635
|

Το μέλλον της εργασίας: νέα δικαιώματα ή νέες υποχρεώσεις;

Ρένα Μπαρδάνη Ρένα Μπαρδάνη 31 Ιουλίου 2019, 20:06

Το μέλλον της εργασίας: νέα δικαιώματα ή νέες υποχρεώσεις;

Ρένα Μπαρδάνη Ρένα Μπαρδάνη 31 Ιουλίου 2019, 20:06

Ο κόσμος της εργασίας αλλάζει με τέτοιους ρυθμούς, ώστε να αποτελεί  μέρος του παρόντος, στο οποίο επιχειρήσεις και εργαζόμενοι οφείλουν να προσαρμοστούν.

Ζούμε καθημερινά νέες προκλήσεις, αδυνατώντας πολλές φορείς να συλλάβουμε τη σημασία τους, αλλά και τις σημαντικές επιπτώσεις τους.

Το συνδυαστικό αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, της κλιματικής αλλαγής, της ψηφιοποίησης  και όλων των τεχνολογικών, περιβαλλοντικών και δημογραφικών δεδομένων μεταμορφώνουν ριζικά  τον κόσμο της εργασίας.

«Το μέλλον της εργασίας» θέτει ως κεντρικό θέμα προβληματισμού το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, Οργανισμός ο οποίο λειτουργεί υπό τον ΟΗΕ, και φέτος εορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση του, και προτρέπει όλους τους αρμόδιους φορείς για δημιουργία σαφούς, συγκεκριμένου και ρεαλιστικού σχετικού πολιτικού σχεδιασμού.

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη διάσκεψη υψηλού επιπέδου για το μέλλον της εργασίας, αναγνωρίζοντας  τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γηραιά μας ήπειρος, προτείνει  δράσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες θα εξασφαλίζουν ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την απασχόληση και την ανάπτυξη θα ανταποκρίνονται στον κόσμο τόσο του σήμερα, όσο και του αύριο.

Με 10 βασικά συμπεράσματα – μηνύματα, προτρέπει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης  να λάβουν σοβαρά υπόψη την νέα αυτή πραγματικότητα και μέσα από κοινωνικό διάλογο να διαμορφώσουν συγκεκριμένες πολιτικές.

Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων αποτελεί πυξίδα και πηγή έμπνευσης  για νέα νομοθεσία προσαρμοσμένη στο σύγχρονο γίγνεσθαι, αλλά και για πολιτικές πρωτοβουλίες που να ανταποκρίνονται  στις νέες προκλήσεις του παγκοσμιοποιημένου κόσμου και να αξιοποιούν τα οφέλη της τεχνολογικής καινοτομίας.

Σε ένα κόσμο που μεταβάλλεται θεαματικά θα πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις αλλαγές. Να μην γινόμαστε παθητικοί παρατηρητές αλλά ενεργητικοί διαμορφωτές της πραγματικότητας. Διαφορετικά οι εξελίξεις θα μας ξεπεράσουν.

Η τεχνητή νοημοσύνη, τα συνεργατικά ρομπότ, η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, οι διαδικτυακές πλατφόρμες και άλλες καινοτομίες εκτός του ότι αλλάζουν τον τρόπο εργασίας των ανθρώπων, περιορίζουν τους παραδοσιακούς κινδύνους που κάποτε ήταν παρόντες στα περιβάλλοντα εργασίας.

Όμως νέοι κίνδυνοι εμφανίζονται, ως αναδυόμενοι, όπως το εργασιακό άγχος, οι κίνδυνοι σε επίπεδο εργονομίας που ενδέχεται να αυξήσουν εξαιτίας των τάσεων προς τις νέες μορφές διεπαφών ανθρώπου-μηχανής, η αυξανόμενη διαδικτυακή και κινητή εργασία χωρίς συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, η διαχείριση των εργαζομένων βάσει αλγορίθμων, τα ασαφή όρια μεταξύ επαγγελματικού και ιδιωτικού βίου και οι συχνότερες αλλαγές θέσεων εργασίας.

Οι κίνδυνοι αυτοί δεν θα είναι παντού οι ίδιοι, καθότι εξαρτώνται αφενός από την οικονομική πορεία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό  και τη διακυβέρνηση της κάθε χώρας αφετέρου δε από τη συμπεριφορά του κοινού προς τις νέες τεχνολογίες.

Όμως υπάρχουν κοινά στοιχεία πάνω στα οποία θα πρέπει να σχεδιαστούν οι πολιτικές και να εφαρμοστούν στον τομέα της Υγείας και της Ασφάλειας πρακτικές για την κάθε χώρα ξεχωριστά που να ταιριάζουν καλύτερα, ώστε να μπορέσει όλη η Ευρώπη να προβλέψει σωστά τους κινδύνους και να προχωρήσει προς το μέλλον με ασφαλή βήματα.

Διλήμματα του τύπου νέα  δικαιώματα ή νέες υποχρεώσεις; αρνητικά ή θετικά αποτελέσματα; παράγουν στασιμότητα σε ένα  κόσμο που τρέχει. Οι  αλλαγές στην αγορά εργασίας συμβαίνουν τώρα και είναι μη αναστρέψιμες. Το να θέτεις  τέτοιου είδους διλήμματα δεν είναι πια επιτρεπτό. Δεν είναι επιτρεπτό από τους εργαζόμενους που απαιτούν προστασία και διευκόλυνση στο να εξασφαλίσουν ποιοτικότερη εργασία, από τις επιχειρήσεις που η ανάπτυξή  τους στηρίζεται στην καινοτομία και στα οφέλη της νέας αυτής εποχής, από την ίδια την κοινωνία που απαιτεί πλέον εκκωφαντικά την εξέλιξή της και την προαγωγή αξιών για ένα καλύτερο αύριο.

Η εποχή μας καλεί λοιπόν για ανάληψη συντονισμένων και καινοτόμων δράσεων, με στόχο τη διαμόρφωση πολιτικών για μια διατηρήσιμη ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΟΙΝΗ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΗ και κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω.

Το ΕΛΙΝΥΑΕ, ο φορέας των κοινωνικών εταίρων για τα θέματα Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας είναι παρόν στις προκλήσεις. Οργανώνει στις 18-19 Νοεμβρίου 2019 Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Με το βλέμμα στο μέλλον» που φιλοδοξεί να αποτελέσει το forum ενός  σοβαρού κοινωνικού διαλόγου για τα θέματα αυτά ώστε  επιχειρήσεις – εργαζόμενοι – ακαδημαϊκή κοινότητα και κοινωνία να συνεργαστούν για ένα ασφαλέστερο μέλλον.

 

Η Ρένα Μπαρδάνη είναι πρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΙΝΥΑΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο  Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...