Κατά τη διάρκεια διάσκεψης για την ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες στην πόλη Χερζλίγια, ο επικεφαλής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας προέβη σε μια σημαντική αποκάλυψη, ενώπιον ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων πολλών χωρών και δεκάδων στρατιωτικών αναλυτών. «Είμαστε η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε το μαχητικό F-35 σε επιθέσεις. Η μοίρα των F-35 που διαθέτουμε βρίσκεται πλέον επιχειρησιακή ετοιμότητα» δήλωσε ο Αμικάμ Νόρκιν, προσθέτοντας με νόημα πως «με αυτά τα αεροσκάφη πετάμε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», την ώρα, μάλιστα, που προβαλλόταν μια φωτογραφία ενός από τα υπερσύγχρονα αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα κατά τη διάρκεια πτήσης του πάνω από τη Βηρυτό.
Η είδηση παρουσιάζει ενδιαφέρον για δύο λόγους.
Πρώτον, γιατί είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές με F-35, ένα μαχητικό αεροσκάφος ο σχεδιασμός και η κατασκευή του οποίου είχαν επικριθεί έντονα, και από ειδικούς αλλά και από πολιτικούς μεταξύ των οποίων και ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είχε εμφανιστεί δυσαρεστημένος εξαιτίας του υψηλότατου συνολικού κόστους του εν λόγω εξοπλιστικού προγράμματος.
Το F-35 κατασκευάζεται από την Lockheed Martin και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι σχεδόν αόρατο και να μην εντοπίζεται από τα εχθρικά ραντάρ. Ξεχωρίζει, ωστόσο, γιατί αποτελεί ένα μαχητικό πέμπτης γενιάς, και αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο μπορεί να επιχειρεί απαρατήρητο, φέροντας βαρύ οπλισμό, αλλά και να επιτελέσει λειτουργίες που έως και πρόσφατα εκτελούσαν διαφορετικοί τύποι αεροσκαφών, όπως τα βομβαρδιστικά και τα αναγνωριστικά.
Δεύτερον, γιατί επιβεβαιώνοντας ότι τα F-35 βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποκαλύπτοντας ότι συμμετείχαν και σε επιθέσεις σε δύο διαφορετικά μέτωπα, στη Συρία και σε άλλη άγνωστη περιοχή, το Ισραήλ ξεκαθαρίζει στο Ιράν ότι η πολεμική αεροπορία του είναι πλέον ικανή και έτοιμη να πλήξει στόχους της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όχι μόνο στη Συρία, αλλά οπουδήποτε στην ευρύτερη περιοχή.
Εως και πριν από δύο χρόνια ο Αμικάμ Νόρκιν ήταν επικεφαλής του τμήματος στρατηγικού σχεδιασμού των Ενόπλων («Αμυντικών») Δυνάμεων του Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων στο υπουργείο Αμυνας στο Τελ Αβίβ, ο ισραηλινός υποπτέραρχος παρουσίαζε πλήθος στοιχείων αναφορικά με κάθε πιθανή απειλή θα μπορούσε να κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα του, όπως η επιθετικότητα των αραβικών χωρών, η δημογραφική κάμψη, οι ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά, ακόμα και η ερημοποίηση του Ισραήλ. Η πιο σοβαρή απειλή, όμως, ήταν και παραμένει η χώρα των Αγιατολάδων.
Για αυτόν τον λόγο, αναφέρει η La Repubblica (με συνδρομή), πριν από δύο μήνες διέρρευσε στα ισραηλινά Μέσα πως μία από τις εκπαιδευτικές πτήσεις των F-35 πραγματοποιήθηκε στον εναέριο χώρο του Ιράν. Φέρεται ότι δύο αεροσκάφη που απογειώθηκαν από την έρημο Νεγκέβ, διέσχισαν τον Περσικό Κόλπο και πέταξαν πάνω από την ιρανική επικράτεια, επιστρέφοντας στη συνέχεια στη βάση τους, δίχως να εντοπιστούν από τα ραντάρ.
Το εξαιρετικό πλεονέκτημα που προσφέρουν στο Ισραήλ τα F -35 σημαίνει ότι οι πιθανότητες η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της χώρας να επιλέξει να λογαριαστεί άμεσα με το Ιράν αυξάνονται σημαντικά. Εξαπολύοντας, για παράδειγμα, αρχικά μια εκστρατεία κατά θέσεων της Χεζμπολάχ, ισχυρού συμμάχου της Τεχεράνης.
Η προβολή της φωτογραφίας ενός F-35 που πετάει στον ουρανό της Βηρυτού σίγουρα δεν ήταν τυχαία με τους Ισραηλινούς να στέλνουν μια ξεκάθαρη προειδοποίηση και προς το Κόμμα του Θεού, που ενισχύθηκε σημαντικά κατά τις πρόσφατες εκλογές στο Λίβανο, έχοντας σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στα πεδία των μαχών στη Συρία στο πλευρό των δυνάμεων του καθεστώτος Aσαντ.
Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου επιδιώκει να επιτεθεί κατά της Χεζμπολάχ το ταχύτερο δυνατό, καθώς θεωρεί πως σε περίπτωση μιας στρατιωτικής επέμβασης στον Λίβανο αυτήν την περίοδο, η αντίδραση της παγκόσμιας κοινότητας θα είναι περιορισμένη έως και ανύπαρκτη, όπως ακριβώς συνέβη μετά τη μαζική σφαγή που έλαβε χώρα στη Γάζα με αφορμή τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
Λιγότερο ενθουσιασμένοι εμφανίζονται, όμως, οι ισραηλινοί στρατιωτικοί. Γιατί η σύγκρουση με τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ το 2006 απέδειξε σε όλους ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και η προηγμένη τεχνολογία δεν προσφέρουν πολλά όταν ο πόλεμος διεξάγεται στο έδαφος, σπίτι προς σπίτι, γειτονιά προς γειτονιά, κατά ενός αντιπάλου που δεν φοβάται τον θάνατο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News