Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Γιούργκεν Χάμπερμας και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ήταν οι πρωταγωνιστές μία δημόσιας συζήτησης την Πέμπτη το βράδυ στο Βερολίνο στη Σχολή Χέρτι. Στο τραπέζι υπήρχε κυρίως πολιτική, λιγότερη φιλοσοφία. Οι δύο Γερμανοί προσπάθησαν να κάνουν τον Γάλλο να πει ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης είναι η λιτότητα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Μέρκελ. Αλλά ο Μακρόν απέφυγε την τρικλοποδιά και δεν έπεσε στην παγίδα. Το δικό του πρόβλημα, τόνισε, είναι να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία, εφόσον εκλεγεί. Η φιλοδοξία του είναι να ξαναδώσει στη χώρα του τον ρόλο που είχε παλιότερα στην ΕΕ και στην Ευρώπη, να ξαναδώσει πνοή στον γαλλογερμανικό άξονα που κάποτε ωθούσε την Ενωση προς τα εμπρός
Πριν από τη συζήτηση ο Μακρόν συναντήθηκε με την Ανγκελα Μέρκελ με την οποία ο ίδιος διαπίστωσε «μεγάλη σύμπτωση απόψεων». Η συνάντηση από πολλούς θεωρήθηκε ως μία ημιεπίσημη κίνηση στήριξη της υποψηφιότητάς του από την καγκελάριο. Ο Γάλλος φρόντισε να μιλήσει για ένα ζήτημα αγαπητό στη Μέρκελ: τις μεταρρυθμίσεις. «Αυτό που κυρίως χρειαζόμαστε είναι μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο γάλλος πολιτικός στην καγκελαρία και το ίδιο επανέλαβε αργότερα στη συζήτηση με τον Χάμπερμας και τον Γκάμπριελ.
«Αν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι πρέπει να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας. Γάλλοι και Γερμανοί πρέπει να εργαστούμε από κοινού, αλλά η Γαλλία πρώτα οφείλει να ανακτήσει την αξιοπιστία της. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών. Πάνω σε αυτές τις νέες βάσεις Γαλλία και Γερμανία θα συμφωνήσουν σε ένα New Deal ως πρώτο βήμα για την επιτυχία της Ευρώπης». Πώς να μην τον λατρέψει η Μέρκελ;
Η οπτική του Χάμπερμας είναι διαφορετική. Κατά τη γνώμη του η γερμανική εμμονή στη λιτότητα είναι πρόβλημα για το σύνολο της ΕΕ. Οι πολιτικές των τελευταίων ετών εξήγησε ο Χάμπερμας είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία «οξύτατων διαφορών» ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και στον Νότο. «Η Ευρώπη είναι καταδικασμένη να αποτύχει αν η Γερμανία δεν καταφέρει να μειώσει αυτές τις διαφορές». «Και μία ενδεχόμενη αποτυχία της ΕΕ θα αποδίδονταν στην αναποφασιστικότητα της Γερμανίας» ανέφερε ο φιλόσοφος.
Ο Γκάμπριελ ήταν πιο διπλωματικός από τον Χάμπερμας. Παρότι η χώρα είναι σε προεκλογική περίοδο ο ίδιος παραμένει υπουργός στην κυβέρνηση Μέρκελ. Τόνισε όμως ότι «πρέπει να είμαστε σαφείς σε ό,τι αφορά το αφήγημα». «Είναι αλήθεια», είπε, «η Γερμανία έκανε τις μεταρρυθμίσεις. Είναι αλήθεια όμως ότι για να μειώσει το κοινωνικό κόστος κατά την περίοδο 2003 – 2004 παραβίασε τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας. Για να κάνεις μεταρρυθμίσεις έχεις ανάγκη από φορολογικά περιθώρια, χρειάζεται ευελιξία».
Ο Μακρόν επέμεινε κυρίως στην ανάγκη να πιστέψουν και πάλι οι πολίτες στην Ευρώπη για την οποία δεν έχει κανείς έναν καλό λόγο να πει τα τελευταία χρόνια. «Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω μαθήματα στη Γερμανία. Για εμένα το πιο σημαντικό είναι να πω στους Γάλλους ότι έχουμε ανάγκη από μεταρρυθμίσεις». Εφόσον εκλεγεί πρόεδρος σκοπεύει όπως τόνισε, να προτείνει στο Βερολίνο μία σειρά από πρωτοβουλίες που θα έχουν στόχο να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη: Αμυνα, προσφυγικό, τρομοκρατία. Εν ολίγοις ο Γάλλος στο Βερολίνο έκανε ό,τι μπορούσε για να ξαναδώσει πνοή στη γαλλογερμανική συμμαχία. Και είναι βέβαιο ότι αυτό θα το εκτίμησε η καγκελάριος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News