Αργά ή γρήγορα κάθε γάλλος πρόεδρος εδώ και μισό αιώνα έχει να αντιμετωπίσει τη δοκιμασία του δρόμου: οι γάλλοι πολίτες είναι παραδοσιακά πρόθυμοι να κατέβουν μαζικά σε διαδηλώσεις για να ανατρέψουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Ο νεαρός Εμανουέλ Μακρόν, αρκετά «νέος» ακόμη στη θητεία του, με τη Βουλή και τη Γερουσία εμφατικά με το μέρος του, όχι όμως και τις δημοσκοπήσεις, καλείται τις επόμενες εβδομάδες να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές. Αρχής γενομένης από σήμερα, Τρίτη, με την πρώτη μεγάλη διαδήλωση ενάντια στις πολιτικές που προωθεί (βλ. βίντεο κάτω) .
Protests march against labour law reforms in Paris
LIVE NOW: https://t.co/hWj8DI0Dbj pic.twitter.com/zl4YIbUjfC
— Ruptly (@Ruptly) September 12, 2017
Στο Παρίσι σημειώθηκαν ήδη επεισόδια κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης ενάντια στο νόμο για τα εργασιακά, με τους αστυνομικούς να κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών. Η διαδήλωση ξεκίνησε από την πλατεία της Βαστίλης, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως η Λιόν, η Νίκαια και η Μασσαλία.
Canon à eau utilise par les forces de lordre contre le cortège de tête #Greve12Septembre pic.twitter.com/KfzklWABNc
— Mehdi boudarene (@Julius_Barnabus) September 12, 2017
Από τη διαδήλωση στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας δεν έλειψαν και τα ευτράπελα όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο:
Naked man faces police during march against labour law reforms in Paris
LIVE NOW: https://t.co/hWj8DI0Dbj pic.twitter.com/6MVFN4Nt8Z
— Ruptly (@Ruptly) September 12, 2017
Είναι η ώρα του πρώτου μεγάλου τεστ της θητείας του, γράφει το Politico, αν και ο πρόεδρος φέρεται σαν το έχει περάσει ήδη με επιτυχία. Συμβαίνει πράγματι αυτό;
Ευελιξία – για ποιους;
Κεντρικός άξονας των αλλαγών στα εργασιακά που έχει αναγγείλει ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ είναι η ευελιξία, στον ορισμό των μισθών και των ωραρίων από τους εργοδότες, αλλά και σε απολύσεις που δεν θα χρειάζονται έγκριση ενώ περικόπτονται και οι αποζημιώσεις.
Οι εταιρικές συμβάσεις μπαίνουν στο προσκήνιο έναντι των κλαδικών (άρα αποδυναμώνοντας και τα συνδικάτα) ενώ σε περιόδους κρίσης οι εταιρείες μπορούν να θέτουν σε ισχύ συμβάσεις ανάγκης που θα περικόπτουν μισθούς ή να αλλάζουν τα ωράρια λειτουργίας – κατά κάποιο τρόπο θα είναι μίνι εταιρικά μνημόνια.
Με το πολιτικό κεφάλαιο από τις εκλογές στα χέρια του -έστω και αν οι κακές δημοσκοπήσεις το έχουν ψαλιδίσει κάπως – ο Μακρόν δεν θα υποχωρήσει άμεσα από αυτά τα πολύ σκληρά για τα γαλλικά δεδομένα μέτρα. Ούτε όμως και οι εργαζόμενοι, όπως δηλώνουν τουλάχιστον.
Σήμερα Τρίτη το συνδικάτο CGT έχει προαναγγείλει 180 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και άλλες 4.000 απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Θα υπάρξει και συνέχεια μέσα στον μήνα από φοιτητές και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Οι κινητοποιήσεις της Τρίτης αναμένεται ότι θα επηρεάσουν τις μεταφορές, αλλά και τον ενεργειακό τομέα. Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για μετά το μεσημέρι της Τρίτης στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Ισως είναι αρκετά βολικό για τον ίδιο τον Μακρόν ότι δεν θα βρίσκεται σήμερα στη Γαλλία, καθώς μεταβαίνει στο γαλλοολλανδικό νησί του Αγίου Μαρτίνου στην Καραϊβική που χτυπήθηκε από τον τυφώνα Ιρμα. Επρεπε να περάσουν κάποιες ημέρες για αυτό ταξίδι, μετά από πιέσεις των κατοίκων της υπερπόντιας κτήσης που αισθάνονται ξεχασμένοι από το μητροπολιτικό κέντρο.
Αρκετά βολικοί σε αυτήν την περίπτωση είναι και οι νόμοι ενός προκατόχου του, του Νικολά Σαρκοζί, που σε απάντηση στις διαδηλώσεις της δεκαετίας του ’90 που παρέλυαν ολοκληρωτικά τις μεταφορές, ψήφισε νόμους που επιβάλλουν ένα ελάχιστο επίπεδο εξυπηρέτησης του κοινού.
Μιλώντας για «οκνηρούς» από την Αθήνα
Τις τελευταίες ημέρες μια σειρά από στραβοπατήματα τον εξέθεσαν περισσότερο.
Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα είχε πει ότι δεν θα υποχωρήσει μπροστά «στους οκνηρούς (fainéants), τους κυνικούς ή τους εξτρεμιστές» στην προσπάθεια του να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.
Προ ημερών, σε επίσκεψή του στη Ρουμανία είχε κάνει και άλλα σχόλια για την αποστροφή που δείχνουν οι Γάλλοι στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Εντονη κριτική του είχε ασκηθεί και για άλλες αναφορές σε «αγράμματους βιομηχανικούς εργάτες» και στη χρήση καπνού και αλκοόλ στον (βιομηχανικό και εργατικό) γαλλικό Βορρά.
Αμέσως θεωρήθηκε ότι η αναφορά στους «οκνηρούς» αφορούσε τους εργάτες – και αμέσως ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν κάλεσε τους «οκνηρούς» να διαδηλώσουν μαζικά.
Για έναν πρόεδρο που έχει δείξει ότι επικεντρώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επικοινωνιακή διαχείριση της θητείας του, αυτή η απόσταση που παίρνει (κυριολεκτικά και μεταφορικά) από τις εξελίξεις ίσως αποσκοπεί στο να συντηρήσει την εικόνα του.
Ο Μακρόν, που είχε εκλεγεί με χαρακτηριστική άνεση και εξασφάλισε για την παράταξή του άνετη πλειοψηφία στα δύο νομοθετικά σώματα, είδε τα ποσοστά του να μειώνονται ραγδαία, σε βαθμό μεγαλύτερο από κάθε προκάτοχό του.
Η θέση του δεν αμφισβητείται προφανώς, ωστόσο γαλλικά και διεθνή μέσα σημειώνουν ότι η προσπάθεια να τα βάλει με την «ιερή αγελάδα των εργασιακών» ίσως έχει κόστος που, αν δεν φανεί άμεσα, θα τον κυνηγά στη συνέχεια. Και ο ίδιος είχε πει εξάλλου ότι η χώρα του είναι «μη μεταρρυθμίσιμη» – και τώρα καλείται να αυτοδιαψευστεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News