Ο αστεροειδής που εντοπίστηκε πέρυσι από την αρχή προβλημάτισε τους επιστήμονες με τις ασυνήθιστες ιδιότητες που είχε. Μήπως όμως έκρυβε πολλά περισσότερα από όσα φαίνονταν με μια πρώτη επιστημονική ματιά;
Δύο επιστήμονες από το Χάρβαρντ, ο μεταδιδακτορικός Σμούελ Μπιάλι και ο επικεφαλής του τμήματος αστρονομίας Εϊμπράμμ Λέμπ, τολμούν να μιλήσουν ακόμη και για εξωγήινους. (Για να είμαστε δίκαιοι, αυτή δεν είναι η κύρια υπόθεσή τους).
Ας πιάσουμε το ζήτημα από την αρχή.
Ο αστεροειδής που ονομάστηκε Οουμουαμούα («Αγγελιαφόρος από μακριά» στη γλώσσα της Χαβάης) είχε κάτι το ξεχωριστό σε σχέση με τους χιλιάδες που ανακαλύπτονται κάθε χρόνο.
Η τροχιά και η ταχύτητα που είχε δείχνουν ότι μάλλον μας ήλθε από ένα διαφορετικό ηλιακό σύστημα. Πρέπει να ταξίδεψε εκατομμύρια χρόνια από το άστρο του ως τη γειτονιά του Ηλιου, από την οποία πέρασε για λίγους μήνες πριν απομακρυνθεί για πάντα.
Αργότερα, οι έρευνες έδειξαν ότι το σχήμα του ήταν διαφορετικό. Ενώ οι αστεροειδείς έχουν περίπου σφαιρικό σχήμα, αυτός είχε το σχήμα πούρου με μήκος 400 και πλάτος 40 μέτρα.
Τρίτο περίεργο χαρακτηριστικό, ενώ αρχικά κατατάχτηκε στους αστεροειδείς, αργότερα θεωρήθηκε κομήτης, μέρος του οποίου εξαερώθηκε μετά το πέρασμα κοντά από τον Ηλιο.
Αυτό όμως που υποστηρίζουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση Astrophysical Journal Letters είναι ότι το ουράνιο σώμα ελεγχόταν από εξωγήινο πολιτισμό που το έστειλε σκόπιμα κοντά στη Γη.
Το δικαιολογούν από άλλη μία ασυνήθιστη ιδιότητα: το σώμα απομακρυνόταν από τον Ηλιο με ταχύτητα μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. Αυτό όμως, όπως γράφουν, «είναι αδύνατο για σώματα με μεγάλη επιφάνεια και μικρό πλάτος, τα οποία δεν υπάρχουν στη φύση».
Η πρόταση των δύο δεν συνάντησε ιδιαίτερη αποδοχή. Όπως εξηγούν στο AFP, «θα θέλαμε να βρούμε αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή», αλλά αυτή δεν είναι μια τέτοια περίπτωση. Τονίζουν ακόμη ότι για τους επιστήμονες η πιο τρελή ιδέα είναι άξια για δημοσίευση μόνο αν υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα να μην είναι λανθασμένη. «Ούτε και οι ίδιοι δεν θα την πιστεύουν», προσθέτουν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News