463
Η εκλεγμένη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου | Intime/Pool

Σε «στενό κύκλο», λόγω κορονοϊού, η ορκωμοσία της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2020, 15:05
Η εκλεγμένη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
|Intime/Pool

Σε «στενό κύκλο», λόγω κορονοϊού, η ορκωμοσία της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2020, 15:05

Η εκλεγμένη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ζήτησε τη ματαίωση της παραδοσιακής τελετής συγχαρητηρίων για την ανάληψη των καθηκόντων της, ενώ και η ορκωμοσία της θα γίνει με περιορισμένη προσέλευση βουλευτών και κοινού. Αιτία είναι η προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ, η κυρία Σακελλαροπούλου, συναισθανόμενη την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας και ευθύνης για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, αποφάσισε να μη γίνει η τελετή που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 14 Μαρτίου.

Η νέα πρόεδρος θα ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο την Παρασκευή 13 Μαρτίου στις 11:00.

Η ορκωμοσία θα γίνει μπροστά σε περιορισμένο κοινό. «Δεν θα κάνουμε γάμο στη Μητρόπολη, αλλά σε ξωκλήσι», δήλωσε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Οπως αποφασίστηκε, στην ορκωμοσία θα είναι περιορισμένη στο ένα δέκατο η παρουσία εκπροσώπων από την κυβέρνηση, τα κόμματα, διπλωμάτες, την Ιερά Σύνοδο και ανώτατων κρατικών λειτουργών.

Ετσι, από περίπου 1.000 άτομα που αναμενόταν να παρευρίσκονται στην ορκωμοσία, θα είναι περίπου 100, καθώς συμφωνήθηκε από όλους (την κυβέρνηση, κοινοβουλευτικές ομάδες, την Προεδρία της Δημοκρατίας και τη Βουλή) να μη δοθούν προσκλήσεις, παρά μόνο σε όσους είναι αναγκαίο να παραστούν.

Για τον λόγο αυτόν, τα θεωρεία και τα έδρανα των κρατικών λειτουργών και η Ολομέλεια θα είναι σχεδόν άδεια.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Τασούλας, στην ορκωμοσία θα είναι περίπου 35 άτομα από κόμματα, συμπεριλαμβανομένων προέδρων, γραμματέων και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τους, από το διπλωματικό σώμα θα είναι μόνο ο πρύτανής του, ενώ από την Ιερά Σύνοδο θα είναι γύρω στα 7 με 8 άτομα.

Οπως ανέφερε ο κ. Τασούλας, η ίδια η κυρία Σακελλαροπούλου είχε εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία να βρεθεί τρόπος και να υπάρξει η σχετική πρόνοια κατά την ειδική τελετή ορκωμοσίας της στην Ολομέλεια.

«Το πρωτόκολλο πρέπει να υποχωρεί μπροστά σε λόγους δημόσιας υγείας. Δεν θα γίνουν χειραψίες και θα εκφράσουμε τα συναισθήματα μας με επινεύσεις», σημείωσε ο κ. Τασούλας.

Μέτρα στη Βουλή

Σε κατάσταση συναγερμού επιπέδου 1, με ανώτατο όριο το 5, βρίσκεται η Βουλή και ταυτόχρονα παίρνει δραστικά προληπτικά μέτρα λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, τόσο για λόγους αυτοπροστασίας όσο και για να σταλεί προς την κοινωνία το μήνυμα της πρόληψης.

Ο πρόεδρος της Βουλής, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ανακοίνωσε ότι έπειτα από συνεννόηση που είχε με την κυβέρνηση και τα κόμματα, η Βουλή προχώρησε στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για λόγους προληπτικούς.

Ηδη, όπως είπε ο κ. Τασούλας, από το προηγούμενο Σάββατο σταμάτησαν όλες οι ομαδικές επισκέψεις στη Βουλή, τόσο των σχολείων όσο και των ΚΑΠΗ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής έκανε γνωστό ότι για προληπτικούς λόγους αναπροσαρμόζονται και οι κοινοβουλευτικές εργασίες της Βουλής και επανέρχεται το παλιό σύστημα της ονομαστικής ψηφοφορίας, που δεν θα γίνεται προς το παρόν ηλεκτρονικά, αλλά με την ανακοίνωση του ονομαστικού καταλόγου.

Η Βουλή εξετάζει ακόμα το ενδεχόμενο να σταματήσουν, για όσο καιρό χρειαστεί, οι κλητεύσεις εξωκοινοβουλευτικών φορέων στις Επιτροπές για να εκφράσουν τις απόψεις τους επί νομοσχεδίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...