Την πρώτη του δημόσια παρέμβαση, μετά την παραίτησή του από το υπουργείο Εξωτερικών, πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Νίκος Κοτζιάς.
Η Κίνηση «Πράττω», που οργάνωσε την εκδήλωση, έχει ήδη χαρακτηρίσει στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ως «βαρυσήμαντη» την ομιλία του με την οποία -όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Πράττω- ξεκινά την «προγραμματισμένη περιοδεία του, για μια δημοκρατική, προοδευτική και πατριωτική Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει».
«Το Πράττω θα απαιτήσει να υπάρξει μια υπηρεσιακή επιτροπή για το ΥΠΕΞ για τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων και από την ίδια επιτροπή να περνάνε και τα άλλα υπουργεία», είπε για το επίμαχο θέμα των μυστικών κονδυλίων που οδήγησαν στην παραίτησή του.
«Εμείς στείλαμε 93 υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Κάποιοι πήγαν φυλακή. Όταν κάποιοι πουλάνε βίζες στην Κωνσταντινούπολη είναι εγκληματίες» είπε και, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Πάνο Καμμένο, είπε: «Η Δημοκρατία υπονομεύεται όταν δεν παλεύεις ενάντια στη διαφθορά. Υπονομεύεται όταν ανοίγεις το στόμα σου για να πουλήσεις ομορφιά και εξυπνάδα. Ο πατριωτισμός όμως απαιτεί υπευθυνότητα και σοβαρότητα και χρειάζεται ένα κίνημα ενάντια στο εκφυλισμό και σε όσους απειλούν και εκβιάζουν. Το δικό μου στόμα και το στόμα του Πράττω δεν κλείνει. Οι απειλές ζωής, οι σφαίρες και οι σακούλες με αίματα δεν είναι Δημοκρατία. Προσωπικά, ούτε εκβιάζω ούτε εκβιάζομαι.
Απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους της παραίτησής του, ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε ευθέως στον Πάνο Καμμένο λέγοντας ότι υπονόμευσε την εξωτερική πολιτική με τη στάση του.
«Υπερασπίστηκα την αξιοπρέπεια τη δική μου και της κυβέρνησης. Λένε κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Κοτζιάς έβαλε πάνω από το εμείς το εγώ. Και τους απαντώ: Δεν ήξερα ότι ο Καμμένος είναι το εμείς. Μόνο σε σταλινικό καθεστώς δεν μετράνε η αξιοπρέπεια και η τιμή».
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας έναν μίνι απολογισμό της θητείας του. Είπε ότι η Δύση βρίσκεται σε τάση παρακμής και ότι με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσεται η Κίνα καθώς σήμερα έχει τα 2/5 της παγκόσμιας παραγωγής.
«Σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων υπάρχει αναταραχή ανασφάλεια και αυτό συμβαίνει και στην περιοχή μας. Χρειάζεται μια ενεργητική εξωτερική πολιτική. Στον κόσμο που αλλάζει ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η αδράνεια» είπε και πρόσθεσε:
«Απαιτείται μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Κυπριακό: Η επόμενη διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση. Έχει μπει το θέμα της ασφάλεια και των εγγυήσεων και πλέον η Κύπρος έχει αναβαθμίσει τη θέση της».
«Στην ίδια κατεύθυνση δουλεύουμε και για την Αλβανία. Έχουμε κάνει μια συνεννόηση πακέτο με την Αλβανία και κάναμε ήδη μετά από 77 χρόνια βρήκαμε τα λείψανα των ηρώων μας και τα ενταφιάσαμε».
Για πρώτη φορά προχωράμε στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Μεγαλώνουμε την Ελλάδα γι’ αυτό σκούζουν. Προσθέτουμε μια έκταση σαν τη Θεσσαλία… Ασκούμε κλιμακωτά τα δικαιώματα μας».
Αναφερόμενος στο θέμα της ΠΓΔΜ διερωτήθηκε: «Θέλουμε διαμελισμό της γειτονικής χώρας, όπως θέλουν κάποιοι – και θα μιλήσω όταν έρθει η ώρα – ή ειρηνική συμβίωση και ανάπτυξη στα Βαλκάνια;».
Υποστήριξε επίσης ότι δεν κάνουμε καμία υποχώρηση έναντι της Τουρκίας. Για το ονοματολογικό είπε ότι θέλουμε ο γείτονάς μας να είναι υπό την επιρροή της Τουρκίας; Θέλουμε διαμελισμό της και να πάει η μισή στην Τουρκία και η άλλη μισή στην Αλβανία; Πρέπει να απομακρύνουμε την τούρκικη δαγκάνα.
Ο Νίκος Κοτζιάς απέρριψε κατηγορηματικά ότι η Αθήνα παραχωρεί τη γλώσσα και την ταυτότητα στους Σκοπιανούς, λέγοντας μάλιστα ότι ο πρώτος που έκανε λόγο για μακεδονική γλώσσα ήταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ και ότι ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «Μακεδονία» για τους Σκοπιανούς ήταν ο Αντώνης Σαμαράς.
Είπε επίσης ότι «πετύχαμε να αλλάξουν το όνομα τους από ‘’Μακεδονία’’ σε ‘’Βόρεια Μακεδονία’’ και κατεβάζουν όλα τα σύμβολα του αλυτρωτισμού και τα βιβλία τους.
«Δεν είναι όλη η Μακεδονία ελληνική» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και διευκρίνισε: «Δεν μπορούμε να αγνοούμε τις διεθνείς συνθήκες. Με τη συνθήκη του 1913 μοιράστηκε ουσιαστικά σε τέσσερα κομμάτια είπε και τόνισε ότι απαιτείται η χώρα να επενδύσει στην Παιδεία».
Για τα ελληνοτουρκικά, προανήγγειλε ότι θα μιλήσει εκτενώς στην Κομοτηνή τις επόμενες ημέρες, αλλά έδωσε το περίγραμμα της τακτικής που άσκησε: «Προσπαθούμε να κρατάμε το θηρίο που λέγεται Τουρκία, ώστε να μη βγάλει τα εσωτερικά του επάνω μας, αλλά αυτό να μην εκλαμβάνεται ως ένδειξη αδυναμίας».
«Στις αρχές του επόμενου χρόνου σχεδιάζαμε την αιγιαλίτιδα ζώνη για την Κρήτη. Είμαστε σε συνομιλίες με τους Αιγύπτιους για να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ».
Για τη συνταγματική αλλαγή είπε ότι «στο Πράττω είμαστε ενάντια στην ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου. Η Ελλάδα έχει κακή πείρα από δυαδικές εξουσίες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News