932
| CreativeProtagon

Αθλητικές ομοσπονδίες: ιστορία μου, αμαρτία μου

Sportscaster Sportscaster 20 Ιανουαρίου 2021, 10:00
|CreativeProtagon

Αθλητικές ομοσπονδίες: ιστορία μου, αμαρτία μου

Sportscaster Sportscaster 20 Ιανουαρίου 2021, 10:00

Οταν ο επιχειρηματίας Αντώνης Δημητρακόπουλος ανέλαβε την προεδρία της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, ήταν 48 ετών. Σήμερα, στα 72 του, εξακολουθεί να διοικεί την ΕΙΟ, την οποία τις τελευταίες ημέρες συζητά (όχι για καλό) όλη η Ελλάδα. Στη συγκεκριμένη ομοσπονδία κάνει κουμάντο η ίδια παράταξη εδώ και τρεις δεκαετίες. Διόλου παράξενο.

Ο Μανώλης Κατσιαδάκης, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, κυβερνά την ξιφασκία 32 ολόκληρα χρόνια. Ο δικηγόρος Δημήτρης Διαθεσόπουλος την κολύμβηση, 30 χρόνια. Ο Σπύρος Ζαννιάς (πολιτικός μηχανικός που, μεταξύ άλλων, δραστηριοποιήθηκε στο έργο του Μετρό της Αθήνας) το τένις, 26. Ο Ισίδωρος Κούβελος την ιππασία, 20. Ο Γιάννης Καρράς την κωπηλασία, 17. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος το μπάσκετ, 15 ως πρόεδρος και καμιά τριανταριά από τα παρασκήνια. Ο Γιώργος Μακρόπουλος (ο μακροβιότερος όλων) το σκάκι, από το 1982. Επιστήμονες και επιτυχημένοι επαγγελματίες ξοδεύουν τον πολύτιμο χρόνο τους σε άμισθα οφίτσια, τα οποία δυσκολεύονται να αποχωριστούν. Γιατί το κάνουν;

Μόνο για την καρέκλα;

Αρκετοί από αυτούς, επειδή επιθυμούν να προσφέρουν στο αγαπημένο τους σπορ που, κάποτε, υπηρέτησαν και ως αθλητές, προπονητές, διαιτητές, κ.λπ. Και άλλοι –οι περισσότεροι– για τα προνόμια της θέσης: τη διαχείριση των ετήσιων κρατικών επιχορηγήσεων (μια μεσαία ομοσπονδία, του χάντμπολ για παράδειγμα, εισέπραξε πέρυσι 764.000 ευρώ), τη δυνατότητα προσλήψεων συγγενών και φίλων, τα δωρεάν ταξίδια ανά τον κόσμο, τις αμοιβές με τη μορφή οδοιπορικών, την προβολή, την αναγνωρισιμότητα, ή κάποιες γνωριμίες (και με την κεντρική εξουσία) που μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμες σε όσους τρέφουν πολιτικές φιλοδοξίες. Υπάρχει, επίσης, μια σειρά εξυπηρετήσεων που μπορούν να γίνουν, όπως η μοριοδότηση αθλητών στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ.

Για τους υστερόβουλους, η οικονομική αδιαφάνεια που επικρατεί στις ομοσπονδίες, χάρη στον απολυταρχικό τρόπο διοίκησής τους, είναι, ίσως, το μεγαλύτερο δέλεαρ. Οι εικονικές δαπάνες και οι χρηματοδοτήσεις (από τα κονδύλια των επιχορηγήσεων) αθλητικών σωματείων που… δεν υφίστανται, είναι οι πιο αγαπημένες μέθοδοι προσωπικού πλουτισμού των διοικήσεων. Οι οποίες αποδεικνύονται πολύ ευρηματικές, όταν αναζητούν τρόπους να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Προσφάτως, μια ομοσπονδία προκήρυξε μαθητικούς αγώνες με παράβολο 50 ευρώ για κάθε διαγωνιζόμενο, αγνοώντας την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας περί σχολικών πρωταθλημάτων, που ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να διεξάγονται χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση των μαθητών. Για οικονομικούς απολογισμούς, ούτε λόγος. Το 2017 περίπου χίλιοι γονείς είχαν σχηματίσει «ουρά» έξω από τα γραφεία του Ταεκβοντό, απαιτώντας να μάθουν πού πήγαν οι συνδρομές και οι χορηγίες. Ακόμη περιμένουν απάντηση…

Εκλογές τύπου… Χότζα

Η αδιάλειπτη παρουσία των ίδιων προσώπων στις ίδιες διοικητικές θέσεις κάνει την εξουσία τους πρακτικώς ανεξέλεγκτη. Πώς καταφέρνουν να εκλέγονται ξανά και ξανά, επί δεκαετίες, συχνά με «δικτατορικά» ποσοστά; Ας όψονται οι διαδικασίες, που ήταν… για γέλια και για κλάματα. Χωρίς εκλογικούς καταλόγους, δηλαδή χωρίς επίσημη καταγραφή των ενεργών σωματείων που είχαν δικαίωμα ψήφου, μπορούσαν να ψηφίζουν και τα λεγόμενα σωματεία – «σφραγίδες», που δεν είχαν είχαν πραγματική αθλητική δραστηριότητα και έδρευαν σε καφενεία, δικηγορικά γραφεία, ακόμη και σε ανύπαρκτες διευθύνσεις.

