Αντίρροπες τάσεις καταγράφονται στο εσωτερικό του Ποταμιού σχετικά με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει υπό τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ και η επιτάχυνση των ζυμώσεων στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, με την ανοικτή πρόσκληση για ιδρυτικό συνέδριο νέου φορέα που απηύθυνε η Φώφη Γεννηματά.
Πολλοί μιλούν για σύγχυση και έλλειψη ψυχραιμίας υπό το άγχος της επιβίωσης του κόμματος, όμως ο Σταύρος Θεοδωράκης κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και συνιστά σε όλες τις πλευρές αυτοσυγκράτηση.
«Δεν ενοχλείται από τη δημόσια έκφραση των απόψεων κι ούτε προτίθεται να λειτουργήσει», λένε συνεργάτες του, «με παλαιοκομματική λογική καταφεύγοντας σε… διοικητικά μέτρα (διαγραφές, αποπομπές ή αποδοκιμασία των απόψεων)». Διαμηνύει ωστόσο ότι είναι απαραίτητο να χαμηλώσουν οι τόνοι και να μην δίνεται δραματική διάσταση καθώς όλα τα ζητήματα θα συζητηθούν ανοικτά στο συνέδριο, στο τέλος Φεβρουαρίου, όπου θα ακουστεί η βάση του κόμματος.
«To Πoτάμι έχει ως βασικό χαρακτηριστικό από την ίδρυσή του τη συμμετοχή της βάσης κι αυτή θα ακουστεί», λέγεται χαρακτηριστικά.
Ενδεικτικό είναι το επίσημο σχόλιο για τις δηλώσεις του βουλευτή Ιάσονα Φωτήλα, ο οποίος πρότεινε να συνεργαστεί το Ποτάμι με τη ΝΔ: «Αλλη μια άποψη στο τραπέζι. Υπομονή μέχρι το Συνέδριο».
Η μία τάση, λοιπόν, η λεγόμενη φιλελεύθερη, από τις πρώτες ώρες της εκλογής του νέου αρχηγού, δεν έκρυψε την εκτίμησή της στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη και το ίδιο κιόλας βράδυ άρχισαν τα «τιτιβίσματα» στο twitter πως πρόκειται για «νίκη των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων σε όλους τους χώρους». Εκτοτε βουλευτές και στελέχη που βλέπουν το μέλλον τους προς τη ΝΔ ενισχύουν με δηλώσεις τους αυτή την προοπτική με κορύφωση, στη παρούσα φάση, την παρέμβαση του βουλευτή Αχαΐας, Ιάσονα Φωτήλα,ο οποίος ευθέως διατύπωσε την άποψη ότι το Ποτάμι θα πρέπει να συνεργαστεί με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκτός του κ. Φωτήλα, ανάλογες σκέψεις διατυπώνουν ηγετικά στελέχη του κόμματος (Αντιγόνη Λυμπεράκη, Νικόλας Γιατρομανωλάκης).
Το κλίμα φορτίστηκε περαιτέρω από τις δηλώσεις του βουλευτή Χάρη Θεοχάρη, οι οποίες ερμηνεύτηκαν ως πρόταση για αλλαγή ηγεσίας. Ο κ. Θεοχάρης το διέψευσε διευκρινίζοντας ότι προσδοκά στη συγκρότηση του «ριζοσπαστικού κέντρου»
Σε αντίθετη τροχιά κινείται η κεντροαριστερή τάση η οποία επιδεικνύει καταρχήν θετική διάθεση στην πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά για τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου πολιτικού οργανισμού. Ο Σπύρος Λυκούδης με τις παρεμβάσεις του εκφράζει τον κοινό τόπο της ομάδας των Μεταρρυθμιστών, που εντάχθηκαν στο Ποτάμι και άλλων βουλευτών (Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Δανέλλης) και στελεχών του κόμματος που προέρχονται από τις γραμμές του εκσυγχρονισμού του Κώστα Σημίτη. Θεωρούν ότι η πρόταση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ συνιστά μετακίνηση από τη μέχρι τώρα θέση της ότι δεν δέχεται κανένα διάλογο με ανοιχτά όλα τα ζητήματα και υπό αυτή την έννοια κινείται σε θετική κατεύθυνση. Διατηρούν ασφαλώς επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις της Χαριλάου Τρικούπη ωστόσο υποστηρίζουν ότι ο στρατηγικός χώρος του Ποταμιού είναι ο χώρος της Κεντροαριστεράς.
Το κλίμα φορτίστηκε περαιτέρω από τις δηλώσεις του βουλευτή Χάρη Θεοχάρη, οι οποίες ερμηνεύτηκαν ως πρόταση για αλλαγή ηγεσίας. Ο κ. Θεοχάρης το διέψευσε διευκρινίζοντας ότι προσδοκά στη συγκρότηση του «ριζοσπαστικού κέντρου».
Την πολιτική γεωγραφία στο Ποτάμι συμπληρώνουν μεμονωμένα στελέχη και βουλευτές (Κώστας Μπαργιώτας) που εκτιμούν ότι καθοριστικός παράγων για το τι θα κάνει το Ποτάμι, είναι με ποια μεταρρυθμιστική ατζέντα μπορεί να αρχίσει ένας διάλογος με τη Κεντροαριστερά και τη ΝΔ γιατί η μέχρι τώρα στάση τους δεν παρέχει τα εχέγγυα για την υπέρβαση των παθογενειών που προκάλεσαν την κρίση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News