Γιατί η Ιταλία επλήγη τόσο βαριά από τον νέο κορονοϊό και θρηνεί ήδη τον χαμό σχεδόν 4.900 ανθρώπων (εδώ);
Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Demographic Science και επικαλείται το αμερικανικό περιοδικό Wired, το τραγικό αυτό γεγονός οφείλεται σε δύο λόγους που σχετίζονται μεταξύ τους:
1. Η Ιταλία είναι δεύτερη πιο γερασμένη χώρα στον κόσμο, καθώς το 23% των περισσότερων από 60 εκατομμύρια Ιταλών είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 16%.
2. Οι νεότεροι Ιταλοί συναναστρέφονται πολύ περισσότερο με τους ηλικιωμένους συγγενείς τους – γονείς, θείους και θείες, παππούδες και γιαγιάδες – σε σχέση με τους συνομηλίκους τους σε άλλες χώρες ανά την υφήλιο.
Οσον αφορά τη γήρανση της Ιταλίας, «η γενικευμένη μακροζωία διαδραμάτισε κάποιον ρόλο στην αλλαγή της δομής του πληθυσμού», εξήγησε η Τζένιφερ Μπιμ Ντάουντ, επιδημιολόγος με ειδίκευση στη δημογραφία και επικεφαλής συγγραφέας της νέας αυτής μελέτης. «Αλλά στην πραγματικότητα σχετίζεται περισσότερο με τον ρυθμό μείωσης της γεννητικότητας. Η δομή του πληθυσμού στην Ιταλία «επηρεάστηκε περισσότερο από το ότι οι Ιταλοί κάνουν λιγότερα παιδιά, παρά από το γεγονός ότι ζουν περισσότερο», πρόσθεσε η ειδικός από την Οξφόρδη.
Οσον αφορά τους ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς, αρκεί να σημειωθεί ότι πάρα πολλοί νεαροί Ιταλοί συνηθίζουν να ζουν με τους ηλικιωμένους γονείς τους, ακόμα και με τους παππούδες τους, στις περιφέρειες των μεγάλων ιταλικών πόλεων, όπως το χειμαζόμενο Μιλάνο, στις οποίες πηγαινοέρχονται καθημερινά για να εργαστούν. Σύμφωνα με τους ιταλούς ειδικούς που συμμετείχαν στην εκπόνηση της μελέτης, είναι πολύ πιθανό το εν λόγω φαινόμενο να συνέβαλε στην περαιτέρω «σιωπηλή» και θανατηφόρα εξάπλωση του νέου κορονοϊού μεταξύ των Ιταλών.
Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι η δημογραφία είναι απαραίτητα μοιραία. Γιατί στην Ιαπωνία, ο πληθυσμός της οποίας ξεπερνά τα 126 εκατομμύρια, άνω των 65 ετών είναι το 28% των πολιτών. Ωστόσο επίσημα έχουν καταγραφεί περί τα 1.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, ενώ τη ζωή τους έχασαν μόλις 33 άνθρωποι.
Εν όψει της συνεχιζόμενης επέλασης του θανατηφόρου κορονοϊού, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η περίπτωση της Ιταλίας θα μπορούσε να βοηθήσει τις κυβερνήσεις και τις υγειονομικές υπηρεσίες άλλων χωρών να εντοπίσουν και στη συνέχεια να απομονώσουν τις περιοχές οι κάτοικοι των οποίων κινδυνεύουν περισσότερο. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, λόγω της τεράστιας έκτασής τους, παρατηρούνται δημογραφικά φαινόμενα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Υπάρχουν πόλεις με περισσότερους νέους παρά ηλικιωμένους πολίτες, αλλά και περιοχές όπου η πλειονότητα των κατοίκων ανήκει στην τρίτη ηλικία.
Η Φλόριντα, λόγου χάρη, αποτελεί αγαπημένο προορισμό συνταξιούχων από ολόκληρη την Αμερική. Ωστόσο η ισχυρή παρουσία τους εκεί δεν στάθηκε αρκετή για να πεισθεί ο κυβερνήτης της Ηλιόλουστης Πολιτείας να κλείσει τις παραλίες, αρκετές από τις οποίες εξακολουθούν να είναι γεμάτες κόσμο. «Η Φλόριντα είναι σαν μια τεράστια Ιταλία. Προβλέπω πως τα πράγματα στη Φλόριντα θα δυσκολέψουν πολύ», προειδοποίησε ο Αντριου Νόιμερ, ειδικός στη δημογραφία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News