Σε άλλες περιπτώσεις, διοικήσεις ομοσπονδιών επέλεγαν οι ίδιες τους εκλέκτορές τους, εκβιάζοντας σωματεία να ορίσουν ως εκπροσώπους τους στις εκλογές αυτούς τους ανθρώπους, που δεν ήταν μέλη τους. Τα εκλογικά κόλπα περιλάμβαναν υπερενισχυμένη αναλογική, παράνομες συνθέσεις εφορευτικών επιτροπών, ακόμη και κάμερες στημένες πάνω από τις κάλπες. Και αν ο «ισχυρός άνδρας» του αθλήματος έπρεπε, για κάποιο λόγο, να αποσυρθεί, όριζε εκείνος τον διάδοχό του. Παλιός, πολύ γνωστός μπασκετμπολίστας έχει σχολιάσει πως είναι πιο εύκολο να βγεις βουλευτής, παρά να εκλεγείς απλό μέλος ΔΣ μιας αθλητικής ομοσπονδίας.

Φαίνεται, όμως, πως τα ψέματα τελείωσαν για τους επαγγελματίες προέδρους του «ερασιτεχνικού» αθλητισμού. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων, για την προσεχή τετραετία, θα διεξαχθούν στις 48 αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας (έως τις 31 Μαρτίου) με διαφορετικούς κανόνες. Πλέον, λειτουργεί το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων. Θα ψηφίσουν μόνο τα νόμιμα και τα ενεργά (ανέρχονται, συνολικά, σε 5.200). Επίσης, ο νέος αθλητικός νόμος θέτει όριο ηλικίας (τα 70) για τους υποψήφιους, και όριο στις θητείες (τρεις για τους προέδρους και δύο για αντιπροέδρους, γραμματείς ή ταμίες). Και προβλέπει την υποχρεωτική συμμετοχή στα ΔΣ, εν ενεργεία αθλητών.

Η ώρα των αθλητών

Η κοσμογονία που θα ακολουθήσει φαίνεται στις υποψηφιότητες που έχουν, ήδη, ανακοινωθεί. Στον ΣΕΓΑΣ, η δις Ολυμπιονίκης στη δισκοβολία, Τασούλα Κελεσίδου, θα απειλήσει (για πρώτη φορά μετά το 1997) το καθεστώς του Βασίλη Σεβαστή. Στο ψηφοδέλτιό της θα συναντήσουμε «αστέρες» του ελληνικού στίβου, όπως οι Παυλακάκης, Βασδέκης, Κουκοδήμος και Γκατσιούδης. Αντίπαλό της θα έχει την παγκόσμια ρέκορντγουμαν στον ακοντισμό, Σοφία Σακοράφα.

Τη θέση του «ισόβιου» άρχοντα της ΕΟΚ, της ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης, Γιώργου Βασιλακόπουλου, θα διεκδικήσει η «αράχνη» του ελληνικού μπάσκετ, Παναγιώτης Φασούλας. Στην κολυμβητική ομοσπονδία (ΚΟΕ) υποψήφιοι πρόεδροι θα είναι, ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης και ο Κυριάκος Γιαννόπουλος με τη μεγάλη ιστορία στο πόλο. Στη γυμναστική, ο διεθνής κριτής, Νίκος Προβιάς, θα «κατέβει» με την υποστήριξη του Λευτέρη Πετρούνια. Στην κωπηλασία θα διεκδικήσει την προεδρία ο παλιός πρωταθλητής, Βασίλης Λυκομήτρος, ίσως και ο δύο φορές Ολυμπιονίκης, Βασίλης Πολύμερος. Στην άρση βαρών ο Πύρρος Δήμας ολοκληρώνει την τρίτη του θητεία. Τη διοίκηση της ΕΟΑΒ  (άρση βαρών) θα διεκδικήσουν μέλη της «ντριμ τιμ» του αθλήματος: οι Βαλέριος Λεωνίδης, Γιώργος Τζελλίλης, Βίκτωρ Μήτρου και Λεωνίδας Σαμπάνης.

Αέρας στα πανιά…

Στην ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία ο Αντώνης Δημητρακόπουλος είχε ανακοινώσει ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, πολύ πριν τον βρει η καταιγίδα των αποκαλύψεων Μπεκατώρου. Θα αφήσει «στο πόδι του» την… υπαρχηγό του, Νίκη Αναστασίου, συνταξιούχο εκπαιδευτικό και σύντροφο του Λάκη Παπαθανασίου (πατέρα του 5ου Ολυμπιονίκη της Αθήνας, Αιμίλιου, που λέγεται ότι έκανε το «κουμάντο» από τη θέση του γενικού γραμματέα έως τον Νοέμβριο του 2019). Αντίπαλός της, στις 14 Μαρτίου, θα είναι ο Γιάννης Παπαδημητρίου, με τον οποίο έχουν συνταχθεί οι Ολυμπιονίκες Κακλαμανάκης, Μπεκατώρου, Μάντης, Καγιαλής, Κραβαριώτη, κ.ά. Θα ήθελε να τον δει πρόεδρο και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Που δεν συγχωρεί στον απερχόμενο ότι, αν και Νεοδημοκράτης, «τα είχε βρει» με τον προκάτοχό του επί ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Βασιλειάδη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...