344
Ο Σεμπάστιαν Κουρτζ μιλά στους δημοσιογράφους στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 10 Απριλίου | REUTERS

Οργή στην Αυστρία για ποίημα ακροδεξιού πολιτικού που συγκρίνει μετανάστες και αρουραίους

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2019, 12:46
Ο Σεμπάστιαν Κουρτζ μιλά στους δημοσιογράφους στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 10 Απριλίου
|REUTERS

Οργή στην Αυστρία για ποίημα ακροδεξιού πολιτικού που συγκρίνει μετανάστες και αρουραίους

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2019, 12:46

Το ποίημα που έγραψε ένας ακροδεξιός πολιτικός στην Αυστρία, το οποίο συγκρίνει τους μετανάστες με τους αρουραίους, προκάλεσε την οργή του καγκελάριου της χώρας και των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτζ απαίτησε από το Κόμμα για την Ελευθερία, στο οποίο ανήκει ο Κρίστιαν Σίλχερ, αντιδήμαρχος στο Μπράουναου Αμ Ιν, την πόλη όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ, να αποκηρύξει το «σιχαμερό» ποίημα, το οποίο δημοσιεύθηκε σε τοπική εφημερίδα του κόμματος.

Το Κόμμα της Ελευθερίας είναι μέρος του συντηρητικού κυβερνητικού συνασπισμού από το 2017, ένα από τα λίγα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα που βρίσκεται στην εξουσία.

Οπως γράφει το BBC, το ποίημα με τίτλο «Ο αρουραίος της πόλης», λέει στους μετανάστες να ενσωματωθούν γρήγορα στην τοπική κοινωνία ή να φύγουν αμέσως.

«Το ποίημα είναι άθλιο, απάνθρωπο και βαθιά ρατσιστικό» και δεν έχει θέση στην Αυστρία, είπε ο Κουρτζ στο αυστριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο Κρίστιαν Σίλχερ, γνωστός νοσταλγός του Χίτλερ, είναι αντιδήμαρχος στην πόλη όπου γεννήθηκε ο αρχηγός των Ναζί

«Οπως ζούμε εμείς εδώ, έτσι πρέπει και οι υπόλοιποι αρουραίοι», γράφει το ποίημα, «και πρέπει να μοιραστούν μαζί μας τον τρόπο ζωής αλλιώς να φύγουν γρήγορα». Σε άλλο σημείο, λέει, ότι αν ανακατέψεις διαφορετικές κουλτούρες, «είναι σαν να τις καταστρέφεις».

Μετά τη γενική κατακραυγή, ο Σίλχερ, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη και είπε ότι «δεν είχε σκοπό να προσβάλει ή να πληγώσει κάποιον».

Ζήτησε συγγνώμη επειδή «δεν ήξερε» το «ιστορικά αρνητικό φορτίο» της σύγκρισης ανάμεσα στους αρουραίους και τους ανθρώπους και πρόσθεσε ότι το ποίημα περιγράφει αλλαγές «τις οποίες και εγώ και άλλοι σωστά επικρίνουμε» από την «οπτική γωνία» ενός αρουραίου.

«Αυτές οι συγκρίσεις είναι συνηθισμένες στην προπαγάνδα των Ναζί», δήλωσε η επικεφαλής του κεντρο-αριστερού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ, στο Μπράουναου Αμ Ιν της Αυστρίας

Ομως, ο δεύτερος τη τάξει στην κυβέρνηση μετά τον καγκελάριο, και ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία, δεν έδειξε να «συγκινείται» ιδιαίτερα από την κατακραυγή και έγραψε στο Facebook ότι o θόρυβος γίνεται «επειδή οι αντίπαλοί μας είναι ιδιαίτερα αγχωμένοι» λόγω των ευρωεκλογών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...