Υπεγράφη την Πέμπτη 27 Ιουνίου στην Αθήνα η σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την κοινοπραξία Exxon Mobil – Total – ΕΛΠΕ. Η σύμβαση αυτή αφορά την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης. Στην εν λόγω κοινοπραξία συμμετέχουν οι εταιρείες: Total (με ποσοστό 40%), ExxonMobil (με ποσοστό 40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (με ποσοστό 20%).
Η κυβέρνηση θεωρεί τη σύμβαση «μεγάλη επένδυση» που «σέβεται το περιβάλλον», όπως είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος στην ομιλία του κατά τη σχετική τελετή είπε ότι «η Ελλάδα, εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει και σε παραγωγό ενέργειας». Υπογράμμισε δε τη «γεωπολιτική σημασία» της σύμβασης την οποία απέδωσε σε προγραμματισμό και όχι στην προεκλογική συγκυρία.
Αναλόγου περιεχομένου ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη: «Ολοι αναγνωρίζουμε ότι η σημερινή υπογραφή ενισχύει την παρουσία της Ελλάδας στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου».
Ισχυροποίηση δεσμών με τις ΗΠΑ
Σημαντικό βήμα για την εξέλιξη της Ελλάδας ως μεγάλου ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου χαρακτήρισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ την υπογραφή της σύμβασης σε σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση. Είπε ότι έτσι, πέρα από την ενδυνάμωση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας, επιτυγχάνεται και η ισχυροποίηση των δεσμών της με τις ΗΠΑ.
Ο πρεσβευτής της Γαλλίας, Κριστόφ Σαντεπί στον δικό του χαιρετισμό είπε ότι η υπογραφή των συμβάσεων είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και κυρίως για την Κρήτη και ότι αποτελεί σημάδι της ανάκαμψης του οικονομικού δυναμισμού της χώρας.
«Ημέρα σταθμό για τον Ομιλο Ελληνικά Πετρέλαια» χαρακτήρισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ευστάθιος Τσοτσορός την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης. Από την πλευρά τους, τόσο ο αντιπρόεδρος της Total Group για την Κασπία και την Ευρώπη, Μπερνάντ Κλεμάν, όσο και ο Τζόναθαν Ουίλσον, εκ των διευθυντικών στελεχών της ExxonMobil International Limited, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την συμμετοχή των δύο εταιρειών στο έργο.
Οι όροι της σύμβασης
Η σύμβαση αφορά θαλάσσιες περιοχές έκτασης 20.058,4 τετρ.χλμ. δυτικά και 19.868,37 τετρ. χλμ. νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες προκηρύχθηκαν το 2017, ύστερα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ίδιες οι εταιρείες.
Η ερευνητική περίοδος διαρκεί 8 χρόνια (με δυνατότητα παράτασης), διάστημα στο οποίο προβλέπεται υποχρεωτικά η διεξαγωγή σεισμικών και γεωχημικών ερευνών καθώς και μιας γεώτρησης βάθους 4.000 μέτρων (συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού).
Στα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος περιλαμβάνονται μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε κάθε φάση και η δημιουργία διακριτής Μονάδας Περιβάλλοντος η οποία θα
Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει σε κάθε περιοχή κατά τη φάση έρευνας: 1.500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης (Signature Bonus) και 2.500.000 ευρώ στρεμματικές αποζημιώσεις (surface fees) κατά τις τρεις φάσεις έρευνας (σε διάρκεια 8 ετών), ενώ κατά τη φάση εκμετάλλευσης θα αποδοθούν στο Δημόσιο μισθώματα (royalties), 200 ευρώ / τετρ.χλμ. της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος και επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (μπόνους παραγωγής).
Η κοινοπραξία υποχρεούται να εκπαιδεύσει και να παράσχει τεχνική υποστήριξη στο προσωπικό του Δημοσίου. Για το σκοπό αυτό καταβάλλει το ποσό των 140.000 ευρώ ετησίως για κάθε εκμετάλλευση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News