431
|

Τι θα πει ο Τσίπρας στο υπουργείο Υγείας;

Βασίλης Βενιζέλος Βασίλης Βενιζέλος 2 Απριλίου 2015, 00:30

Τι θα πει ο Τσίπρας στο υπουργείο Υγείας;

Βασίλης Βενιζέλος Βασίλης Βενιζέλος 2 Απριλίου 2015, 00:30

Τις πύλες του υπουργείου Υγείας θα περάσει την Πέμπτη 2 Απριλίου, στις 10 π.μ. ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός θα έχει κατά τα φαινόμενα μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και θα «κλείσει» την επίσκεψή του με μία δήλωση, η οποία θα αφορά ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την κατά το δυνατόν ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας της χώρας μας.

Είμαστε σίγουροι ότι η συζήτηση του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς η πρώτη έχει σημειώσει μία αισθητή καθυστέρηση στο έργο της, ακόμη και σε θέματα τα οποία φαντάζουν ως τα πλέον εύκολα προς επίλυση. Σταχυολογούμε ενδεικτικά και μόνον:

  • Δεν έχει καταργηθεί ακόμη η κατάπτυστη υγειονομική διάταξη 39Α του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, βάσει της οποίας διαπομπεύθηκαν, ταλαιπωρήθηκαν και φυλακίσθηκαν την άνοιξη του 2012 είκοσι επτά (27) εξαθλιωμένες και αδύναμες χρήστριες ενδοφλεβίων ναρκωτικών (ΧΕΝ)
  • Δεν έχει καταργηθεί ακόμη το «εισιτήριο» των 5 ευρώ για την προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ όλης της χώρας
  • Δεν έχει καταργηθεί ακόμη το «τέλος» του 1 ευρώ ανά εκτελούμενη συνταγή του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)
  • Δεν έχουν αρθεί ακόμη τα θεσμικά, γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια στην πρόσβαση των ανασφάλιστων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά και στη νοσοκομειακή και τη φαρμακευτική περίθαλψη
  • Δεν έχει εκδοθεί, και μάλιστα κατά παράβαση του σχετικού νόμου, το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων
  • Δεν έχουν τοποθετηθεί νέες διοικήσεις σε σειρά εποπτευόμενων από το υπουργείο Υγείας οργανισμούς και φορείς, μεταξύ των οποίων ο ΕΟΠΥΥ και ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ)
  • Δεν έχουν τοποθετηθεί νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας
  • Δεν έχει προχωρήσει το παραμικρό σχετικά με τη λειτουργία ορισμένων, έστω, από τις κλειστές κλίνες εντατικής θεραπείας, οι οποίες είναι περίπου 150 τον αριθμό σε όλη τη χώρα
  • Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει καλέσει ούτε μία φορά τους διαπιστευμένους υγειονομικούς συντάκτες σε συνέντευξη Τύπου, έστω σε μια συνάντηση γνωριμίας

Ας ελπίσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα επαναλάβει εκείνο το διαρκές ατόπημα του πρώην υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος ανακοίνωνε σχεδόν… κάθε εβδομάδα χιλιάδες νέες προσλήψεις, με αποτέλεσμα να χάσουμε τελικώς τον λογαριασμό, χωρίς, ασφαλώς, να δούμε ποτέ τις… δεκάδες χιλιάδες νέες προσλήψεις.

Ας ελπίσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει μία απλή εντολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, συνοδευόμενη από τις αντίστοιχες οδηγίες: Να τρέξετε! Να λύσετε προβλήματα τάχιστα!

Αυτό και μόνον να πει ο Αλέξης Τσίπρας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η επίσκεψή του θα χαρακτηρισθεί ως πολύ χρήσιμη και γόνιμη. Χωρίς ταρατατζούμ και χωρίς μεγάλα λόγια και εντυπωσιακές εξαγγελίες. Μόνο χαμηλοί τόνοι και συναίσθηση της πραγματικότητας θα στέψουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας με αναμφισβήτητη επιτυχία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News