Λίγο πριν εκπνεύσει το 2013, στο King George, ένα από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία της χώρας, θα γινόταν ενημέρωση δημοσιογράφων με αφορμή την έναρξη υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενου μέσω ΕΣΠΑ Έργου με Τίτλο «Αναβάθμιση της επαγγελματικής θέσης των εργαζομένων αυτοαπασχολούμενων γυναικών». Σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου θα μας μιλούσαν, εκ μέρους των Δικαιούχων του Έργου, η κα Μαρία Γιαννίρη, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» και ο κ. Ανδρέας Στεφανίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ). Θα είχαμε και τη «χαρά» και την -πανάκριβη- τιμή να ακούσουμε και τα ευχολόγια του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, αλλά όλα κύλησαν ομαλά, ο τελευταίος δεν ήρθε.
Εντύπωση έκανε ότι πριν ακόμα ξεκινήσουνε να μας εξηγήσουνε το πρόγραμμα, μας ρώτησαν αν έχουμε τίποτα ερωτήσεις και εμείς κοιταζόμασταν λες και χάσαμε κάποιο επεισόδιο.
Το λοιπόν, οι δύο ομιλητές μας ενημέρωσαν ότι για να μην κάθονται οι γυναίκες από 25 έως 65φεύγα σπίτια τους και για να τους μάθουνε 5-6 επιχειρηματικά κόλπα, ξεκινάνε ένα πρόγραμμα για να στηρίξουν-ενδυναμώσουν 4.800 εργαζόμενες γυναίκες, ιδιαίτερα απασχολούμενες σε επισφαλείς θέσεις εργασίας (π.χ. μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εκ περιτροπής απασχόληση κοκ), όπως επίσης και αυτοαπασχολούμενες, για την παραμονή τους στην αγορά εργασίας μέσω ανάληψης επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Πρακτικά, όταν λένε υποστήριξη, εννοούνε εξατομικευμένη πληροφόρηση, συμβουλευτική, κατάρτιση, mentoring, στήριξη, προώθηση της προσαρμοστικότητας και της επαγγελματικής εξέλιξης των ωφελούμενων γυναικών ακόμα και δράσεις πληροφόρησης και δημοσιότητας (ημερίδες, συνέδρια, έντυπο και ηλεκτρονικό πληροφοριακό υλικό).
Το έργο αυτό θα φέρουνε εις πέρας 15 φορείς-σύμπραξη φορέων (ΟΕΣΥΝΕ, Παναθηναϊκή, Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας κ.α.) με πεδίο εφαρμογής 11 Περιφέρειες της Χώρας.
Βέβαια η υπόθεση φαινόταν κάπως θολή καθότι δεν μπόρεσαν να μας απαντήσουν για παράδειγμα ποιες περιοχές της χώρας έχουνε περισσότερη ανάγκη από μια τέτοια επιμόρφωση και δράσεις ενίσχυσης και αναβάθμισης της επαγγελματικής θέσης των γυναικών που εργάζονται και δη σε επισφαλείς θέσεις. Για παράδειγμα άλλες ανάγκες έχει η Νάουσα και άλλες το Μαρούσι, αλλά αυτά είναι μάλλον λεπτομέρειες. Η πρόεδρος της «Παναθηναϊκής» στην προσπάθειά της να πείσει για την αναγκαιότητα του προγράμματος έκανε και μια -απορίας άξιον γιατί- αναφορά στο γεγονός ότι οι γυναίκες αποτελούνε το 53% του εκλογικού σώματος.
Δηλαδή εν Ελλάδι του 2013 με την ανεργία των γυναικών να ακουμπάει το 32%, με εκείνη μάλιστα των γυναικών μεταξύ 20-29 ετών να ανέρχεται στο 52%, η Ε.Ε μέσω ΕΣΠΑ (2007-2013) και το ελληνικό κράτος συγχρηματοδοτούνε με το ασύλληπτο ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ (9,7 επακριβώς) ένα σωρό φορείς για να επιμορφώσουν οι τελευταίοι 5.000 γυναίκες που ψάχνουν με το δίκαννο λίγα ευρώ για επιβίωση. Από ποια έρευνα προκύπτει ότι αυτό που λείπει στο ελληνικό εργατικό δυναμικό είναι η κατάρτιση και όχι οι θέσεις απασχόλησης; Η 45άρα πωλήτρια των 500 ευρώ τον μήνα χρειάζεται επιμόρφωση; Η 26χρονη νεαρή πτυχιούχος νομικής χρειάζεται κάτι παραπάνω από αυτό που δεν της έδωσε η σχολή της για να βγει στην αγορά εργασίας; Δηλαδή είναι προτιμότερο να δοθεί ένα τέτοιο ποσό σε φορείς -ένα έργο που το βλέπουμε συνέχεια στην Ελλάδα- για mentoring παρά να αξιοποιηθεί, δεδομένων των συνθηκών, για κάποιες νέες θέσεις εργασίας;
H ΟΕΣΥΝΕ και οι άλλοι φορείς που ανταποκρίθηκαν στη σχετική Πρόσκληση υποβολής Προτάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, καλώς έπραξαν, λεφτά ζητάνε και τους τα δίνουν. Το ζήτημα είναι πώς η πολιτεία και η Ε.Ε. αξιολογούνε τέτοιες προτάσεις και κατ’ επέκταση πώς ιεραρχούνε τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας όπως έχουνε διαμορφωθεί τα τελευταία 4 χρόνια. Το ελληνικό υπουργείο και η Ε.Ε θεωρούνε ότι προτεραιότητα έχει να ενισχύσουν με 10.000 εκ. ευρώ την προσαρμοστικότητα ήδη εργαζόμενων γυναικών τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες παθαίνουν κατάθλιψη γιατί δεν μπορούν να προσαρμοστούν στην ανεργία.
Σαν να μη μας τα λέει καλά το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά φοβάμαι ούτε και η Ε.Ε.. Φοβάμαι ότι ενόψει και του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν θα υπάρξει ορθολογικότερος σχεδιασμός αναγκών για δράσεις και παρεμβάσεις της πολιτείας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News