνοντας λόγο όχι μόνο για κυρώσεις, αλλά για συνολικότερη στρατηγική που απαιτείται απέναντι στη γείτονα.
Οι εξελίξεις, επισημαίνει, «εκθέτουν τη Γερμανία γιατί υποσχέθηκε στον Ερντογάν ότι δεν θα ληφθούν κυρώσεις, προσδοκώντας σε κινήσεις αποφόρτισης της κατάστασης. Το αποτέλεσμα είναι ότι πράγματι ο τούρκος πρόεδρος αποκλιμάκωσε την ένταση, ωστόσο για λίγα μόλις 24ωρα».
Οπως επισημαίνει, το άνοιγμα των Βαρωσίων, η αποστολή του «Barbaros» στην Κυπριακή ΑΟΖ και τώρα του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι τρεις κινήσεις που αποδεικνύουν ότι η Αγκυρα δεν έχει αλλάξει την πολιτική της.
Με δεδομένη την επιθυμία της Αγκυρας να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές με ευρεία ατζέντα, η οποία δεν θα περιελάμβανε μόνο τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, ο Ερντογάν «έψαχνε αφορμή προκειμένου να τορπιλίσει τις διερευνητικές και να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, εκβιάζοντας ουσιαστικά την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση», σημειώνει ο κ. Φίλης. «Το γεγονός και μόνο ότι δεν είχε ανακοινωθεί –με ευθύνη της Τουρκίας– ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών είναι χαρακτηριστικό της απροθυμίας της να ξεκινήσουν».
Γι’ αυτό και, όπως υπογραμμίζει, κρίνεται αναγκαία μια πιο δραστική παρέμβαση των συμμάχων μας, με την επιβολή κυρώσεων να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, παρά τη μετάθεση της επίσημης συζήτησής τους για τον Δεκέμβριο. «Αυτό είναι κάτι που αλλάζει ανάλογα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Αλίμονο αν επιχειρήσει να διεξάγει σεισμικές έρευνες στα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο. Αλίμονο αν περιμένουν οι Ευρωπαίοι να φτάσουμε μέχρι τον Δεκέμβριο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εκτός από την αμφιθυμία της ΕΕ, πρόσφορο έδαφος για τους λεονταρισμούς του Ερντογάν, εκτιμά ο καθηγητής, έστρωσαν και οι επερχόμενες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ που μονοπωλούν το ενδιαφέρον του Τραμπ και των αμερικανών αξιωματούχων, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο άμεσης παρέμβασης. Πολλώ δε μάλλον που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα Μπάιντεν.
«Η Τουρκία θέλει να προκαταλάβει, τώρα που βλέπει ότι οι πιθανότητες επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ είναι περιορισμένες, την ηγεσία Μπάιντεν» σημειώνει, μεταξύ άλλων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων από την Αγκυρα, βάσει των οποίων δεν θα επιτρέπεται στην Ελλάδα να ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της, εν προκειμένω να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ.
Οσο για το ποια πρέπει να είναι απάντηση της Αθήνας, ο κ. Φίλης σημειώνει ότι η στρατιωτική λύση βρίσκεται μεταξύ των επιλογών, εκφράζοντας την ανησυχία του για κίνδυνο πολεμικής σύρραξης εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανατρέψει τα τουρκικά σχέδια για έρευνες μέσω της διπλωματικής οδού, με τη βοήθεια της ΕΕ και των ΗΠΑ.
«Θα πρέπει να σταματήσουμε το “Oruc Reis”, εξαντλώντας προφανώς τα διπλωματικά περιθώρια, αλλά υψώνοντας ταυτόχρονα επιχειρησιακό τείχος απέναντι στο τουρκικό ερευνητικό. Η Ελλάδα δεν πρέπει επιχειρησιακά να επιτρέψει να εισέλθει σε περιοχή που βρίσκεται στα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο. Αν το επιτρέψουμε αυτό και αρχίσουμε να το κυνηγάμε με πολεμικά πλοία, τότε θα έχουμε αποτύχει», προειδοποιεί.
Σε ό,τι αφορά τις διερευνητικές επαφές, κάνει λόγο για «ταφόπλακα» στις όποιες προσπάθειες καταβάλλονταν. Βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν στις 12 Σεπτεμβρίου –όταν δηλαδή περιμέναμε την τότε έκδοση της τέταρτης διαδοχικής Navtex– αν όχι σε χειρότερη κατάσταση».
Κλείνοντας, ο Κωνσταντίνος Φίλης μιλά για δικαίωση της Ελλάδας με τη συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που υπέγραψε με την Αίγυπτο, παρά τις αντιδράσεις των Γερμανών που απέδιδαν στην κίνηση αυτή τη μη έναρξη των διερευνητικών με την Τουρκία.
«Με αυτή την Τουρκία που έχουμε, ούτε διερευνητικές θα υπήρχαν ούτε συμφωνία με την Αίγυπτο πάνω στο τραπέζι», καταλήγει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News