661
Ο Τζο Μπάιντεν ανακοινώνει την υποψηφιότητά του | BIDEN CAMPAIGN HANDOUT via REUTERS

Ο Τζο Μπάιντεν το αποφάσισε: Κατεβαίνει για το χρίσμα

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2019, 14:29
Ο Τζο Μπάιντεν ανακοινώνει την υποψηφιότητά του
|BIDEN CAMPAIGN HANDOUT via REUTERS

Ο Τζο Μπάιντεν το αποφάσισε: Κατεβαίνει για το χρίσμα

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2019, 14:29

Μετά από μήνες έντονης φημολογίας, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε, την Πέμπτη, την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Μπάιντεν, που γίνεται πλέον ο 20ός υποψήφιος των Δημοκρατικών, έκανε την ανακοίνωση μέσω βίντεο που ανέβασε στο Twitter και αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημα την εκστρατεία του, την επόμενη εβδομάδα, στο Πίτσμπουργκ, μια από τις πολιτείες που κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ στις προηγούμενες εκλογές.

Στο βίντεο, ο Μπάιντεν αναφέρεται στις εκλογές, ως τη «μάχη για την ψυχή του έθνους μας» και δείχνει εικόνες από τις συγκρούσεις μεταξύ εθνικιστών νεοναζί και ακτιβιστών στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, το 2017, όταν ένα αυτοκίνητο νεοναζί έπεσε εσκεμμένα στο συγκεντρωμένο πλήθος αντιρατσιστών διαδηλωτών, σκοτώνοντας μία γυναίκα και τραυματίζοντας 32 άτομα.

Στο βίντεο, ο Μπάιντεν εστιάζει στη δήλωση του Τραμπ «υπήρχαν πολύ καλοί άνθρωποι και στις δύο πλευρές».

«Εκείνη τη στιγμή, ήξερα ότι η απειλή για το έθνος μας ήταν χειρότερη από όλα όσα είχα δει στη ζωή μου», λέει ο Μπάιντεν στο βίντεο.

«Πιστεύω ότι η ιστορία θα κρίνει αυτά τα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του και όλα όσα πρεσβεύει ο ίδιος, ως μία ανωμαλία στον χρόνο», λέει. «Αλλά αν δώσουμε στον Ντόναλντ Τραμπ οκτώ χρόνια στον Λευκό Οίκο, θα αλλάξει θεμελιωδώς για πάντα τον χαρακτήρα του έθνους μας -το ποιοι είμαστε- και δεν μπορώ να κάτσω άπραγος και να το δω αυτό να συμβαίνει».

Ο 76χρονος πρώην γερουσιαστής από το Ντέλαγουερ μπαίνει έτσι επικεφαλής στην κούρσα των Δημοκρατικών για το χρίσμα, μια που είναι ο πιο γνωστός από όλους, όπως γράφει το NPR. Η ηλικία του βέβαια, είναι ένα θέμα, καθώς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος από όλους τους υποψηφίους, μετά τον Μπέρνι Σάντερς, που είναι 77 ετών, ενώ ο Τραμπ είναι 72 ετών. Ειδικά τη στιγμή, που στους Δημοκρατικούς υποψηφίους υπάρχουν νεότερα και ανερχόμενα αστέρια, όπως ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ από το Τέξας, η Καμάλα Χάρις από την Καλιφόρνια ή ο Πιτ Μπούτιτζιτζ από την Ινδιάνα.

Ενα ακόμα εμπόδιο στην υποψηφιότητά του, είναι οι πρόσφατες καταγγελίες εναντίον του από διάφορες γυναίκες για ανάρμοστη συμπεριφορά, στις οποίες αναγκάστηκε να απαντήσει λέγοντας ότι κατανοεί πως τα ήθη έχουν αλλάξει και ορκίστηκε ότι θα είναι πιο προσεκτικός και θα σέβεται περισσότερο τον προσωπικό χώρο των άλλων.

Πρόσφατα, οι δημοσιογράφοι υπενθύμισαν επίσης ότι ο Μπάιντεν ήταν επικεφαλής της επιτροπής του Κογκρέσου που εξέτασε, το 1991, τις καταγγελίες της δικηγόρου Ανίτα Χιλ κατά του τότε υποψήφιου δικαστή για το Ανώτατο Δικαστήριο, Κλάρενς Τόμας, για σεξουαλική παρενόχληση. Πολλοί τον είχαν επικρίνει τότε ότι δεν συμπεριφέρθηκε σωστά στην Χιλ και ότι δεν κάλεσε για εξέταση σημαντικούς μάρτυρες υπέρ της.

Ο Μπάιντεν είχε προσπαθήσει για το χρίσμα άλλες δύο φορές, το 1988, όταν τελείωσε άδοξα λόγω κατηγοριών για λογοκλοπή και το 2008, όταν έχασε από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον επέλεξε για αντιπρόεδρό του, κυρίως λόγω της εμπειρίας του στην εξωτερική πολιτική. Οι δυο τους έγιναν καλοί φίλοι και συνεργάστηκαν άψογα για οκτώ χρόνια στον Λευκό Οίκο.

Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν λίγο πριν την αποχώρησή τους από τον Λευκό Οίκο – EPA

Τον Φεβρουάριο, ο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι όλη του η οικογένεια βρίσκεται στο πλευρό του και στηρίζει πιθανή υποψηφιότητά του.

«Οποιος και αν βάλει υποψηφιότητα, θα είναι πολύ δύσκολη εκστρατεία. Και για το χρίσμα και για την προεδρία. Δεν νομίζω ότι ο Τραμπ θα διστάσει να κάνει οτιδήποτε σε όποιον είναι υποψήφιος απέναντί του», είχε πει.

Αργότερα, σε ομιλία του, είχει πει πως αυτό που δεν καταλαβαίνει ο τωρινός πρόεδρος είναι ότι «στην Αμερική, δεν μας καθορίζει η φυλή ή η θρησκεία. Στην Αμερική, όλοι έχουν ευκαιρίες».

Αντίδραση Τραμπ

«Καλωσόρισες στην κούρσα κοιμισμένε Τζο», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, επαναλαμβάνοντας έναν από τους χαρακτηρισμούς που έχει χρησιμοποιήσει για τον Μπάιντεν.

«Ελπίζω μόνο ότι είσαι αρκετά έξυπνος, κάτι για το οποίο αμφιβάλλουμε εδώ και καιρό, ώστε να κερδίσεις την κούρσα των προκριματικών… Ομως, αν τα καταφέρεις, θα σε δω στην αφετηρία!».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...