353
Ο 65χρονος Τζιμ Ράτκιλφ | Wikipedia

Ο πλουσιότερος Αγγλος, οπαδός του Brexit, μετακομίζει για φορολογικούς λόγους στο Μονακό

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2019, 21:16
Ο 65χρονος Τζιμ Ράτκιλφ | Wikipedia

Ο πλουσιότερος Αγγλος, οπαδός του Brexit, μετακομίζει για φορολογικούς λόγους στο Μονακό

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2019, 21:16

Από τη Βρετανία στο Μονακό θα μετακομίσει ο… υπέρμαχος του Brexit σερ Τζιμ Ράτκλιφ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times.

Ο Ράτκλιφ, που ανακηρύχθηκε πλουσιότερος άνθρωπος στη Βρετανία το 2018, είναι ιδρυτής της εταιρείας χημικών Ineos, της μεγαλύτερης βρετανικής ιδιωτικής εταιρείας, με περιουσία που υπερβαίνει τα 21 δισεκατομμύρια λίρες.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο 65χρονος μεγιστάνας αποχωρεί από τη Βρετανία για να γλιτώσει κολοσσιαία ποσά σε φόρους.

Μάλιστα, το σχέδιο του Ράτκλιφ μπορεί να αφορά και άλλα κορυφαία στελέχη της Ineos, κάτι που μπορεί να σημάνει απώλειες φορολογικών εσόδων που θα κυμαίνονται από τα 400 εκατ. έως 4 δισ. λίρες για το βρετανικό Δημόσιο.

«Kάθε στερλίνα που χάνεται με αυτό τον τρόπο στη φορολογία στην πραγματικότητα σημαίνει ότι το NHS (σ.σ: το βρετανικό ΕΣΥ) δεν θεραπεύει τους ασθενείς όσο θα μπορούσε και ότι τα παιδιά μας δεν απολαμβάνουν τους καρπούς της εκπαίδευσής τους αλλά λιγότερη ασφάλεια στους δρόμους μας» πρόσθεσε καυστικά στο BBC ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Τζον Μακντόνελ.

Ο ηγέτης των κεντρώων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, σερ Βινς Κέιμπλ, χαρακτήρισε την απόφαση «κυνική, που αποδεικνύει πως τα “μεγάλα ψάρια” όπως ο Ράτκλιφ αντιμετωπίζουν τη φορολογία σαν πράξη εθελοντικής φύσεως».

Σημειωτέον ότι ο Ράτκλιφ, γιος φτωχού ξυλουργού από το Μάντσεστερ, χρίστηκε ιππότης πριν από μερικές εβδομάδες, λόγω του κομβικού ρόλου του στην ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας.

Η Μεγκ Χίλιερ των Εργατικών έσπευσε να σχολιάσει πως «είναι παράδοξη η χρονική συγκυρία κατά την οποία μόλις έλαβες τον τίτλο του σερ έφυγες από τη χώρα που σε τίμησε με τον τρόπο αυτόν».

Η είδηση έρχεται λίγο μετά την απόφαση της Dyson, εταιρείας που είναι γνωστή για τις ηλεκτρικές σκούπες και τα πιστολάκια μαλλιών που κατασκευάζει, να μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία από τη Μεγάλη Βρετανία όπου βρίσκονται σήμερα στη Σιγκαπούρη.

Τη συγκεκριμένη εξέλιξη γνωστοποίησε ο σερ Τζέιμς Ντάισον, στον οποίο ανήκει το 100% της εταιρείας.

Ο βρετανός δισεκατομμυριούχος ήταν επίσης υπέρ του Brexit, καλώντας επανειλημμένα την κυβέρνηση Μέι να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς κάποια συμφωνία.

Οπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, η αλλαγή έδρας «δεν έχει καμία σχέση με το Brexit», αλλά λαμβάνει χώρα κυρίως για λόγους «μελλοντικής θωράκισης», με τη μεταφορά να σχεδιάζεται να συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...