Ακόμη 215 άνθρωποι υπέκυψαν στην ασθένεια Covid-19, που προκαλεί ο κορονοϊός, το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία, με το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να φθάνει έτσι τους 5.094, όπως κατέδειξαν τα δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί καθημερινά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
Πάντως, ο αριθμός των νέων θανάτων ήταν συγκριτικά χαμηλότερος από αυτόν της προηγουμένης (281).
Στον αντίποδα όμως, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη γερμανική επικράτεια αυξήθηκαν κατά 2.352, φθάνοντας έτσι τα 148.046, πάντα κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που καταγράφεται επιτάχυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού, καθώς ο αριθμός της προηγουμένης ήταν λίγο κατώτερος (2.237).
Υπό αυτό το πρίσμα μεγαλώνει η ανησυχία των επιστημόνων ότι με την χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, η οποία έχει ήδη αρχίσει σε μερικά κρατίδια, η Γερμανία ριψοκινδυνεύει να δει μια επάνοδο του ιού.
Αυτό επεσήμανε την Τετάρτη ο λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν, ασκώντας κριτική στην χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.
«Λυπούμαι πολύ που βλέπω ότι βρισκόμαστε ήδη στο σημείο να χάσουμε εντελώς το προβάδισμά μας», δήλωσε σε podcast του που μετέδωσε το NDR ο επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité του Βερολίνου.
Ο δρ Ντρόστεν αναφέρθηκε στα ήδη γεμάτα κόσμο εμπορικά κέντρα, μετά την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων έως 800 τ.μ. «Πρέπει κανείς να αναρωτηθεί αν όλο αυτό πραγματικά έχει κάποιο νόημα», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι «εάν ο καθένας δίνει τη δική του ερμηνεία στην χαλάρωση των μέτρων, τότε σύντομα θα αρχίσουμε να βλέπουμε νέες εστίες κρουσμάτων».
«Δεν θα ξαφνιαζόμουν εάν τον Μάιο και τον Ιούνιο δεν μπορούμε πια να ελέγξουμε την κατάσταση», προειδοποίησε ο διακεκριμένος γερμανός επιστήμονας, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή η Γερμανία βρίσκεται σε «πολύ εύθραυστη» κατάσταση σε ό,τι αφορά τον επιδημιολογικό δείκτη Ρ0, ο οποίος υποδεικνύει τον ρυθμό μετάδοσης της νόσου και είναι στο 0,9, δηλαδή κάθε ασθενής μεταδίδει δηλαδή τον ιό σε λιγότερο από ένα ακόμη άτομο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News