312
Η ταμπέλα της RAI δεσπόζει στην ταράτσα του κεντρικού κτιρίου του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου, έξω από τη Ρώμη | Twitter

Ιταλία: Οργή για την απόφαση της κρατικής RAI να λανσάρει ξεχωριστά κανάλια για άντρες και γυναίκες

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2019, 11:28
Η ταμπέλα της RAI δεσπόζει στην ταράτσα του κεντρικού κτιρίου του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου, έξω από τη Ρώμη
|Twitter

Ιταλία: Οργή για την απόφαση της κρατικής RAI να λανσάρει ξεχωριστά κανάλια για άντρες και γυναίκες

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2019, 11:28

Την οργή βουλευτών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και γυναικείων οργανώσεων έχει προκαλέσει στην Ιταλία, η απόφαση του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RAI να δημιουργήσει χωριστά κανάλια για άντρες και γυναίκες.

«Είναι πραγματικά ακατανόητο. Εν έτει 2019, και ενώ προσπαθούμε να εξαλείψουμε τις διακρίσεις λόγω φύλου και εναντίον των γυναικών, το να υπάρχει ένα δημόσιο κανάλι αφιερωμένο σε γυναικείο κοινό και ένα άλλο στο αντρικό κοινό, είναι τρελό. Αλλά φαίνεται πως είναι ταιριαστό με την υποκουλτούρα αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε ο Σαλβατόρε Μαρτζότα, βουλευτής με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό κόμμα και μέλος της επιτροπής της Βουλής, που εποπτεύει τη RAI.

Η Λέλα Παλαντίνο, πρόεδρος του Δικτύου Γυναικών κατά της Βίας, χαρακτήρισε την πρόταση ως πράξη «βδελυρή και σεξιστική»: «Δίχως αμφιβολία, θα καταλήξει να ενισχύσει τις προκαταλήψεις που διαμορφώνουν τις διακρίσεις ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, στις οποίες είναι ριζωμένη η έμφυλη βία. Αυτές οι προκαταλήψεις είναι δομικό φαινόμενο της κοινωνίας μας, που εξακολουθεί να προσπαθεί να εξαλείψει την πατριαρχική κυριαρχία».

Οπως αναφέρει η Guardian, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο αποφάσισε να αναδιοργανώσει κάποια κανάλια ώστε να απευθύνονται ξεχωριστά σε άντρες και γυναίκες. Πρόκειται, λέει πηγή της εφημερίδας στη RAI, για απόφαση που έχει να κάνει με διαφημιστικά νούμερα και ποσοστά τηλεθέασης και όχι με διακρίσεις βάσει του φύλου.

Συγκεκριμένα, η RAI ανακοίνωσε ότι θα συγχωνεύσει τα RAI Movie και RAI Premium, τα οποία δείχνουν ταινίες για να δημιουργήσει ένα κανάλι για άντρες, ενώ θα φτιάξει και ένα αντίστοιχο για γυναίκες.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση και της ένωσης ιταλών δημοσιογράφων, που σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «ο διαχωρισμός των καναλιών βάσει του φύλου είναι απαράδεκτος και υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίξει η πόρτα στα χειρότερα στερεότυπα».

Πηγή της Guardian στη RAI επιμένει ότι το σχέδιο έχει να κάνει με τους διαφημιστές, οι οποίοι θέλουν να κατευθύνουν τις διαφημίσεις τους στο κοινό που θεωρούν πιο κατάλληλο και ότι δεν πρόκειται να φτιάξουν ένα κανάλι με αντρικές ταινίες και «ένα για ράψιμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...