«Εχουμε αποδείξεις ότι τα χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση της Συρίας». Στη δήλωση αυτή προέβη, την Πέμπτη, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, χωρίς ωστόσο να δίνει ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό, πάντως, υιοθετεί τις θέσεις των ΗΠΑ, ενώ η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα για το Συριακό φουντώνει επικίνδυνα.
Στη συριακή ρουλέτα η Δύση βρίσκεται απέναντι από Ρωσία, Τουρκία και Ιράν. Οι βολές ανάμεσα στους ηγέτες πάνε και έρχονται, και τα συμφέροντα ρίχνουν στο κενό τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις κινήσεις του αμερικανού προέδρου ο οποίος με εμπρηστική ρητορική αντιμετωπίζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αποδεικνύοντας ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, πάντως, δεν φαίνεται ακόμη πρόθυμος να ακολουθήσει τη θέση που προκρίνει ο Τραμπ περί στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Τόνισε κιόλας ότι δεν θα λάβει άμεσα απόφαση για επίθεση κατά της συριακής κυβέρνησης.
«Πρέπει να υπάρξουν πρώτα οι αναγκαίες επαληθεύσεις για τη χρήση χημικών» είπε χαρακτηριστικά.
«Η Γερμανία δεν θα πάρει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτικά πλήγματα κατά της συριακής κυβέρνησης» ξεκαθάρισε από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ. Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι «προφανές» πως η συριακή κυβέρνηση εξακολουθεί να διαθέτει χημικό οπλοστάσιο. Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για το Συριακό, πρόσθεσε: «Υποστηρίζουμε όλα όσα γίνονται για να δείξουμε ότι δεν είναι αποδεκτή η χρήση χημικών όπλων».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, την Πέμπτη, εξέφρασαν από κοινού την απογοήτευσή τους για το μπλοκάρισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στον καθορισμό μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη χρήση χημικών στην Ντούμα.
Η Ιταλία δεν θα έχει κανέναν άμεσο ρόλο σε μια τελική στρατιωτική επίθεση δυτικών δυνάμεων ενάντια σε δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, αλλά θα παράσχει υλικοτεχνική στήριξη στους συμμάχους της, ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.
«Η Ιταλία δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές ενέργειες στη Συρία» δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι που μεταξύ άλλων συνομίλησε και με την γερμανίδα καγκελάριο
Τόνισε ότι με βάση «τις τωρινές διεθνείς και διμερείς συμφωνίες, η Ιταλία θα συνεχίσει να προσφέρει υλικοτεχνική υποστήριξη σε συμμαχικές δυνάμεις».
Η βρετανική πλευρά ευθυγραμμίζεται με την αμερικανική στάση. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, δήλωσε έτοιμη να δώσει το «πράσινο φως» προκειμένου η χώρα της να συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον Ταγίπ Ερντογάν, σε μια περίοδο που οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Αγκυρας δεν είναι οι καλύτερες μετά και τη συμφωνία για πώληση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία.
«Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την κρίση στη Συρία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν στενή επικοινωνία για την κατάσταση» ανέφερε ο Λευκός Οίκος, χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η επίθεση με χημικά στην ανατολική Γκούτα, το περασμένο Σάββατο, αποδίδεται στο καθεστώς του Ασαντ από τη Δύση, κάτι που δεν δέχεται η Μόσχα, η οποία υιοθετεί την εκδοχή της προβοκάτσιας.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη το βράδυ.
Τελικά, η Ρωσία άσκησε βέτο κατά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απέναντι στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης που προέβλεπε τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας.
Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης συγκέντρωσε 12 ψήφους υπέρ, δύο κατά (Ρωσία και Βολιβία), ενώ η Κίνα απείχε από την ψηφοφορία.
Εν μέσω έντονων διαφωνιών για τη χρήση ή μη των χημικών όπλων, η πρώτη ομάδα των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων έφτασε στη Βηρυτό, τον πρώτο σταθμό της καθ’ οδόν για τη Συρία.
Αύριο Παρασκευή αναμένεται στην πρωτεύουσα του Λιβάνου και η κύρια ομάδα των ειδικών του ΟΑΧΟ που, συνοδευόμενοι από αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, θα κατευθυνθούν στη συνέχεια στη Δαμασκό.
Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο πρεσβευτής της Συρίας Μπασάρ Τζααφάρι στα Ηνωμένα Έθνη.
Στο «σίριαλ» σημαντικό ρόλο παίζει και το Ισραήλ, με τη Συρία, το Ιράν και τη Ρωσία να υποστηρίζουν ότι βρίσκεται πίσω από επιδρομή ενάντια σε συριακή αεροπορική βάση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο επτά ιρανών στρατιωτικών.
Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βρετανικές αεροπορικές βάσεις στην Κύπρο, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα επιδρομές εντός των εδαφών της Συρίας και προφανώς εναντίον θέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Ασαντ.
Το κλίμα ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση είναι ψυχροπολεμικό, μαρτυρά αδιέξοδο. Την ίδια ώρα, η σεναριολογία σχετικά με τις επιδιώξεις της Ρωσίας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ πιθανοτήτων.
Εκεί που η προσπάθεια τερματισμού ενός εμφυλίου, που έχει σκορπίσει την απελπισία, στοιχίζοντας δεκάδες χιλιάδες ζωές και αφήνοντας αμέτρητα συντρίμμια, μετατρέπεται σε παιχνίδι επίδειξης ισχύος, η κατάσταση φαίνεται να τίθεται εκτός ελέγχου.
Our relationship with Russia is worse now than it has ever been, and that includes the Cold War. There is no reason for this. Russia needs us to help with their economy, something that would be very easy to do, and we need all nations to work together. Stop the arms race?
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 11, 2018
Aσχολίαστη δεν έμεινε, πάντως, και η προ ολίγων ωρών, την ίδια ημέρα, δήλωση του Τραμπ στο Twitter: «Ποτέ άλλοτε από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία δεν ήταν χειρότερες»…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News